inspiratie,  kunstgeschiedenis,  tentoonstellingen

Museumlijstje voor de lente

Op de eerste dag van de meteorologische lente tik ik een volgende museumagenda af voor een van mijn opdrachtgevers. Als ik naar buiten kijk, ziet het er droog en zonnig uit. Krijg zin om op stap te gaan. De onderstaande tentoonstellingen destilleerde ik voor eigen bezoek 😉

RE-BELLE – MARIA ROOSEN

Met RE-BELLE reageert Roosen met haar poëtische, krachtige en rebelse werken op de monumentale ruimte van de kerk en de bijzondere verhalen en symboliek die sinds eeuwen in de Grote Kerk Breda aanwezig zijn. ‘Ze brengt de kracht van kleur weer terug in het monument’, zo lees ik. Het lijkt me een mooie combinatie, dat transparante glaswerk in een kerk. Breda is ook nog eens een leuke stad om te winkelen, dus dat klinkt als een win-win.

Grote Kerk Breda, Kerkplein 2, Breda, open ma- za 10-17 uur, zo 13-17 uur, 14 april t/m 25 augustus 2024
www.grotekerkbreda.nl

KERAMIEKPRIJS DE KEI 2023

Keramiekprijs De Kei wordt elke twee jaar uitgereikt aan een keramist van uitzonderlijke kwaliteit. naast werk van winnaar Rachel de Joode is er keramiekwerk tentoongesteld van nog veertien kunstenaars, die ik geen van allen ken. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat hedendaagse kunstenaars allemaal met keramiek kunnen. Ik ben geboren in Delft en heb daar nog lieve familie wonen. Altijd fijn om daar te zijn.

Prinsenhof, Sint Agathaplein 1, open di-zo 11-17 uur, nog t/m 30 juni 2024, www.prinsenhof-delft.nl

PIONIERS – FOTOGRAFIE DOOR VROUWEN

Mijn moeder (die graag fotografeert) wees me op deze tentoonstelling. Het blijkt dat vrouwen al sinds de uitvinding van de fotografie in 1839 actief zijn als fotograaf. En ook in alle disciplines, van straatfotografie tot oorlogsfotografie. Mijn dochter wil ook mee. Dus dat wordt een driegeneratie-uitje. Een afspraak is al gemaakt, alleen moeten we nog een datum prikken.

Het Nationaal Archief, Prins Willem Alexanderhof 20, Den Haag, open di-vr 10-17, za en zo 11-17 uur, nog t/m 30 juni 2024, www.gahetna.nl

HOEZO GEEN VROUWEN IN DE KUNST?

In deze expositie is werk te zien van 50 vrouwelijke beeldende kunstenaars die met textiel werken in al zijn verscheidenheid. Juist de textielkunst zie je altijd al veel vrouwen. Het is meer dat voorheen werken in textiel vaak geen kunst genoemd werd. Nu ik zelf aan het zoeken blijf wat ik met stof zou kunnen, ben ik hier wel erg in geïnteresseerd. Het is wel een hele reis, maar ze geven ook workshops, dus wie weet kan ik het combineren.

Museum de Kantfabriek, Americaanseweg 8, Horst, open di-zo 13-17 uur, nog t/m 12 mei 2024,
www.museumdekantfabriek.nl

DE SCHEPPING VAN DE WETENSCHAP

Op zoek naar beeldmateriaal stuitte ik bij een museum die een zeer prettige website hebben waar je als agenda samensteller ruim keus hebt, op deze tentoonstelling. Eerst dacht ik, mweh, maar al typende werd ik steeds nieuwsgieriger. ‘De twee hebben innig samengewerkt maar kunnen ook keihard botsen. En tot op de dag van vandaag hebben ze onverwacht veel met elkaar gemeen. Ontdek hoe de ontwikkeling van de natuurwetenschappen in West-Europa niet kan worden begrepen zonder kennis over de invloed van religie.’

Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht, open: di-vr 10-17, za-zo 11-17 uur, nog t/m 2 juni 2024, www.catharijneconvent.nl

bijschrift:

Beschouwing der wonderen Gods, Christiaan en Jan Christiaan Sepp, 1762-1789, Teylers Museum

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *