Grafiek,  stof

Verschillende manieren om stof te verven

Met textiel werken vind ik erg fijn: het voelt vertrouwd en het is een materiaal waar ik veel vrijheid bij voel. Het proces van naaien en borduren, de connotaties die eraan hangen, passen bij me. Als ik met stof bezig ben, merk ik steeds meer dat ik de stof naar mijn hand wil zetten. Een logische stap is de stoffen zelf verven. Dus daar ben ik mee begonnen.

Eerst dacht ik dat ik eerst moest weten waar ik de stof voor wil gebruiken en hem daarna pas verven. Maar nu besef ik dat je gewoon lekker moet experimenteren en veel stoffen moet bewerken, zodat je op een ander moment die geverfde stoffen kunt verwerken. Stof die ik vorige zomer had geverfd, heb ik pas vorige maand gebruikt. Ineens paste het ergens bij.

Je kan op een heleboel manieren stoffen verven. En het leuke is, dat ik er een heleboel van de technieken waar ik de laatste tijd mee bezig ben, kan gebruiken om stoffen te verven: je kunt erop schilderen, maar je kunt er ook op printen / drukken. En dat kan als een monoprint, maar je kunt ook sjablonen maken en die inzetten, stoffen zeefdrukken of lino’s erop afdrukken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Want je kunt natuurlijk alles combineren en over elkaar heen doen.

Dit is wat ik tot nu toe heb geprobeerd:

Verven met thee   

Een snelle manier om de kleuren van verschillende stukken stof naar elkaar toe te krijgen is de stoffen te laten weken in een sterke thee. Gewone zwarte thee zorgt voor een vintage look-and-feel, gooi je alles in een gembertheetje, krijgt het een hele gele kleur. Ik zal Rooibos ook eens proberen. Hoe meer theezakjes, hoe sterker de kleur, hoe meer water hoe slapper. Dat ligt voor de hand 😉

Leuk is om de stoffen te knopen of met draad af te binden. Dan krijg je tie dye effecten. Wat mij aanspreekt van deze manier van verven is dat het natuurlijk is en dat vind ik wel nice. Ik kleur ook regelmatig de witte katoen eerst met thee, zodat het niet meer zo super wit is.

Verven met aquarelverf

Tot mijn verbazing kun je stof ook met aquarel beschilderen. Eigenlijk zou me dat niet moeten verbazen omdat je ook aquarelpapier hebt dat voor 1005 uit katoen bestaat, dus waarom zou je dan niet op 100% katoen kunnen schilderen? Het voelt toch anders aan. De structuur is anders. Wat je schildert loopt sneller weg, zeker als je meer water aan je verf toevoegt. Ik probeerde een landschap te schilderen, maar het werden al snel vlekken. De stof blijft wel lekker zacht en dat vind ik ook fijn.

Nu ik dit zo opschrijf denk ik: dit moet ik nog een keer doen en dan niet een landschap willen schilderen, maar gewoon vlekken en structuren schilderen.

Bedrukken met acrylverf of textielverf

Bij het schrijven van dit blog dwaalde mijn gedachten af: wat zegt het over mij dat ik er nog niet aan gedacht heb om de stof te ‘beschilderen’ met acrylverf? Die parkeer ik even. Je kunt in ieder geval gewoon monoprinten op stof. Het geeft dezelfde resultaten. Alleen stof is vaak wat ruwer, dus wordt de voorstelling iets minder strak. Ik heb vandaag vooral planten gedrukt. Je kunt dan dus de plaat / gelliplate met de planten afdrukken, de planten zelf én wat er dan op de plaat is achtergebleven.

Wat ik een nadeel van acryl vind is dat het vrij hard wordt. De stof verliest wat van haar eigenschappen. Als je een textielmedium aan de acryl toevoegt, wordt het wel iets minder, maar het gaat niet weg. Misschien moet ik nog meer medium toevoegen.

Textielverf gebruik ik ook om mee te monoprinten op stof en daarmee blijft de stof wel zacht. Ik heb alleen veel minder textielverf. Het zit in hele kleine potjes en ik merk dat ik er wat zuiniger op ben. Eigenlijk is het altijd fout om te zuinig met je verf te zijn. Je krijgt dan nooit wat je echt wilt maken. Maar af en toe word ik wel een beetje gallisch van al die verschillende soorten verf en papier. Mijn atelier puilt uit!

Bedrukken / tekenen met inkten

Dit zag ik bij Cas Holmes. En ik vind het effect erg mooi. De kleuren blijven helder én omdat het transparant is, kun je er mooi mee bouwen. Ik heb er mee gestempeld, maar ook met lijnen gewerkt. Je kunt het nat of juist droger gebruiken. Dat geeft een heel ander effect. Deze techniek smaakt naar meer.

Ik ga lekker door! Het is heerlijk werk. Juist ook omdat het nu nog niets hoeft te zijn. Op mijn verlanglijstje staan nog ecoprinten en verven met natuurlijke verfstoffen. Dat staat op mijn to-do lijstje voor de komende maand. Komt vast wel een blog over 😉

Ik ben heel benieuwd of jullie een favoriete manier hebben om stof te verven. Heb je goede tips voor me, laat het dan hieronder achter.

2 Comments

 • Henny Harkema

  Hallo Ingelies, gewoon verven zonder al een doel met de stof te hebben … mmm, fijne gedachte. En wat een mooie stoffen krijg je zo! Een paar jaar geleden heb ik t-shirtjes bedrukt met een linosnede. Deze smeerde ik in met acrylverf en een medium, 50-50. Dat werkte prima en kon ook in de wasmachine (waarbij er dan natuurlijk op deze duur wel wat kleur afgaat 🙄). Ook heb ik een aantal keer een zijden sjaal geverfd met speciale verf. Dat deed ik bij iemand, heb dus zelf niet de materialen in huis. Werkt een beetje als aquarel.

  • uiltje48

   Hey Henny,
   Gebruikte je daarvoor een medium dat acryl wasbaar maakt?
   Zo iets heb ik bij deze stoffen ook door de verf gedaan. Het wordt een beetje zachter, maar niet superveel.
   Groetjes,
   Ingelies

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *