doen,  lezen,  life,  mind

Starten met The Artist’s Way

Als je je een beetje verdiept in tekenmethodes en manieren om creativiteit te stimuleren, kan je niet om The Artst’s Way van Julia Cameron heen. Het werd me het afgelopen jaar ook meerdere malen aangeraden. Ik ben benieuwd wat het inhoud en wat het me kan brengen. De start van het nieuwe jaar lijkt me een goed moment om me het uit te proberen, zodat ik uit ervaring kan vertellen wat het precies inhoud.

De Amerikaanse Julia Cameron (1948) schreef dit boek in 1992. Naast schrijver is ze docent, dichter, kunstenaar, toneelschrijver, filmmaker en – zo lees ik nu op Wikipedia, de tweede vrouw van Martin Scorsese. The Artist’s Way ontstond, toen ze besloot om af te kicken van de drank en de drugs. De angst om daarmee haar creativiteit krijt te raken, bleek onwaar. Vandaar de ondertitel: ‘A course in discovering and recovering you creative self’.

De toon van het boek is wel een beetje Amerikaans en zelfhulpboek-eigen pusherig positief, maar is toch goed leesbaar. Cameron haalt al snel God erbij als bron van alle inspiratie. Gelukkig schrijft ze, dat je dat wat haar betreft ook kan vervangen door een woord als ‘het universum’ of ‘een groter iets’. Ze onderstreept wel dat je de The Artist’s Way moet zien als een spirituele reis. Op wiki lees ik dat het een personal development boek is; iets wat tijdens het verschijnen heel nieuw was, maar nu veel wijder verspreid.

Het boek is opgebouwd als een cursus van twaalf weken. Iedere week start met een inleidende tekst en daaraan zijn opdrachten verbonden. Ik heb alleen nog maar de tekst van de eerste week gelezen en die gaat over de censuur die je jezelf oplegt door ‘false believes’. In mijn geval bijvoorbeeld: mijn leven is niet groots en meeslepend, dus ik kan nooit een kunstenaar worden (want blijkbaar moet je daar een groots en meeslepend leven voor leiden). Deze week moet ik dat soort gedachtes identificeren, kijken waar ze vandaan komen en ze ombuigen naar iets positief.

De fundering

Cameron noemt twee ‘basic tools’ de fundering van haar methode. Dat zijn de Morning pages en de Artist Date. Begin iedere morgen met drie pagina’s dagboek schrijven. Niet nadenken over wat je wilt schrijven, maar gewoon de pagina’s vullen. Há, dat ken ik. Dat deden we vroeger op schrijfcursus ook en ook Louise en Alice van de Art Juice podcast hebben het daar vaker over.

Als je drie pagina’s schrijft – je hoofd leegt – dan merk je vanzelf dat er nieuwe ideeën of inzichten op komen. Dat kun je ook een beetje sturen, door naar het einde toe iets meer te gaan schrijven over waar je die dag mee bezig wil zijn. Ik heb dat ook gedaan tijdens het schrijven van de eerste versie van mijn roman. Vaak wist ik dan hoe ik verder wilde. En ik heb jarenlang dagboeken bijgehouden. Morning Pages schrijven voelt als een soort van thuiskomen.

De Artist date kende ik nog niet. Ik dacht even dat ik dan met andere kunstenaars moest afspreken, maar dat is niet direct de bedoeling. Het idee is dat je een uur of twee iets gaat doen waar je zin in hebt buiten je atelier. Volgens Cameron is dat belangrijk om positief te blijven én om nieuwe prikkels van buitenaf te vinden, die je weer zullen inspireren. Blijkbaar moet ik mijn innerlijke kunstenaar voorstellen als een jengelende baby, die ik voldoende aandacht moet geven, een beetje moet pamperen.

Als voorbeeld doet ze de suggestie om naar een soort Action te gaan en dan allemaal glitterdingetjes voor jezelf te kopen. Wandelen in de natuur, naar de film of een museum, ergens wat gaan drinken is ook goed. Cameron geeft aan dat je dit in je eentje moet doen (alleen met je innerlijke kunstenaar). Ik kom op internet lijsten met ideeën voor je Artist Date. Hierop staan ook dingen als een boek lezen, blog schrijven, tijdschriften doorbladeren en met je schetsboek naar buiten. Voelt voor mijzelf wel als smokkelen om het schrijven van een blog op te voeren als Artist Date en ik neem me voor om niet iedere week ‘lezen’ te kiezen.

Ik ga niet iedere week een blog vullen met The Artist’s way, maar zal er zeker op terugkomen als er iets interessants uit komt. En ik zal mijn uiteindelijke oordeel zeker met jullie delen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *