bloemen,  kleur,  life,  textiel

Mijn eigen verftuintje!

Naast mijn huis is een stukje grond van de gemeente. Vorig jaar heeft mijn buurvrouw deze grond in beheer gekregen om er moestuinbakken op te zetten en inheemse planten te laten groeien. Omdat ik mijn eerste experimenten met natuurlijk geverfde stoffen best wel cool vind, stelde ik voor: ‘kunnen we niet ook wat planten neerzetten waar je verf van kunt maken?’ En dat is gelukt!

Ik vind het super interessant dat er allemaal planten zijn waarmee je kunt verven. Met bijvoorbeeld uienschillen, bietjes, thee of blauwe bessen kom je al een heel eind. Maar er staan om ons heen nog veel meer planten die kleur afgeven. Het is wel een tijdrovend proces met stof voorbewerken, alles lang laten koken en dan ook weer lang laten weken. Op internet vind je veel recepten bij heel veel verschillende planten. iets waar ik deze zomer mee wil experimenteren.

Het idee dat mensen al eeuwen op deze manier stof kleuren, vind ik super. Ik houd van dingen met een lange traditie. Archeologische vondsten hebben aangetoond dat mensen in de ijzertijd (800-12 v.C.) al schapenwol verfden. De meest voorkomende kleuren waren bruin, geel, groen, oranje en rood. Ik vraag me dan gelijk af: hoe zouden ze dat ontdekt hebben? Iemand maakte een vlek tijdens het eten en die ging er niet uit? Dan denk je, hé, dit kan ik ook expres doen en voordat je het weet sta je dagenlang allerlei vlekken te maken met verschillende plantjes.

De traditie is ook van minder ver terug. Toen ik een baby was en mijn ouders halve hippies, heeft mijn moeder zelf ook veel geëxperimenteerd met weven, naaien én wol verven. Dat ik daar dan nu ook mee bezig ben, voelt goed.

Eerste stap naar het tuintje was toestemming vragen aan de gemeente: ‘vinden jullie dit ook een goed plan en zijn er dan nog planten die we niet mogen gebruiken?’ Bij ons in de buurt zijn meer groene initiatieven. Op verschillende plekken zijn er moestuinbakken geplaatst en er is ook een voorbeeldtuin met uitleg over inheemse planten. Dus ik maakte me daar niet echt zorgen over.

Gemeente vond het goed. Een verftuintje was er nog niet, dus dat is een leuke aanvulling. Er was één plant op mijn lijstje die niet mee mocht doen. Die bleek niet inheems genoeg én ook nog eens heel snel te woekeren.

Nu ben ik een hele slechte tuinierster. Zowel mijn voor- als mijn achtertuin managen zichzelf (met in de voortuin het zevenblad als dictator en achter het mos als guerrilla commandant). Regelmatig neem ik mezelf voor om beter te doen, maar ik vergeet toch iedere keer weer om de tuin bij te houden. Het voelt als vechten tegen de bierkaai.

Waarom dan toch dit verftuintje beginnen? Om wat het kan opleveren natuurlijk. Ik ben heel benieuwd wat ik er straks mee kan. Zoals yoga makkelijker vol te houden is omdat ik weet dat ik daardoor minder snel last krijg van mijn lijf én dus meer kan doen, hoop ik hier ook dat het doel gaat me helpen om de tuin bij te houden. Maar vooral de steun en hulp (en kennis) van mijn buurvrouw met groene vingers vergroot de kans van slagen voor mijn plantjes erg.

Een paar weken geleden hebben we zaadjes geplant. Wede, meekrap, gele walstro en gewone ossetong in een kring om een boom heen. Er komen nu ieniemienie blaadjes boven de grond. CUTE!! Alleen de meekrap heeft zich nog niet laten zien. Die zaadjes waren groter en hebben we dieper in de grond gepoot. Misschien dat het daarom langer duurt voordat ze boven zijn. Ook staan er een paar gele kamilles en iets wat een verfbrem heet. Schijn je ook mee te kunnen verven. Ik ben benieuwd.

Ik zal jullie op de hoogte houden van de voortgang. Van meekrap weet ik al dat je de wortels moet gebruiken van twee tot driejarige planten, dus voordat ik daar iets mee kan, dat duurt nog wel even. Van de andere planten zal ik het eens opzoeken. Ondertussen kan ik wel de bietjes en de uienschillen proberen. En je schijnt dus met zevenblad ook te kunnen verven…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *