inspiratie,  kunstgeschiedenis,  landschap,  tentoonstellingen

Mijn museumlijstje voor de komende tijd

Hoewel ik mijn vorige lijst met tentoonstellingen dat ik zou willen bezoeken nog lang niet heb afgewerkt (niet alleen op conto van de lockdown te schrijven), hier alweer een nieuwe. Het is fijn dat ik voor sommigen wel tijd heb tot ergens in augustus!

SCHUREND PARADIJS

Lekker dichtbij in Amersfoort een tentoonstelling waarin twaalf hedendaagse kunstenaars worden uitgenodigd te ‘reflecteren op het utopische ideaal van een maakbare wereld, binnen een wereld die allesbehalve maakbaar blijkt’. Heeft het nog zin te dromen over een ‘Aards Paradijs’? Hoe ziet zo’n paradijs er, met de realiteitszin van vandaag, uit? Ik ben benieuwd!

Kunsthal KAdE, Eemplein 77, Amersfoort, open di t/m vr 11-17, za-zo 12-17 uur, nog t/m 3 juli 2022, www.kunsthalkade.nl

RAUW

Bij het modeltekenen schilder je een model na dat in een bepaalde pose voor je neus zit. Vaak niet met een perfect lijf (al hebben ze bij de Croquis Cafe wel vaak een afgetraind uiterlijk) maar zeker geen ‘ik had gisteren niet uit oeten gaan’ look. Op deze tentoonstelling werk van dertien hedendaagse kunstenaars die het lichaam rauw en zonder filters weergeven. Een andere blik, dat is interessant. Met werk van o.a. Marlene Dumas, Alix Marie, Buhlebezwe Siwani, Alex Farrar, Rineke Dijkstra, Milan Gies, Aline Thomassen en Natasja Kensmil.

Museum Het Rembrandthuis, Jodenbreestraat 4, Amsterdam, open dagelijks 10-17 uur, nog t/m 22 mei 2022, www.rembrandthuis.nl  

COLLECTIE WILPLOO. VERGLIJDEND LANDSCHAP

De Enschedese verzamelaar Ingrid Blans heeft in een periode van zestig jaar een bijzondere collectie bijeen gebracht van voornamelijk werken op papier van hedendaagse kunstenaars. Deze tentoonstelling lijkt me een mooie inspiratiebron voor wat je allemaal op papier kan. Ik zag op de site dat er ook veel groot werk tussen zit. Zelf blijf ik snel op A4.

Rijksmuseum Twentthe, Lasondersingel 129 – 131, Enschede, Open di-zo 11-17 uur, nog t/m 15 mei 2022, www.rijksmuseumtwenthe.nl

KARA WALKER

Deze tentoonstelling wordt zeer geprezen. ‘pijnlijk om te maken en oncomfortabel om naar te kijken’ volgens nos.nl. Walker werkt met panorama’s van geknipte zwart-wit silhouetten waarin ze de toeschouwer op een sprookjesachtige maar ook uitdagende manier confronteert met onderwerpen als slavernij, de verhoudingen tussen zwart en wit, seksualiteit en racisme. Ik vind het belangrijk om meer te leren over deze onderwerpen en kunst is voor mij een goede ingang.

De Pont, Museum voor hedendaagse kunst, Wilhelminapark 1, Tilburg, Open di-zo 11-17, nog t/m 24 juli 2022, www.depont.nl

VAN GOD LOS? DE ONSTUIMIGE JAREN ZESTIG

Ik ga altijd graag naar het Catharijneconvent. Hun tentoonstellingen zijn meestal goed verzorgd en mooi vormgegeven. Bij deze tentoonstelling vind ik het ook wel interessant dat een periode was waarin verandering ontstond. Blijkbaar is het een van de meest revolutionaire én religieuze periodes uit de Nederlandse geschiedenis. Aan het begin was de invloed van de kerk op het dagelijks leven nog allesoverheersend. Grote gezinnen waren normaal, gemengd trouwen was taboe en boodschappen deed men bij winkeliers van de eigen zuil. Toch ontstonden er barsten…

Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht,Open: di-vr 10-17, za-zo 11-17 uur, nog t/m 28 augustus 2022, www.catharijneconvent.nl

bijschrift

Aline Thomassen, Zonder titel, 2017. Courtesy de kunstenaar

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *