mind

De valkuilen van instagram

Hoe meer volgers ik op instagram krijg, hoe meer ik ga nadenken over wat ik erop plaats. Kan ik deze mindere tekening er wel op zetten? Moet ik niet iets maken wat bepaalde volgers misschien van mij verwachten? Wordt mijn feed niet te divers? Is de kwaliteit van alles wat ik erop zet wel goed genoeg?

Dan moet ik mezelf er echt even aan herinneren wat ook alweer de bedoeling is van dit blog en mijn instagram account. Dat is niet om alleen maar super geslaagde tekeningen te laten zien, maar juist de ontwikkeling, de reis die ik afleg. Met succesvolle, maar zeker ook met veel middelmatige en zelfs mislukte werken.

Gisteren hoorde ik in mijn favoriete podcast Art Juice: ‘Lower you standard. You have to make a lot of bad art’. Als je beter wilt worden, moet je bereid zijn om slechte kunst te maken. Leren doe je door proberen, door fouten te maken, door te mislukken, op te krabbelen, ervan te leren en weer door te gaan. En dat ik nog niet prefect kan tekenen is evident, anders had dit blog wel lieskantekenen geheten.

Likes
Mijn instagram feed is ook best een zooitje. Ik oefen van alles en dat ook nog eens door elkaar. Modeltekeningen, landschap, potlood, pen, houtskool of olieverf. Ben ik een tekenaar, een schilder, kun me überhaupt al wel met zo’n term beschrijven? Ik merk dat ik dan het aantal likes ga vergelijken. Wat voor tekeningen krijgen meer likes dan anderen? Wat vinden de mensen mooi? Zou ik daar iets van kunnen aflezen over wat mijn kwaliteiten als tekenaar zijn? Vinden ze mijn aquarellen beter of juist de houtskoollandschappen?

Mijn laatste zelfportret (zie hierboven) kijk me strak aan, mijzelf dwingend open naar mezelf te zijn: klopt het wat je nu doet? Nee he? Dat dacht ik al. Het gaat er niet om wat andere mensen mooi vinden en waar de likes op komen. Het gaat om waar je er zelf van vind. Formuleer je eigen mening.

En ik weet het nog niet. Kiezen is niet mijn sterkste kant, maar ik heb ook sterk het gevoel dat ik die keuze nog even open moet laten. Dus pruts ik lekker verder. Later kan ik zien waar het toe geleid heeft en conclusies trekken. Voor nu wens ik mezelf veel plezier tijdens de reis!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *