doen,  lezen,  life,  NAU

Plannen voor de komende maanden

Het is alweer begin september, alles start alles weer. Van gitaar tot de Nieuwe Academie Utrecht (de eerste bijeenkomst van De Toets heb ik alweer geskipt gisteren). Tijd dus om op een rijtje te zetten waar ik mee bezig ben en waar ik me de komende maanden op zal (proberen te) richten. ๐Ÿ˜Š

Nieuwe Akademie Utrecht (NAU)

Morgen begint de NAU weer. Hoewel ik er ondertussen al een jaar op heb zitten, voelt het ook wel weer een beetje onwennig en nieuw, met twee nieuwe vakken en twee nieuwe docenten. Dit tweede jaar heb ik schilderen en mixed media. Over iets minder dan twee maanden is al de eerste werkbespreking. Hebben zij een andere kijk op mijn werk? Hoe brengen zij hun boodschap over? Ik ben ook wel bevreesd of ik nu op (nog) meer dingen zal worden aangesproken.

Tegelijkertijd heb ik veel zin om mijn NAU vriendinnen weer te ontmoeten en samen allerlei nieuwe ontdekkingen te doen. Ik ben heel benieuwd waar ik dit jaar allemaal tegen aan ga lopen, wat ik zal leren en hoeveel verder ik me zal gaan ontwikkelen.

Girls with Guns

Thuis wil ik me de komende twee maanden vooral focussen (ja echt, ik schrijf FOCUS) op de Girls with guns als mijn hoofdonderwerp. Ik zal zeker wel losse dingetjes daarnaast oppakken, maar ik wil proberen om hier steeds weer terug te komen bij deze dames. Kijken hoeveel ik het kan verdiepen door er structureel mee bezig te zijn. Mijn streven is een serie werk te maken dat bij elkaar hoort, maar ook afzonderlijk bestaansrecht heeft. In mijn hoofd kunnen de werken van verschillende materialen en technieken zijn en verbindt het onderwerp. Benieuwd of dat gaat werken…

In een eerder blog schreef ik al over het begin van dit idee. Ik raakte gefascineerd door het contrast van de nette kleding en de vrouwelijke uitstraling met de geweren en pistolen. En dat vaak in een heel geposeerde setting van een fotostudio met een neplandschap erachter. Op welke manier kan ik dit het beste verbeelden? Met wat voor materialen en technieken? Ik wil mezelf daarin ook een beetje uitdagen en proberen om ook dingen te proberen naast het schilderen. Wat voor verhaal zit er achter? Ik lees van alles het Wilde Westen en de positie van vrouwen aldaar. Ook dat wil ik verder uitdiepen.

Textiel

Ergens in mei vond ik op een tweedehands boekenmarkt een aantal handwerkboeken uit de jaren zestig. Daar stonden afbeeldingen in die ik ontzettend inspirerend vond en ik ben toen zelf ook weer met textiel gaan werken. Ik schrijf โ€˜weerโ€™ omdat het zo voelt. Als kind vond ik het heel leuk om zelf kleertjes voor mijn Barbie te ontwerpen en te naaien, patchwork kussens te maken of dingetjes te borduren. Met stof, naald en draad bezig zijn voelt als thuiskomen.

Ik weet dat het technieken zijn die minder geschikt zijn voor de NAU omdat er veel tijd in gaat zitten, maar het voelt als iets dat ik moet onderzoeken. En dat gepiel vind ik ook heel fijn. Het geeft me een soort meditatieve rust. Ik voel ook meer vrijheid in textiel. Alsof ik daar makkelijker van het figuratieve en waarneembare kan afwijken. Textiel gaat voor mij over structuur, over vlakverdeling en over subtiele verschillen.  

Hoe kan ik textiel inzetten in de serie over de Girls with guns? Dat is een vraag waar ik mee bezig ben. Maar daarnaast geef ik mezelf ruimte om uit te proberen wat je zoal kunt met stof en welke technieken me daarbij het meeste aanspreken. In de afgelopen maanden was ik hier al een beetje mee bezig โ€“ vooral met borduren, appliqueren en weven โ€“ en daar wil ik rustig maar gestaag mee verder gaan.

Kunstroute

Dit jaar ga ik voor het eerst mee doen aan de Kunstroute in Zeist. Ik dacht dat ik dat weekend (7 en 8 oktober) geen NAU had, maar dat bleek een misvatting. Ik ben dus zelf alleen op zondag aanwezig. Ik vind het wel een beetje eng om mijn huis open te stellen en mezelf als kunstenaar te presenteren. Maar ik vind het ook wel een goede mogelijkheid om te oefenen in het praten en presenteren van je werk. Meer druk ga ik er niet op leggen ๐Ÿ™‚

Grafiek

Vorig jaar heb ik zes weken geroken aan het maken van grafiek met een cursus etsen. Een zeer bewerkelijke techniek, maar wel een proces waar ik lekker veel van mijn liefde voor structuur en ambacht in kwijt kon. Het smaakte naar meer. Dus heb ik me dit jaar opnieuw ingeschreven. De komende zes weken ligt het accent op de monoprint. Ik wil mezelf hierbij de vrijheid geven om gewoon dingen uit te proberen en er niet te veel van te verwachten of bij te moeten.

Lezen

Bij het opruimen van mijn atelier heb ik ook de boekenkast aangepakt. Ik kwam hele stapels boeken op de vloer tegen die een plekje nodig hadden. Velen had ik nog niet gelezen. En ik zette ze tussen boeken die ik ook nog nauwelijks ingekeken had. En ik zag er interessante dingen tussen: kunstenaars en tentoonstellingen die me de afgelopen maanden troffen, boeken van de literatuurlijst van de NAU en handwerkboeken. Ik wil tijd inruimen om iets van deze stapel weg te lezen.

Dat lijkt me alweer meer dan voldoende om op te pakken / mee door te gaan / mijn aandacht aan te geven de komende maanden. Ik zal – zoals gewoonlijk – jullie op de hoogte houden van de voortgang (of het gebrek daar aan)!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *