inspiratie,  kunstgeschiedenis,  tentoonstellingen

Museum wensenlijstje voor de komende maanden

April is echt voorbij gevlogen. Ik weet niet hoe die maand dat gedaan heeft, maar het lijkt gisteren dat mijn zusje jarig was (begin april) en nu is het alweer 1 mei en heb ik net een volgende agenda ingeleverd. Hoewel ik het jaar goed begonnen was, blijft april dus een maand zonder museumbezoek… De onderstaande tentoonstellingen heb ik gemarkeerd voor mezelf.

MARINA ABRAMOVIC

Marina Abramovic is een instituut. Die tentoonstelling kan ik eigenlijk niet missen. Ruim 60 belangrijke werken tonen de ontwikkeling van het indrukwekkende oeuvre van de pionier van de performancekunst in de afgelopen vijftig jaar: van haar vroege werk, dat ze maakte in het voormalige Joegoslavië en in Amsterdam, tot de baanbrekende performances met haar partner Ulay en het solowerk waarmee ze nog steeds actief is. Je moet een ticket boeken.

Stedelijk Museum Amsterdam, Museumplein 10, Amsterdam, open dagelijks 10-18 vr tot 22 uur, nog t/m 14 juli 2024, www.stedelijk.nl

DOOR DE BOMEN HET BOS

In deze tentoonstelling zie je kunstwerken van vier kunstenaars die in hun werk op verschillende manieren kijken naar de verhouding tussen mens en natuur. Andy Holden kijkt en luistert naar vogels, Eija-Liisa Ahtila gaat in gesprek met de natuur, Julian Charrière onderzoekt de rol van het landschap in kunst en Hans Op de Beeck stelt klimaatveranderingen aan de orde. Ik ben al een tijdje niet in het Kröller-Müller geweest en deze tentoonstelling lijkt me interessant en toegankelijk. Een lekker tussendoortje?

Kröller-Müller Museum, Houtkampweg 6, Otterlo, open di-zo, 10-17 uur, nog t/m 15 september 2024
www.kmm.nl

PAPIER BIENNALE 2024: ANIMAL FARM

Vorig jaar heb ik genoten van zowel de Papier Biënnale in Apeldoorn als van de Textiel Biënnale in Rijswijk. Dus heb ik er echt vertrouwen in dat dit interessant gaat worden. Misschien wel een beetje activistisch, maar dat geeft ook wel lekker veel stof om over te praten.  Het thema is: Animal Farm. All animals are equal but some are more equal than others, vrij naar het gelijknamige boek van George Orwell dat verscheen in 1945. Een actueel onderwerp dat zowel kan gaan over de condition humain van dieren als van mensen. Kom maar op!

Museum Rijswijk, Herenstraat 67, Rijswijk, open di-zo 13-17 uur, 23 juni t/m 17 november 2024,
www.museumijswijk.nl

LAURE PROUVOST – IN THE MIST OF IT ALL, ABOVE FRONT TEARS

Laure Prouvost (1978) waarin ze je meeneemt in haar eigen surreële, absurdistische en poëtische wereld. Maatschappelijk engagement en grenzeloze verbeeldingskracht komen tot uiting in video, sculptuur, performance, textiel en tekst. Op geheel eigen wijze geeft Prouvost een hoopvolle en bevrijdende boodschap over thema’s als ecologie, het vrouwenlichaam en migratie. Deze tentoonstelling werd door de NAU ook aangeraden om te bezoeken. Ik vind het interessant dat ze verschillende media combineert / naast elkaar gebruikt én haar thema’s spreken me aan. Dus dat wordt treinen…

De Pont, Museum voor hedendaagse kunst, Wilhelminapark 1, Tilburg, open di-zo 11-17, nog t/m 18 augustus 2024, www.depont.nl

MODE * CHAPEAU

Het Centraal is lekker dichtbij en ik houd van hun modetentoonstellingen. Deze gaat over twee bijzondere Utrechtse privécollecties waaruit ‘iconische topstukken’ te zien zijn. Niet direct heel veelzeggend, maar denk dat ik me daar dus ook geen buil aan kan vallen. Al doet de titel me steeds denken dat er vooral hoeden zullen zijn. Denk dat ik wel best makkelijk iemand kan vinden die hiermee naartoe wil.

Centraal Museum, Agnietenstraat 1, Utrecht, open di-zo 11-17 uur, nog t/m 29 september 2024,
www.centraalmuseum.nl

bijschrift:
Marina Abramović, Four Crosses: The Evil (positive), 2019 (detail). Met dank aan de Marina Abramović Archives. © Marina Abramović

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *