doen,  life,  mind

Waarom vallen mijn ‘atelier’ uren steeds uit mijn agenda?

Ik heb een luizenleventje: geen vaste baan, alleen ZZP opdrachten, naast huishouden en gezin weinig verantwoordelijkheden. Toch heb ik het gevoel dat ik het voor mijn gevoel vaak druk en lukt het me bijna niet om twee dagen in de week te blokkeren om in mijn atelier te werken. Hoe kan dat?

Al sinds ergens in februari probeer ik twee dagen in de week in mijn agenda vrij te houden om in mijn atelier te werken aan mijn eigen projecten. En dan schrijf ik ‘een hele dag’ maar meestal werkt een ochtend of een middag beter. Na drie uur neemt mijn creativiteit echt af te nemen en heeft langer doorgaan eigenlijk geen zin. Ik kan wel na een lunch nog even terug, maar niet heel lang. Twee dagen betekent dus effectief 4 dagdelen.

Maar hoe vaak is dit gelukt? Ik durf het niet eens te gaan tellen. In het begin blokte ik drie halve dagen met rode stift. Dat was zo dwingend dat ik het er benauwd van kreeg. Dus later staat het er in potlood, soms in zwart, vaak ook met een net wat afwijkend kleurtje. Dingen die betaald worden en een deadline hebben, gaan altijd voor. Net als kinderen die je nodig hebben. Ook deze week zijn ze weer doorgestreept: één keer voor werk, één keer voor familie.

Vanmiddag ga ik bij een vriendin werken. Dat is zowel gezellig als stimulerend, want we zijn allebei een paar uur bezig. Omdat ik naar haar ga, moet ik van te voren wel goed bedenken wat ik wil doen en dan de juiste spullen meenemen. Dat zorgt ook wel voor focus. In het begin van onze ‘tekenmiddagen’ gingen we vaak hetzelfde doen. Nu werken we samen aan onze eigen projecten. Mag ik dit in  mijn agenda tellen bij ‘twee dagen in mijn atelier?’ Ik heb deze week nog twee van dit soort afspraken.

Het is belangrijk om ook met mensen af te spreken. Ik zit anders veel te veel alleen en uit ervaring weet ik dat dat geen goed plan is. Ik heb dus best wel wat ‘vaste’ contactmomenten ingebouwd. Een keer per week wandelen met de ene vriendin, schilderen met de ander om de week op dinsdag, met een groepje op vrijdag, Nederlandse les op maandag, gitaar op woensdag, op donderdag of vrijdag naar De Toets.

Naar musea en familie? Het kan ook door de weeks. Graag zelfs bij musea, want minder druk. En als ik dan iets plan en er staat ‘Atelier’ in mijn agenda, dan aarzel ik soms even en denk dan toch: dat kan ook een andere keer, daar kan ik wel mee schuiven, dat kan eventueel ook op zaterdag, of volgende week.

Maar het is ook belangrijk om tijd te nemen om ALLEEN in je atelier aan het prutsen te zijn. Ik heb gemerkt dat ik dan sneller wat uitprobeer. Falen in je eentje is makkelijker dan falen in gezelschap. Ik heb al mijn spullen bij de hand en kan dus veel wat in me opkomt ook gelijk uitproberen. Geen tijdsdruk helpt ook, de ruimte om langer door te gaan als je die nodig hebt.

Nu het vakantie is, voel ik minder druk om dat ‘atelier’ in mijn agenda te laten staan. En dat is misschien ook helemaal niet erg nu. Gewoon wat meer freewheelen, de momenten pakken die goed voelen en ook lekker tijd te nemen voor andere dingen. Ik heb wel allemaal plannen en ideeën die ik wil uitvoeren en dat komt wel. Ik geloof ondertussen wel zoveel in mezelf dat ik weet dat ik er wel mee verder zal gaan (en anders wel met een nieuw beter idee).

Vier vaste blokken in mijn agenda om in mijn eigen atelier te werken, dat klinkt te ambitieus. Ik kan mijn eigen ‘ding’ ook doen samen met anderen en een beetje flexibiliteit vind ik fijn. Soms doe ik meer als ik maar een uurtje heb of als ik ergens iedere dag een half uur aan zit. Misschien moet ik het eens proberen met één of twee blokken en dan de overige uren wat meer verspreiden.

Ook hier geldt weer: ‘accepteer hoe ik werk, maar neem wel verantwoordelijkheid en zorg dat het genoeg is.’ Voldoende tijd in mijn eigen atelier laat ook zien hoe serieus ik zelf om ga met mijn ontwikkeling als kunstenaar. Ik heb op zaterdag nog niets in mijn agenda staan: ik schrijf daar nu: ‘atelier’ en ga dat niet meer verwijderen.

Ben benieuwd hoe jullie werken! Schilder je alleen als je inspiratie hebt? Of op vaste momenten in de week? Heb je jezelf daarbij een doel gesteld? Deel je ervaringen met mij in de reacties.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *