life

Sinterklaas Recap

Vandaag is het Sinterklaas, wij vierden het zondag al. Op mijn lijstje stonden heel verschillende items die allemaal mijn creativiteit bevorderen. En de goede man (cq mijn lieve familie) koos naar eigen voorkeur wat ze me wilden geven. Met als gevolg een eclectische verzameling cadeautjes die helemaal bij mij past. Ik ben helemaal verwend <3 En dit is wat ik kreeg:

Varkensharen kwasten
Tja, dat behoeft weinig uitleg. Hoe meer penselen hoe beter zal ik maar zeggen. En ik kom nu ook een beetje op het punt dat de eerste penselen waarmee ik begon met schilderen aan vervanging toe zijn. Ik koos voor varkenshaar omdat ik die bijna overal wel voor kan gebruiken.

Olieverf papier
‘Dat papier is echt veel duurder dan ik dacht!’, zei mijn dochter bij het uitpakken. Reden te meer om het iedere keer op mijn lijst te zetten. Je kunt er niet genoeg van hebben!

Vier kleurpotloden
Ik had potloden van een speciaal merk gevraagd en dat met HOOFDLETTERS op mijn lijstje gezet. Liever één goede, dan een heel doosje goedkope. Ik houd van kleurpotloden die lekker vet zijn en daar kun je er (weer) nooit te veel hebben. Merk dat ik ook regelmatig teruggrijp op mijn kleurpotloden. Het is een fijn basismateriaal, waar je lekker mee kunt tekenen.

Breiplank
Ik heb tegenwoordig een abonnement op het tijdschrift Vezel, een blad voor de textielliefhebber. Daarin staan allemaal artikelen over wat mensen maken en uitproberen op het gebied van textiel. Soms wat kneuterig, maar vaak ook inspirerend én handig. Ik las een artikel over een vrouw die met een breiplank aan het experimenteren was. Ze noemde het ‘een zeer toegankelijke manier van breien’.

Nu heb ik geen behoefte om mijn eigen truien of sjaals te gaan breien, maar bij haar artikel stond een foto van een heel los gebreide lap, die me wel erg aansprak. Zo’n lap zou ik kunnen afdrukken of ergens anders overheen kunnen bevestigen.  Ik zag gelijk allemaal mogelijkheden. En als het een makkelijke techniek is, dan moet ik het wel kunnen toch? Proberen kost weinig (wat breiplanken liggen bij iedere Kringloop) en wie weet levert het me iets unieks op.

We zullen zien. Ik heb vanmorgen een paar tutorials op youtube gekeken en je kunt het principe, compleet met opzetten en afhechten, in een filmpje van 5 minuten uitleggen. Ik zag wel dat je het beste een grote naald met een haak aan het eind kunt gebruiken. Dus dat wordt nog een vervolg item aanschaffen…

Stukjes stof
Hoewel ik ondertussen drie dozen met stofjes heb, kan ik er altijd meer gebruiken. Het is fijn om flink wat op voorraad te hebben zodat ik – bij een goed idee – voldoende keuze heb in bepaalde kleuren en materialen. Die lieve Sint heeft verschillende interessante structuurtjes voor mij gevonden. Ik vind het wel grappig om te merken dat Sint echt heeft meegedacht.

Biografie Marina Abramovich
Deze biografie kreeg ik in Berlijn door iemand aangeraden. We zagen daar werk van performance kunstenaar Tehching Hsieh. Zijn totale oeuvre bestaat uit zes performances, die hij zelf ‘lifeworks’ noemt. In de Neue Nationalgalerie zagen we zijn tweede ‘One Year Performance’ waarbij hij ieder uur een klok indrukte en een foto van zichzelf nam. Aan de wanden vrijwel identieke 8760 foto’s. Er misten er 133 door breakdowns en gebrek aan slaap. De meningen liepen uit een van ‘fantastisch’ tot ‘gekkenwerk’ en alles ertussenin.

Zijn werk bracht in ieder geval een discussie op gang over wat kunst is en wanneer iets te pijnlijk wordt om naar te kijken. Performance kunst zoekt die grens (die van de pijn) vaak op. Dat zie je niet alleen bij Tehching Hsieh maar ook bij de allerbekendste performance kunstenaar ter wereld: Marina Abramovich. Deze biografie schijnt naast super interessant ook goed leesbaar te zijn. Dus ik ben benieuwd. Ik zal er over bloggen als het uit is

Ik vond het fijn dat de Sint zo achter mijn discipline hopping kan staan. Hij dichtte er zelfs over:

Van alle kanten krijg je adviezen,
Misschien toch maar een keer voor één discipline kiezen
Je kiest je eigen pad en wat blijkt
Deze samensmelting van disciplines heeft jouw kunst verrijkt

Dat hang ik boven mijn bureau. 😊

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *