challenge,  compositie,  doen

Teken mee: spelen met de blinde contourlijn

Ik houd erg van blind tekenen: het is spontaan, vrij en verrassend treffend. Het is een fijne manier om je ‘tekenspier’ los te maken. Maar zou ik er ook meer mee kunnen? Kan je het spontane bewaren en toch de lijnen net wat vaker op de juiste plek krijgen? Hoe kan je nu dat spontane van de blinde contourlijnen uitbouwen tot iets waar je in je tekenstijl iets aan kan hebben?

Wat is blind tekenen, het maken van een blinde contourlijn, ook alweer? Je houdt potlood op het papier en kijkt alleen naar datgene wat je wilt tekenen. Je volgt met je ogen de lijnen van het voorwerp en laat je hand dan dezelfde beweging maken. Pas als je helemaal klaar bent, kijk je op je papier. De tekening is dan vaak een ratjetoe aan lijnen. Sommige treffend, anderen misplaatst. En als je nu opnieuw begint, waarbij je nog steeds zoveel mogelijk naar je object kijkt, maar ook af en toe op je papier, merk je dat je het voorwerp al een beetje kent, en dat het makkelijker is om het te tekenen.

punten verbinden

Evianne stuurde me een tiktok filmpje over de blinde contourtekening. Tiktok blijkt tegenwoordig meer te bevatten dan alleen dansende kinderen, wist ik veel… Kevin Zych, de maker, heb ik even gegoogeld. Hij is een urban sketcher, illustrator en animator uit New York. Zijn youtube kanaal heeft 211 abonnees. Hoop voor hem dat zijn tiktok kanaal het beter doet.

Zych legt eerst uit hoe het proces werkt. En wil je wel de spontaniteit van blinde contourlijnen houden, maar toch wat meer structuur? Dan is zijn advies om een kader te kiezen, eerst even goed te kijken en dan de belangrijkste punten op papier te zetten. Je kunt daarna die punten met elkaar verbinden door blind getekende lijnen. Klinkt interessant. Vraag me af of ik die punten blind kan vinden, maar het lijkt me interessant om uit te proberen.

Een andere tip die ik tegenkwam – in een Domestika cursus van Felix Scheinberger – is om je blinde contourtekening als uitgangspunt te nemen en daar dan lekker overheen te gaan met een andere kleur. Maak ogen zichtbaarder, voeg schaduw of kleur toe en trek hier en daar een lijn door om het beeld coherenter of sterker te maken. Dat lijkt me ook een leuke manier om wat meer te doen met je krabbels.

de challenge

Dat brengt me tot de volgende challenge. Maak eerst een blinde contourtekening. Maak dan een tweede op de Kevin Zych manier: teken een kader, zet daarin de belangrijkste punten en verbindt die blind. Bekijk beide tekeningen en kies er eentje om op door te werken. Ga daar dan nog tien minuten mee spelen en kijk wat je ervan kunt maken.

Ik vind het heel leuk om te zien wat je ervan kunt maken. Misschien kan ik nog wat van je leren. Je kunt je tekeningen hieronder toevoegen, naar me mailen via lies@leerttekenen.nl of delen in de Facebookgroep. In de Facebookgroep vind je ook de foto’s die ik zelf ga gebruiken voor deze challenge. Maar je kunt ook je eigen foto’s gebruiken of dingen in je huis als uitgangspunt nemen. Misschien een leuk goed voornemen voor dit jaar? Kom gezellig meedoen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *