doen,  kunstgeschiedenis,  tentoonstellingen

Tentoonstellingen die ik zou willen bezoeken

De afgelopen dagen heb ik weer een agenda voor de ORIGINE gemaakt. Bitterzoet om al die mooie tentoonstellingen op een rijtje te zetten. Zullen de musea binnenkort weer open mogen of zal weer juist de culturele sector het langst moeten wachten op openstelling? Hieronder een lijstje van tentoonstellingen die ik zou willen bezoeken zodra het kan.

THERESE SCHWARTZE – PAINTING FOR A LIVING

De Amsterdamse schilderes Thérèse Schwartze (1851-1918) was tijdens haar leven een gevierd portrettiste die een groot talent en technische vaardigheid koppelde aan een buitengewoon zakelijk inzicht. Zij wist de negentiende-eeuwse beau monde en het koningshuis met on-Nederlandse allure in beeld te brengen en verdiende daar miljoenen mee. Ik heb veel gelezen over vrouwelijke kunstenaars en Therese Schwartze kom je dan altijd tegen. Ik heb nauwelijks werk van haar irl gezien. Dus een hele tentoonstelling van haar werk is eigenlijk een must go voor mij.

Museum Paul Tetar van Elven, Koornmarkt 67, Delft, Open di-zo 11-17 uur, nog t/m 27 februari 2022, museumpaultetarvanelven.nl

ALEXINE TINNE, FOTOGRAAF

De scriptie ik voor mijn eindexamen schreef ging over Alexine Tinne (1835 – 1869). Zij was in de negentiende eeuw ‘wereldberoemd’ als ontdekkingsreiziger. Ze zocht naar de oorsprong van de Nijl, stond open voor de levenswijze van de volkeren die ze onderweg tegen kwam. Ze maakte zelf foto’s, iets wat voor die tijd bijzonder was. En die foto’s zijn nu te zien. Volgens de tentoonstellingsmakers ‘experimenteerde op hoog niveau met techniek en vorm en deed ze dit op eigenzinnige wijze’. Ik ben heel benieuwd!

Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7, Den Haag, Open di-vr 10-17, za-zo 12-17 uur, nog t/m 12 juni 2022, www.haagshistorischmuseum.nl

IN VOLLE BLOEI

Het is dit jaar 200 jaar geleden dat het Mauritshuis een museum werd. Om dat te vieren hebben ze allerlei mooie tentoonstellingen gepland. En het begint dus met bloemstillevens uit eigen collectie en het buitenland uit de periode van ca. 1600 tot begin van de 18de eeuw. De roos, tulp, akelei en anjer maar ook Bataafse roos, amethyst hyacint, Siberische lis, Perzische tulp en Cypressekruid: het bloemstilleven was één van de populairste genres in de 17de eeuw. Het lijkt me leuk om te kijken hoe ze dat nu aanpakte. Ik vind het moeilijk om een bos bloemen te schilderen; het wordt snel rommelig. Wat kan ik van de meesters leren?

Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag, Open di-za 10-17, zo 11-17 uur, nog t/m 1 juni 2022, www.mauritshuis.nl

MOOI OUD

Voor een tentoonstelling met louter tekeningen ben ik ook wel te porren. Te zien is een selectie van de honderd mooiste en meest bijzondere oude tekeningen, van de 16de tot de vroege 19de eeuw. Helene Kröller-Müller was eigenlijk een heel eclectische verzamelaar. Ze verzamelde veel meer dan alleen Van Gogh en tijdgenoten. Een aantal van deze werken wordt voor eerst in de geschiedenis van het museum getoond. Cool! En ik vind het Kröller-Müller Museum eigenlijk altijd leuk.

Kröller-Müller Museum, Houtkampweg 6, Otterlo, Open di-zo, 10-17 uur, nog t/m 20 maart 2022, www.kmm.nl

SAM DRUKKER – ONDERWEG

En dan zou ik bijna vergeten dat ik na de lezing van Sam Drukker van plan was om ook de tentoonstelling van zijn werk te bezoeken. Ik wil graag het werk weer in het echt bekijken om te zien wat ik er nu van vind en wat ik ervan kan leren. Het museum toont werk van hem gemaakt tussen 2010 en 2021. Hij schildert voornamelijk mensen, door het museum beschreven als ‘in al hun verschillende facetten’.

Museum JAN, 50 Dorpsstraat, Amstelveen, Open di-zo 11-17 uur, nog t/m 20 maart 2021

bijschrift: Herman Saftleven (1609–1685), Naar links hellende boom, circa 1644, Collectie Kröller-Müller Museum

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *