film & tv,  inspiratie,  les

Vijf kunstvlogs op Youtube voor een warme dag

Vandaag is het gelukkig wat koeler, maar de afgelopen weken zijn er dagen geweest, dat ik helemaal nergens puf voor heb. Luierend in een koel hoekje van de tuin zit ik dan op mijn telefoon te turen. Om dat laatste niet helemaal out of character te laten zijn, heb ik hier een lijstje van mijn vijf favo kunstvloggers voor jullie.

Veel van deze vloggers hebben ook een (online)cursusaanbod. Daar hoef je geen gebruik van te maken om toch van de filmpjes te kunnen genieten.

1. Louise Fletcher Art

Louise is één van de twee kunstenaars van mijn lievelings-podcast: ArtJuice. Ze doet tegenwoordig veel op youtube, wat ze ziet als een groeimarkt 😊. Ze werkt veel met acryl en geeft veel tips over hoe je daarmee kunt werken en over hoe je abstract kunt werken. Niet gelijk mijn onderwerpen. Maat net als in de podcast en de Find your Joy cursus die ik van haar volgde, ook veel ‘trust the proces’ en ‘follow your nudges’. Ondanks de nadruk op acryl en abstract… ik vind haar gewoon leuk.

2. Sandi Hester

De films van Sandi zijn voor mij een beetje aan de lange kant. Ze zijn vaak ruim 30 minuten en dat red ik meestal niet. Toch begin ik er wel regelmatig weer aan. Want ze heeft een toegankelijke manier van vertellen en brengt een beetje humor in haar vlogs. Ik vind het wel prettige filmpjes omdat ze heel relaxed praat over het kunstenaarschap en schilderen. Ja, het mislukt vaak, so what? Die houding spreekt me aan.

Ze is heel er van het ‘just play’ en kijk maar wat er gebeurd. Onderwerpen waar ze het veel over heeft zijn bijvoorbeeld kleuren mengen en het combineren van verschillende materialen. Ze gaat ook heel onderzoekend te werk en probeert dingen uit. Ik krijg wel altijd zin om nieuwe materialen te kopen na het zien van haar vlogs…

3. Ian Roberts

Over Ian Robert heb ik al eens een heel blog geschreven, maar toch mag hij in dit rijtje zeker niet ontbreken. Zijn vlogs zijn niet zo super lang, meestal iets tussen de 6 en de 10 minuten. De meeste van zijn vlogs gaan over compositie, waar hij zijn core business van gemaakt heeft en waar hij een heleboel aan kan hangen. Hij laat zien hoe composities in elkaar zitten en geeft in korte tutorials aan hoe hij zelf te werk gaat. Ik vind dat hij enigszins directief, maar daardoor wel helder dingen uitlegt.

4. Stephen Travers Art

De Australiër Stephen Travers heeft weer een heel andere tekenstijl. Hij werkt best wel realistisch en altijd met een zwarte pen. Zijn vlogs vallen erg op in je feed met hun knal rode letters tegen de zwarte tekeningen. Vaak zijn het ‘How to’ of ‘Do and Don’ts’, maar hij besteed ook wel aandacht aan de mentale factoren die een rol spelen bij het tekenen. Hij vlog vaak, soms kort (6 minuten), soms lang (meer dan een uur) en meestal rond een kwartier.

Hij laat bijvoorbeeld zien hoe je het realistisch een boomtak kunt tekenen, gras, een steen of een huis. Hij heeft heel veel video’s over perspectief, tekent zelf ook regelmatig perspectief ingewikkelde gebouwen van binnen of van buiten. Ik weet niet of hij er ooit iets over gezegd heeft, maar ik denk zo dat hij Escher wel kan waarderen. Ik vind dat hij heel goed laat zien wat hij bedoelt in de tekeningen die bij op beeld maakt. Ik leer er veel van, ook als ik het daarna zelf anders doe.

5. Love Life Drawing

Deze vlog gaat over modeltekenen. Kenzo vertelt over hoe hij zelf modeltekenen leert (waar hij ondertussen al echt goed in is). Hij weet op een humoristische en heldere manier veel informatie in 15 minuten te proppen. Het is goed gefilmd en niet zo oubollig als je ook wel op youtube ziet. En door zijn rol als ‘student’ is veel van wat Kenzo vertelt (en hoe hij het verteld) herkenbaar. Ook onderwerpen als faalangst en verkramping komen aan bod.

Hij breekt het leren modeltekenen in verschillende fases op, waarbij je eerst de eenvoudige versimpelde vormen leert schetsen om daarna verder te ontwikkelen tot je je eigen manier hebt om mensen vast te leggen, met sfeer en gesture. Soms zijn zijn vlogs meer algemeen, maar ook wel ingezoomd op delen van het lichaam, zoals handen, hoofd of het bekken. Die analyseert Kenzo, breekt ze op in cilinders en driehoeken enzo, om daarna het niveau te verhogen.

Benieuwd of jullie ook favoriete youtubers hebben als het gaat over schilderen en tekenen. Laat je suggesties op mijn blog achter. Dan heb ik de komende weken nog wat nieuwe filmpjes te ontdekken!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *