mind,  olieverf,  online les

Op zoek naar ‘mijn stijl’ met Louise Fletcher

In mijn blog van vorige week noemde ik al even de gratis cursus Find your Joy taster van Louise Fletcher die ik deze week volg. Doel is om door middel van een aantal oefeningen te ontdekken wat je wel en niet leuk vind om zo wat meer je eigen stijl te ontdekken. Dood eng maar ook super leuk.

Louise hamert er steeds op dat je niet moet focussen op het eindresultaat. Of zoals ze het omschreef: zou je elke ochtend wakker willen worden en dat er een perfect schilderij klaar stond om verkocht te worden? Dan kun je net zo goed welke ander product verkopen. Het is juist het doen, het maken waar je de meeste voldoening en vreugde uit haalt. Dat komt trouwens ook overeen met het verhaal over flow dat ik in maart schreef.

Bij alle oefeningen moet je nadenken: wat voel ik? Vind ik dit leuk om te doen of krijg ik er de kriebels van? Denk niet aan het eindproduct, maar luister naar wat het proces met je doet. Dat ging bij mijn eerste opdracht helemaal mis. Ik vind die hele vraag ‘wat is mijn stijl’ zo groot dat het me verlamt. En te werken aan een opdracht waar dan als bij een fruitmachine aan het einde ‘mijn stijl’ komt rollen was verschrikkelijk.

Maar goed focus op het proces, niet op het eindproduct. Laat los. LAAT LOS

Gebruik eens wat anders
Voor de tweede oefening moet ik met alles behalve een penseel schilderen: ik heb stokjes, een paletmes en een doekje klaargelegd. En andere kleuren dan normaal. Dat wordt dus groen en oranje uit de tube, knal geel en zwart. Ik mantra nog even van te voren: geniet van het proces, geen focus op het eindresultaat en ga aan de slag.

En verrek… ik kreeg er plezier in. Vooral het paletmes vond ik leuk, je krijgt toch een andere structuur. En achteraf lijnen in de verf krassen vond ik ook erg mooi. Naar het einde toe ging ik wel wat meer over het eindresultaat nadenken, maar dat wordt me vast wel vergeven. Nu nadenken over wat ik er wel en leuk leuk / aansprekend aan vind:.

Wel leuk / aansprekend:

  • Dat de kleuren in elkaar overlopen
  • Dat de figuur soms opgaat in de omgeving
  • De met stokjes ingetekende lijnen, die de figuur er meer uit laten komen
  • De lijnen zijn beetje blinde contourachtig, daar houd ik van. Stokje geeft dit sneller omdat je het minder goed kan sturen
  • Onaffe randen
  • Het minder precieze van het paletmes

Niet leuk / aansprekend:

  • Het zwart maakt de andere kleuren smoezelig. Dat vind ik niet mooi. Het zwart drukt ook op haar schouders.
  • Oranje is zo hard en het groen ook. En het zwart trouwens ook. Lelijke kleuren!
  • Misschien is alles samen net iets te diffuus geworden
  • Werken met de doek. Daarmee wordt alles glad en verdwijnen streken, vlekken en contrasten

Toepassen in je ‘gewone’ schilderstijl
Daarna moest je nogmaals een schilderij maken, nu gewoon met je normale kleuren en penselen, maar met een toevoeging van iets wat je bij de eerste versie leuk vond. Ik kies voor wit, ultramarijn, cadmium rood en oker, de kleuren waar ik de laatste tijd steeds mee bezig ben. De figuur die aan de beurt is, is vrij donker. Ik mix een vrij donkere huidskleur en ja, dat is hij bijna helemaal. Saai!

Wat wil ik nu overnemen van de eerste versie? Ik begin met een lijntje met het stokje toe te voegen. De randen zijn wat slordig nu en je ziet ook niet veel van het stokje. Ik sta er naar te kijken, durf even niets te doen.Ik wil eigenlijk weer zo’n achtergrond, waar de figuur wat meer in opgaat. Ik aarzel want er is geen achtergrond bij deze foto.

‘So what?’ Roep ik mezelf tot de orde, als jij dat wil toevoegen dan doe je dat toch lekker? Dus ik heb langs de randen (niet overal maar wel veel) met het paletmes verf opgebracht en dat vermengt zich met de figuur. En op het laatste heb ik met mijn penseel ook weer een paar randen juist weer strakker gemaakt, zodat niet alles diffuus werd.

Er is iets uitgekomen, dat anders is dan wat ik tot nu toe heb gemaakt, maar dat toch ook wel echt van mij is. Ik heb zin om meer dingen met een paletmes te gaan proberen, om meer vrijheid te nemen van het beeld dat ik als inspiratie gebruik en om te spelen met strak en vaag. Enjoying the proces!!

De eerste versie

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *