challenge,  doen,  mind

Nieuwe Challenge

Deze week ben ik begonnen met een nieuwe challenge: 40 figuren in 4 weken. De helft daarvan moet met verf, dit omdat ik bij de 50 portretten challenge merkte dat ik snel voor potlood kies en ik mezelf ook wil uitdagen om wat meer los te laten en buiten het veilige potlood te gaan.

Deze keer heb ik van te voren een paar punten opgeschreven waar ik de nadruk op wil leggen:

  • Meer gevoel ontwikkelen voor hoe een figuur in elkaar zit
  • Als ik met potlood werk: meer variatie in de lijnen die ik gebruik
  • Als ik met verf werk: schaduwen en rondingen aanbrengen
  • Mezelf toestaan meer te spelen met de foto

En daarnaast is er natuurlijk nog het element van de tijd: veertig in vier weken betekent tien per week. Bij de portretten begon ik langzaam en werd ik gedwongen om naar het einde toe steeds sneller te werken. Daardoor werd ik ook wel gedwongen dingen los te laten en minder perfectionistisch te gaan werken. Ik hoop nu beter op schema te blijven door meer te kiezen welke foto ik snel uitwerk en welke meer tijd krijgt.

Ik trap al bij de eerste figuur in mijn grootste valkuil. Ik heb een boekje gelezen (15 minuten model tekenen) waarin wordt uitgelegd hoe je het tekenen van een model kunt aanpakken, en dat dus in 15 minuten. Klinkt als een geschikt tempo voor de challenge. Allen doe ik over iedere stap veel langer dan voorgeschreven en uiteindelijk laat ik de tijd gewoon helemaal los.

Het resultaat is dus een vrij gedetailleerde potloodschets, waarover Evianne opmerkt: ‘Leg de lat maar weer hoog voor jezelf’. Ik kan ze echt niet allemaal op die manier gaan tekenen, want dan wordt het weer enorm stressen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *