inspiratie,  kunstgeschiedenis,  tentoonstellingen

Tentoonstellingen ik dit najaar wil bezoeken

Het lukt me nooit om alle tentoonstellingen die ik noem te bezoeken, maar het geeft me wel iets om naar te streven en om naar uit te kijken. Er is zoveel te ontdekken en om je door te laten inspireren! Maar bij dit lijstje heb ik goede hoop dat ik de meeste ook echt zal bezoeken. Ben je naar één van deze tentoonstellingen geweest, laat me weten wat je ervan vond!

HILMA AF KLINT & PIET MONDRIAAN: LEVENSVORMEN

Op deze tentoonstelling verheug ik me. Ik ben wel benieuwd wat ik van het werk van de Zweedse Hilma af Klint (1862-1944) ga vinden. Ze kwam al heel vroeg, van uit een spirituele interesse, met abstract werk. Ze heeft Piet Mondriaan (1872-1944) nooit ontmoet, maar ook hij was heel erg geïnteresseerd in spiritualiteit en dingen als theosofie. Toen ik het boek De vrouwen in de leven van Piet Mondriaan aan het schrijven was, heb ik daar veel over gelezen. Hoe gaat het Kunstmuseum deze twee kunstenaars aan elkaar breien?

Kunstmuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag, Open di-zo 11-17 uur, 7 oktober t/m 25 februari 2024, www.kunstmuseum.nl

NEVELS

Heereveen is ver weg en ik weet al dat dit moeilijk wordt om te gaan halen, maar ik ben wel nieuwsgierig naar deze schilderijen. Ik houd wel van de nevel, van vergrijsde tinten en zacht kleurverloop. Kunstenaars als Wiebe Knobbe, Sjoerd de Vries en Willem van Althuis zijn hier te zien. ‘De zielsverwantschap in het werk van deze kunstenaars vertaalt zich in eenzelfde soort verstilling en ingetogenheid. Met minimale middelen creëren de kunstenaars ruimte en licht in hun werk.’ Dat klinkt goed toch? Misschien iets voor de kerstvakantie? Als het toch al wat grijs en grauw is overal…

Museum Heerenveen, Minckelersstraat 11, Heerenveen, Open di-vr 11-17, za en zo 13-17 uur, nog t/m 14 januari 2024, www.heerenveenmuseum.nl

TEXTIEL BIËNNALE 2023. IMAGES OF POWER

Ik ben me aan het oriënteren op textiel kunst. Wat kun je er eigenlijk allemaal mee? Echt heel veel blijkt al wel. Er gaat weer een hele wereld (of eigenlijk verschillende werelden) open. Dus de Textiel Biënnale 2023 wil ik niet missen. Er is (volgens persbericht) ‘kwalitatief hoogstaande en inhoudelijk sterke hedendaagse beeldende kunst waarin textiel als materiaal de hoofdrol speelt’. Dat klinkt als precies wat ik zou willen zien.

Museum Rijswijk, Herenstraat 67, Rijswijk, Open di-zo 13-17 uur, nog t/m 12 november 2023,
www.museumryswyk.nl

RÊVES EN LIGNE

De tekeningen van Rozemarijn Westerink vind ik inspirerend. Ze heeft veel aandacht voor de lijn. Ze maakte een animatiefilm ter gelegenheid van het feit dat zeventig jaar geleden het beeld ‘de Verwoeste Stad’ van Ossip Zadkine in Rotterdam werd onthuld. Voor deze stop-motionfilm plaatst ze de tuin van het Musée Zadkine als teken van hoop en heling tegenover de ontzetting van ‘de Verwoeste Stad’. Zadkine zocht in zijn werk dikwijls ook naar een relatie met de natuur en was zeer gehecht aan zijn tuin. Ik ben nog nooit in het Chabot Museum geweest, dus wellicht is dit een mooie aanleiding.

Chabot Museum, Museumpark 11, Rotterdam, Open di-za 11-17, zo 12-17 uur, nog t/m 3 maart 2024
www.chabotmuseum.nl

ANSELM KIEFER

Dat ik naar deze tentoonstelling wil, behoeft eigenlijk geen verdere uitleg. Dankzij zijn eigenzinnige beeldtaal, vol verwijzingen naar geschiedenis, mythologie en literatuur, groeide Anselm Kiefer (1945) uit tot een van de grootste kunstenaars van onze tijd. In Berlijn zagen we ook werk van hem en het is zo groots en monumentaal. Als het hier in Nederland getoond word, moet ik wel gaan kijken. In het persbericht staat dat ze ook ander werk van hem laten zien zoals: installaties, kunstenaarsboeken en werken op papier (denk aan collages en bewerkte foto’s). Dat ken ik eigenlijk niet en ben ik wel benieuwd naar maar ik hoop wel dat er ook voldoende grote werken zijn.

Museum Voorlinden, Buurtweg 90, Wassenaar, Open dagelijks 11-17 uur, 14 oktober 2023 t/m 25 februari 2024, www.voorlinden.nl

Bijschrift: Jan Kath, Gwen, Jep and Diana with Lily, wol en zijde op katoen, 375×250 cm, te zien op de Textiel Biënnale

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *