inspiratie,  life,  mind

Het belang van pauze (en vakantie ;))

Aan het begin van de zomervakantie had ik grootste plannen. Ik zou drie maanden lang een heleboel gaan experimenteren, werken tot ik de meest fantastische dingen zou hebben gemaakt. Zoveel tijd en weinig afspraken in mijn agenda: geen school, geen Toets, geen gitaar. Al die tijd zou ik goed gaan benutten. Aan het gebruik van het werkwoord ‘zouden’ merk je al dat het anders is gelopen…

Het is niet dat ik niets gedaan heb, maar het aantal uren dat ik in mijn atelier heb doorgebracht ligt veel lager dan in mijn fantasie. Sterker nog, ik ben daar gisteren begonnen met opruimen en het is er echt een zwijnenstal. Blijkbaar heb ik er de afgelopen maanden van alles neergezet dat ik verder niet nodig dacht te hebben…

Ik merk wel dat het goed is geweest om een beetje gas terug te nemen. Ik heb allemaal nieuwe ideeën en sommige oudere ideeën lijken helderder in mijn hoofd. Heb veel zin om aan het nieuwe seizoen te beginnen. Ik heb zelfs een soort stappenplan van dingen die ik wil proberen, al weet tegelijkertijd zeker dat ik me daar niet aan ga houden. Het voelt alsof de pauze me goed gedaan heeft.

Het belang van pauze nemen is iets wat je op internet in een heleboel blogs bevestigd ziet. Uit onderzoek gedaan door de Draugiem Group bleek bijvoorbeeld dat regelmatig pauzes nemen het geheime recept voor een productieve werkdag is. Ze komen zelfs met een ‘magische verhouding tussen werk en rust’ van 52 minuten werken en 17 minuten rust. Het menselijk brein schijnt te werken met ‘uitbarstingen van hoge activiteit’ en daarna schakelt het even terug. Tijd voor pauze. En dan ECHT pauze: wandelen, lezen of kletsen met collega’s (wat wel weer klinkt als een dwingend regime, waar ik gelijk stress van krijg).

Nu gaat dit over een korte pauze na een uurtje werken, wel wat anders dan in drie maanden veel minder gefocust aan de slag, zoals ik gedaan heb. Mijn ‘pauze’ kun je beter een zeer lange vakantie noemen. Ik ben ik ook best nog wel wat weken weggeweest: een lang weekend Parijs, even thuis, twee weken Frankrijk, even thuis en dan nog een weekje Berlijn. Juist die weken weg hebben me inspiratie en nieuwe energie gegeven.

Het Psychologie Magazine heeft op haar site een artikel over de voordelen van vakantie staan. Het schijnt dus dat mensen op vakantie meer ontspannen, energieker en tevredener zijn. Het ‘moeten’ is even weg. Dat herken ik wel. Ik ben in de Vogezen gaan haken: gewoon voor de leuk.  Mijn dochter wilde het leren en voor ik het wist, zat ik zelf aan de Granny Square. Wat ook heel gezond is van vakantie is het vele buiten zijn. Dat heeft positieve effecten op je humeur en je gezondheid. Alleen al het zien van groen werkt stres verlagend. 

Volgens Psychologie Magazine vervult vakantie een aantal fundamentele behoeftes die er in het werkende leven vaak bij in schieten. Zo is er meer ruimte voor autonomie: je kunt zelf (samen met je reisgenoten) beslissen wat je wanneer doet. Er zijn geen deadlines, werkgevers of werkbesprekingen die je dwingen ergens mee bezig te zijn. Een tweede behoefte is ‘verbondenheid’: samen met je geliefden te zijn is belangrijk. Vakantie kan ook je eigenwaarde en je gevoel voor avontuur bevredigen.

Ik heb zelf het gevoel dat ik, als ik helemaal met iets anders bezig ben, ergens op een dieper niveau  ruimte maak voor creatieve processen. Dan loop ik door een bos en zie iets, waar ik in mijn hoofd gelijk een schilderij bij zie. Slenterend door een dorpje met vakwerkhuizen, weet ik opeens hoe ik met een ander werk door zou kunnen gaan. Juist als ik me er niet op focus, komen de oplossingen en ideeën naar me toe. Afstand kan je laten zien waar je werkelijke interesses liggen, maakt processen zichtbaar, geeft helderheid.

In Berlijn heb ik heel veel kunst gezien, daar was ik vorige week met de NAU en deden we twee musea per dag (blog daarover volgt nog). Zo’n stedentrip geeft weer een heel andere inspiratie. Je kunt niet zoveel zien en dan nergens bij voelen hoe je het zelf zou kunnen toepassen. Veel medestudenten (en ik ook) hadden aan het einde van die dagen een paar concrete dingen om uit te proberen thuis. Ook heel leuk en belangrijk, maar wel een ander proces.

Zo, nu heb ik voldoende ‘wetenschappelijke’ argumentatie aangeleverd om mijn lange zomer lummelen te rechtvaardigen. Tijd om aan de slag te gaan 😉

2 Comments

  • Je moeder

    Lieve kind, alle argumenten die je aandraagt voor inspiratie en ontspanning gelden voor mij ook. In de potcast die ik luister van theo maassen, ervaring voor beginners komen ruimte, buiten en afstand ook altijd naar voren als grote inspiratiebronnen.
    Je brein staat buiten meer open voor nieuwe ervaringen! Veel plezier bij al je plannen! Dikke zoen❤️

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *