collage,  doen,  landschap,  stof

Wat ga ik doen deze zomer?

Zaterdag de laatste werkbespreking van het tweede jaar gehad, het Kunstenhuis is met vakantie, de lessen op De Toets liggen stil: een zomer waarin ik mijn eigen plan moet trekken, ligt voor me. Wat zal ik eens gaan doen? Tentoonstellingen bezoeken, schrijven, schilderen of alleen maar lekker luieren?Misschien niet het beste plan als je weet dat het derde jaar straks begint met een werkbespreking…

Een beetje vakantie houden & nieuwe inspiratie opdoen

Een beetje luieren en wat tijd besteden aan andere dingen hoop ik wel te gaan doen. Maar lang zonder een project kan ik niet. Gisteren heb ik (op een paar uurtjes in Slot Zeist na) een heerlijk leesdagje gehad. Ik vond dat ik dat wel verdiend had. Al aan het begin van de avond begonnen er allemaal ideeën in mijn hoofd te ontspruiten. Weer genoeg gerelaxt! Ik vind het gewoon veel te leuk om creatief bezig te zijn.

Zelfs als we weg gaan, moet ik nog af en toe tekenen. We gaan dit jaar naar Wales op vakantie én ik ga met de NAU naar Venetië, maar ik zal zeker schetsboeken en materialen meenemen. Ik kan me niet meer voorstellen om helemaal niets te doen. Hooguit dat ik voor mezelf dan zeg: het hoeft geen kunst te worden.

Ik vind het gewoon heel leuk om de plekken waar ik geweest ben vast te leggen. Het liefste direct ter plekke, maar later op de dag in een vakantiehuisje met behulp van foto’s vind ik ook erg nice. En dit soort tekeningen vormen later ook vaak nog wel een bron van inspiratie. Ik heb dit hele jaar foto’s van onze vakantie in de Vogezen gebruikt. Benieuwd hoe Wales zal zijn. En Venetië gaat natuurlijk een overweldigende berg inspiratie opleveren.

Verder met collages

Tijdens mijn laatste werkbespreking werd ik erop gewezen dat ik het uitproberen van nieuwe technieken gebruik om niet verder de diepte in te gaan. Iets wat ik zeker van mezelf herken (zie het blog over de kunstvragen die me bezighouden). Hoe ga je verder met iets wat je geslaagd vind? Wat ik daarna maak kan meestal rechtstreeks de prullenbak in, dus ga ik dan maar iets anders doen in de hoop via een omweg terug te komen. Dat moet rechtstreekser kunnen 😉

Ik kreeg het advies om meer te zoeken naar beeldaspecten die me aanspreken in de werken die ik zelf geslaagd vind en daarop verder te bouwen. Het zit niet in je onderwerpskeuze en ook niet in de techniek. Moest ik ook wel weer even aan de grafiekdocent denken die zei: ‘Bedenkt wat je wilt toevoegen aan het beeld (een lijn, een vlak, transparant of juist dekkend) en dan kijken we daarna welke techniek je dan moet gaan gebruiken.’

Daarnaast vonden ze collage wel een geschikte techniek om mee verder te gaan (een techniek ik nieuw ontdekt heb de laatste maanden, just saying) en omdat collage voelt als een enorme speeltuin, zeg ik daar geen ‘nee’ tegen. Dat was ik toch al van plan. Ik vind het fascinerend hoe je al die losse geknipte onderdelen aan elkaar kunt plakken tot iets totaal nieuws. Dus collage it is deze zomer.

Met stof werken

Vorige zomervakantie heb ik veel met stof gewerkt. Daar heb ik vaak wat meer tijd voor nodig. Ik vind het fijn om mee bezig te zijn, maar een wat meditatievere stemming past er wel bij. Slow living = textile living in mijn hoofd. Misschien dat ik daarom ook nu weer zin heb om met stof te werken. Stof en collage ligt ook – voor mijn gevoel – in elkaars verlengde. Stof is dan de langzame variant.

Ik heb een boek gelezen van textielkunstenaar Cas Holmes over landschappen in stof en dat spreekt me erg aan. Hoe kun je een landschap in stof omzetten? Op internet vond ik (of het algoritme vond mij) een online cursus van haar over haar werkwijze (zie ik overal mensen verslagen hun handen voor hun ogen slaan? Zonder haar had ik dat probleem met die jeans naald  nooit opgelost. Dus sowieso de moeite waard). Ik ben benieuwd wat ik verder van haar kan leren.

Verder zal ik een briefje aan mijn muur hangen met daarop zowel mijn eigen kunstvragen als de aanwijzingen van de docenten, zodat ik regelmatig aan de grote lijnen der dingen zal worden herinnerd. Laat die zomer maar komen!

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *