aquarel,  challenge,  community

Teken mee: Direct Watercolor challenge

Hoewel het afgelopen maand prettig was om mij helemaal op de komende werkbespreking te kunnen richten, heb ik de challenge ook wel een beetje gemist. Het is wel fijn om voor jezelf al een idee klaar te hebben voor iets wat je kunt doen, als je even niet precies weet wat je wilt maken en je wel zin hebt om iets te maken. Klaar dus om deze maand mee te doen met de Direct Watercolor Challenge.

Wat is dat?

De challenge heet om precies te zijn: #30x30DirectWatercolor en bestaat al een aantal jaar. Het idee is om in juni iedere dag een aquarel te maken ZONDER eerst met potlood te schetsen wat je wilt vastleggen. Probeer zo direct mogelijk te schilderen. Niet eerst allemaal schetsen maken of te veel nadenken, maar gewoon doen. Je mag wel meerdere lagen aanbrengen als dat de voorstelling ten goede komt. Onderwerp en formaat mag je zelf weten.

Als je eerst een schets maakt, dan blijft die schets vaak bepalend voor de rest van de aquarel. Het voelt soms alsof je een tekening aan het inkleuren bent. Marc Taro Holmes, een van de initiators van deze challenge, schrijft in zijn blog hoe bevrijdend direct watercolor voor hem was. Het is leuk om de blogs over zijn ontdekking te lezen. Hij legt uit hoe zijn ontwikkeling ging en wat hij geleerd heeft. Grote dingen (het tekenen kostte blijkbaar de helft van de tijd, want hij is nu sneller klaar), maar ook kleintjes (meer pigment gebruiken).

Het doel van deze challenge laat zich raden: door iedere dag te oefenen wordt je beter en ga je hopelijk meer durven (zonder eerst te tekenen). De 30 aquarellen hoeven niet allemaal even goed te zijn. Sterker nog: de kwaliteit doet er eigenlijk niet toe. Het gaat om het oefenen.

De challenge kan je ook nieuwe ideeën brengen over wat je met de verf kan doen. Aquarel heeft een eigen wil. Omdat het waterig is, verandert het onder je handen. Het loopt over je papier naar plekken waar je een bepaalde kleur niet direct gewild had. Daar moet je dan weer mee dealen. Loslaten en go with the flow. Dat kun je tijdens deze challenge oefenen.

Na mijn positieve ervaringen met de challenge van april, waarbij ‘gewoon lekker schilderen’ centraal stond, heb ik hier eigenlijk wel zin in. Ik heb een paar jaar geleden ook geprobeerd om deze challenge te doen. Ik ben twee keer tot een tekening of twintig gekomen. Eens kijken of ik deze maand verder kan komen…

Tips & Tricks

Holmes geeft een algemeen aquarel advies dat hij beschrijft als Tea, Milk, Honey . Werk simultaan van groot naar klein, van nat naar droog, van licht naar donker. Giet eerst de ‘thee’ op je papier en speel met water, breng dan schaduwen aan (melk) en dan alleen de donkerste delen met honing. En ook belangrijk: wacht altijd tot de vorige fase droog is.

Voor deze challenge hoef je echt niet iedere dag één werk te maken. Je kunt ook op één dag zeven werken maken en de rest van de week iets anders doen. Dat kun je zelf beslissen. En natuurlijk maakt het ook niet uit als je er minder maakt. Zoals ik al schreef, heb ik dit zelf eerder geprobeerd, maar ben ik nog nooit bij dertig gekomen. Mijn doel is verder te komen dan de vorige keer 😊

In de Facebookgroep van #30x30DirectWatercolor lees ik veel goede voornemens. Mensen willen meer met contrasten oefenen, doen alleen bloemen, maken dertig plaatjes op hetzelfde formaat, schaffen speciale schetsboekjes aan. Het schijnt te helpen als je van te voren 30 afbeeldingen / onderwerpen selecteert. Dan maak je meer kans om de eindstreep te halen. Twee jaar geleden had ik me voorgenomen om iedere dag een stuk fruit te aquarellen. Ik ben tot drie appels gekomen. Toen had ik het wel gezien met dat fruit. Ik ga me deze keer niet zo vast leggen…

Eigen draai

Eigenlijk heb ik net bij mezelf gemerkt dat ik steeds olieverf op waterbasis kies boven aquarel of gouache. Ik heb dan ook niet zo’n zin om me vast te leggen op het produceren van 30 aquarellen in de komende maand. Ik teken mijn werk niet meer eerst, begin wel met de belangrijkste lijnen. Het gaat me bij deze challenge vooral om het zonder schets werken en het accepteren cq omgaan met wat er ontstaat. Ik ben benieuwd wat me dat gaat opleveren.

Ik vind wel dat ik dan wel veel water moet toevoegen. Want het effect van het water hoort wel bij de challenge vind ik. En ik denk dat ik er ook een paar ‘gewoon’ met aquarelverf ga maken. En misschien ook wel weer een keertje gouache. Dat staat ook maar in de kast te verstoffen.

Doe je mee? Ik zou het leuk vinden de werken die je maakt te zien. Je kunt je werken hieronder toevoegen, naar me mailen via lies@leerttekenen.nl of delen in de Facebookgroep. Zelf deel ik mijn werk in deze groep. Je kunt je werk ook delen in de Facebookgroep voor Direct Watercolor of via Instagram met de hashtag  #30x30DirectWatercolor

Benieuwd naar onze ervaringen!

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *