Teken mee: steal like an Artist
Afgelopen zaterdag heb ik mijn eerste les schilderen aan de NAU gehad. Het ging over hoe kleuren op verschillende momenten van de dag er heel verschillend uit zien. Een interessante les! Toen ik het huiswerk hoorde – zoek drie kunstenaars die met kleur bezig zijn / waren en maak een eigen werk daarop gebaseerd – dacht ik: dat is een goede voor de teken mee…
Ik heb in het verleden al eens een blog geschreven over het principe ‘Steal like an Artist’. het is de titel van een klein boekje, geschreven door Austin Kleon en de uitdrukking kom je veel tegen op internet. Het is iets anders dan: zoek werk van een kunstenaar dat je mooi vind en maak een kopie. Het gaat om goed kijken en voor jezelf na gaan wat het precies is dat je aanspreekt in het werk van die kunstenaar. En dat probeer je dan op je EIGEN manier toe te passen in je EIGEN werk.
Tijdens de les had ik het meeste moeite met de kleuren van de middag en de avond. Precies het kleurenpalet dat ik een beetje vermijd. Als de zon het hoogste staat zijn de kleuren het felste. Ik gebruik niet graag felle kleuren. Ik houd van gemengde kleuren, gooi overal gelijk ook wat van de complementaire kleur door, houd van nuances naast elkaar.
Juist een klein beetje pit in kleur zou mijn werk best kunnen hebben. Ik bedacht dat het voor mij dus eigenlijk wel een goed experiment zou zijn om te gaan zoeken naar een aantal minder afgezwakte kleuren die ik kan waarderen. Ik hoef niet gelijk mijn hele kleurenpalet te veranderen, maar wat meer keuze en meer contrast is een goed idee. Ik kan deze huiswerkopdracht daarvoor inzetten: kijken of ik kunstenaars kan vinden die dat doen, waar ik van kan leren.
Teken Mee
Steal like an artist is een leerzame en interessante opdracht. Je kunt er alle kanten me op. Super dus, voor een challenge. Ik focus me op het kleurgebruik van andere kunstenaars, maar dat kan van alles zijn. Dat kun je op je eigen manier invullen. De opdracht is dus als volgt: zoek een aantal kunstenaars die je goed vind. Ik moet er drie – je mag er ook één of twee kiezen – en analyseer WAAROM je juist die kunstenaar kiest.
Maak dit niet te ingewikkeld voor jezelf. Je hoeft niet door te zoeken tot je de ‘perfecte’ kunstenaar hebt gevonden. Je kunt bijna van iedereen wel wat leren. En je hoeft ook niet te denken ‘oh Rembrandt is zo’n goede schilder, wie ben ik om mezelf daarmee te vergelijken ?’. Juist bij kunstenaars als Rembrandt kun je heel makkelijk iets vinden om jezelf aan op te trekken. Denk aan licht/donker contrast, zijn toets of bijvoorbeeld ‘een zelfportret in het halfdonker’. Het mag van alles zijn wat je aanspreekt. Zolang je maar voor jezelf gaat nadenken WAT het is.
De eerste kunstenaar waar ik zelf aan moest denken is Alida Pott (1888-1931). Haar werk is lang onbekend gebleven omdat ze tijdens haar huwelijk met George Martens zelf niet op de voorgrond trad en ze een zwakke gezondheid had. Ik zag in 2021 een tentoonstelling in het Groninger Museum van haar werk en werd geraakt door haar vorm- én kleurgebruik. Ze maakte veel aquarellen: een rood huis met een groen dak, blauwe bomen daarvoor. De kleuren spatten er vanaf. Ze combineerde heldere ongemengde kleuren naast licht afgezwakte kleuren. Het wit van het papier speelt ook een belangrijke factor.
Wat me bijvoorbeeld aanspreekt aan ‘Landschap met boerenschuur’ (afbeelding boven het blog) is het gebruik van dat diepe blauw in de boom, die donkere lijn ertussen en dan dat afgezwakte oranje aan de andere kant. Of het huis zo rood, en het dak groen, maar dan met veel meer water. Dit zijn kleuren die ik zelf nooit zo zou gebruiken. Veel te opvallend. Ik zie nu ook dat ze subtiel de kleuren die wat verder op de achtergrond zitten heeft afgezwakt. En dat felle dakje dat er zo uitspringt! Hoe langer ik kijk, hoe meer verschillen ik in de kleuren zie.
Het is nog best lastig om concreet te bedenken wat het dan is, dat ik in mijn eigen werk zou kunnen toepassen. Ik denk het gebruik van contrasterende kleuren in een landschap. En dan niet mijn favo paars en geel, maar groen en rood of blauw en oranje. Of allebei tegelijk, zoals in dit landschap. En dan de één helder houden, maar de ander afzwakken. Daar voel ik iets prikkelen. In die combinatie van helder en afgezwakt. 😊
Ik ben benieuwd welke kunstenaars jullie inspireren en waar dat toe gaat leiden. Doe je mee? Ik zou het leuk vinden de werken die je maakt te zien. Je kunt je werken hieronder toevoegen, naar me mailen via lies@leerttekenen.nl of delen in de Facebookgroep. Zelf deel ik mijn werk in deze groep. Veel succes!
bijschrift: Alida Pott, Landschap met boerenschuur, aquarel, Stichting De Ploeg, Groninger Museum
2 Comments
Inge
Kleur! Zoveelmogelijkheden. Misschien interessant om ook eens te kijken naar de kleurentheorie van Itten, hij beschrijft 7 manieren om kleurcontrast te creëren. Heel leuk om mee te experimenteren.
uiltje48
Vind het wel een lastig boek om te lezen. Misschien het begin overslaan?