life,  mind

Geen tijd om te schilderen… of het belang van creativiteit

Ken je dat knagende gevoel in je buik? Dat je handen jeuken en je het niet kunt stoppen? Dat je dingen wilt uitproberen in je atelier maar het lukt niet omdat je er geen TIJD voor hebt? Heel irritant, maar soms ook niet te vermijden. Toch?

Deze week komen er zoveel dingen samen, dat ik geen tijd heb om even rustig in mijn atelier aan de slag te gaan. Ik zit dit blog vroeg in de ochtend te schrijven, terwijl ik net terug ben van de garage. Hopelijk is het nog af voor ik mijn nieuwbrief ga versturen. Mijn auto werd nog even snel nagekeken voordat we op vakantie gaan. Niet gepland, maar toch wel prettig (dat bezoek aan de garage). Ik moet de ORIGINE afmaken en heb beloofd ook een ander stuk deze week de deur uit te doen. Mijn ouders zijn binnenkort 50 jaar getrouwd en daarvoor ben ik van alles aan het regelen.

Het resultaat is dat ik geen tijd om te schilderen. Eerst dacht ik: dat is niet zo erg. Zo is het nu eenmaal. Dat komt wel weer. Maar ondertussen begin ik er anders over te denken. Het is net alsof ik minder rust heb. En dat dat niet alleen komt doordat ik zoveel verschillende dingetjes te doen heb. Nee, het komt ook gewoon doordat ik al vijf dagen niet een paar uur in mijn atelier heb kunnen doorbrengen.

Is dat normaal?

Ik sla maar weer eens aan het googelen. Na wat gesurf stuit ik op een onderzoek dat gaat over het effect dat kunst op je hersenen kan hebben. Christianne Strang, professor in neurowetenschappen aan de universiteit van Alabama Birmingham zegt daarin: ‘Creativiteit is belangrijk om gezond te blijven, om met jezelf in contact te blijven én om met de wereld verbonden te zijn.’ 

Uit dit onderzoek blijkt dat er steeds meer bewijs is dat kunst de hersenen beïnvloed op het gebied van patronen, emoties en het zenuwstelsel. Kunst kan de serotonine levels verhogen. Deze voordelen ontstaan niet alleen bij het zelf kunst maken, maar ook bij het ondergaan van kunst. Kunst maken vermindert stress (cortisol gaat omlaag) en verbetert je focus.

Zo voelt het voor mij ook. Dat ik beter geaard ben (als dat het juiste woord is, ik ben nog zoekende) als ik regelmatig vrijuit kan schilderen of tekenen. Door creatief bezig te blijven houdt ik het contact met mezelf stevig. En juist als ik het druk heb, geeft een uurtje schilderen mij een uitlaadklep, die me dan weer de ruimte geeft om positief en optimistisch verder te gaan met ellelange actielijstjes.

‘Art accesses many of the advanced processes of the human brain, such as intuitive analysis, expressivity, and embodied cognition’, lees ik verderop in de samenvatting van het onderzoek. Kunstenaars zijn ook vaak beter in observeren en hebben een beter geheugen. Dat zou kunnen komen doordat kunst de plasticiteit van je hersenen beïnvloed.

Op een ander site lees ik ook nog dat schilderen kan helpen om dementie tegen te gaan. Dit wordt beweerd door onderzoekers van Harvard Health, die een connectie hebben gevonden tussen kunst en een kleinere kans op dementie. Uit een onderzoek uit 2017 bleek dat mensen boven de zeventig die aan handenarbeid deden, minder kans hadden op ‘mild cognitive impairment’.

Ook in deze studie een bewijs dat beeldende kunst stress kan verminderen. Doordat je zelf iets doet waarin je alles zelf kunt beïnvloeden, zorgt kunst maken ervoor dat je je minder hulpeloos voelt. Daardoor kan het je weerbaarder maken op momenten dat het wat minder met je gaat.

Oké, dus… ik ga nu stoppen met bloggen en een uurtje schilderen 😊

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *