inspiratie,  life,  mind

Als je brein ´s avonds laat ´aan´ springt…

Herken je het volgende scenario? Je geeuwt, denkt aan naar bed gaan, maar je scrolt toch nog even over je telefoon langs Pinterest en voor je het weet zit je allemaal interessante plaatjes in mapjes te plaatsen en loopt je hoofd over van de nieuwe ideeën: zeg maar dag met je handje tegen de slaap!

Ik heb mezelf al een officieel atelierverbod gegeven voor na een uur of negen. Want ik had de gewoonte om tijdens het tandenpoetsen nog even mijn atelier in te lopen en dan het werk van de dag te gaan bekijken. Gaf vaak goede inzichten om zo met wat meer afstand naar het werk te kijken.

Alleen…

Ik ging nadenken over wat er goed was, maar ook beter of anders kon. En daarna komt ofwel de irritante gedachte ‘hoe kan ik dit beter maken?’ of zijn vriend ‘Wat als ik het nu zo probeer?’ Beide zijn niet goed voor de slaap. Van de laatste schiet ik in een soort hyperstand. Dan lig ik wakker te wachten tot het dag is en ik mijn plannen kan uitproberen.

Dat vermengd zich in mijn hoofd dan met andere to do’s en begin ik een planning te maken om zoveel mogelijk uit de dag te kunnen halen. Want ik heb altijd meer plannen, dan tijd om ze uit te werken. Terwijl ik – hoe langer ik wakker lig – steeds minder vertrouwen in die planning krijg, want nu is er ook vermoeidheid als extra factor om rekening mee te houden.

Tegenwoordig kan mijn brein al op hol slaan als ik tegen bedtijd nog iets lees of iets ontdek op Pinterest, Insta of marktplaats. Kilo’s leer op marktplaats (wat als ik met leer druk / op leer schilder / leer gebruik in een stoffen collage?), een artikeltje over wol wat vermengd is met ijzerdraad (kan ik daarmee 3D handwerken?) of nog een bijzondere foto van een meisje met een geweer? Voer voor slapeloosheid, als een kind die morgen haar verjaardagsfeestje heeft.

Vannacht weet ik niet eens meer wat het was. Ik leek goed op weg naar dromenland toen een gedachte zich ertussen wurmde. Ik weet niet eens meer welke gedachte, maar ik weet wel dat ik na anderhalf uur denken aan cowgirls met pistolen, gebruikte spijkertjes en stukjes stof maar ben opgestaan. In het donker heb ik zoveel mogelijk gedachtes, acties en ideeën opgeschreven. Het resultaat zie je hierboven. Ik kon zelf het meeste nog lezen. 😉

Triggerlijst

Als ik voor advies het internet afstruin, lees ik vooral adviezen tegen slaapproblemen door stress. Zorg dat je ontspant voor je naar bed gaat (die geen Pinterest meer), neem voldoende pauze overdag en duw bepaalde gedachtes uit je hoofd door een saai woordje zoals ‘de’ te blijven herhalen. Wat ik vannacht gedaan heb: een braindump op papier zie ik ook veel langs komen.

Ik blijf langer lezen op een site waar ze ook schrijven wat je met je braindump moet doen. Zoek naar de reden waarom deze gedachtes je wakker houden. Dat is bij mij allereerst enthousiasme, ik ben heel benieuwd of mijn idee werkt en wil het proberen. Daarnaast voel ik ook angst. Angst dat ik het niet af krijg, dat er ideeën verloren gaan (wat altijd gebeurd) en dat het beste idee verloren gaat. Dat het mislukt, dat ik faal. Dat ik meer zou kunnen doen dan ik doe.

De site geeft als advies om alles om te zetten in een concrete actielijst en met onderscheid tussen korte en lange termijn acties. En: laat los waar je niets aan kunt veranderen. Ik begin nu toch licht te glimlachen, want wat heb ik vanmorgen gedaan? Ik heb die krabbels verwerkt in mijn to do lijst en in een losse lijst van ideeën. Op het laatste blaadje stond mijn huidige mantra: als ik de hele dag lekker bezig geweest ben, heb ik genoeg gedaan. Meer kan niet.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *