challenge,  landschap,  potlood,  tekenen

Experimenteren met landschap in lijnen

De challenge van oktober is me goed bevallen. Het was een goede manier om langer op een bepaalde manier met landschappen om te gaan. Ik heb er echt wat van geleerd. Dus het lijkt me goed om mezelf in november op dezelfde manier uit te dagen. Maar dan natuurlijk met een net want andere opdracht. Meer experimenteren met het landschap sluit ook aan bij het commentaar dat ik van de NAU op mijn werk kreeg.

Afgelopen zaterdag had ik mijn eerste werkbespreking bij de NAU. Ik had een aantal schilderijen bij me en mijn schetsboek en studies die ik daarna gemaakt heb. Ze waren niet weg van mijn schilderijen: te veel over nagedacht en te veel op dezelfde manier geschilderd. Het advies is om veel te tekenen en te experimenteren op papier. Met verschillende soorten verf, verschillende soorten penselen, verschillende soorten restricties.

Ik was eerst van plan om een challenge te verzinnen rondom de negatieve ruimte, maar na zaterdag leek het me beter om mezelf te dwingen me te concentreren op landschappen en de verschillende manieren waarop ik die kan aanpakken. Tijdens de vorige challenge, waarbij ik mijn landschappen moest opbouwen uit maximaal drie vlakken en vijf lijnen, merkte ik dat ik de lijn lastiger vond dan het vlak. Wat nu als ik alleen maar lijn mag gebruiken?

Ik zou bijvoorbeeld door arceren licht en donker kunnen aanbrengen. En door te wisselen van richting krijg je zowel donkerdere delen als beweging in je landschap. Ik lees in Drawing and painting the landscape van Philip Tyler: ‘The real challenge of hatching is knowing waht to leave out rather than what to put in’ En dat klinkt dan gelijk weer als een goede oefening.

Dit doet me denken aan een filmpje dat ik een tijdje terug op Instagram zag van de Schotse landschapsschilder Helen Glassford. Je ziet haar een landschap tekenen in haar schetsboek. Ze bouwt het landschap op door verschillende lijnen elkaar te laten overlappen. Het deed me denken aan de eerste NAU tekenopdracht waarbij we een compositie lieten ontstaan door lijnen over elkaar te plaatsen. Vooral hoe de lucht en de wolken die ontstaan, vind ik inspirerend. Door de lijnen over elkaar heen te zetten ontstaat er diepte.

Wat is de challenge?

Kies een landschap. Je kunt buiten tekenen, het landschap wat je voor je ogen ziet als uitgangspunt nemen, je kunt je eigen foto’s nemen of je kunt gebruik maken van de foto’s die ik zelf wil gaan gebruiken. Die staan in de Facebook groep in een album. Ik heb 10 foto’s die ik zelf gemaakt heb uitgekozen.

Kijk goed naar het landschap. Welke richtingen zie je erin? Welke donker en licht partijen spelen een belangrijke rol? Wat kan je weglaten? Bouw je landschap dan op door alleen maar lijnen te gebruiken. Volg daarbij de richtingen die je wilt benadrukken. Tip van Philip Tyler is om te beginnen met lijnen die nog niet erg dicht bij elkaar staan en dan steeds donkerder te gaan werken.

Je kunt verschillende materialen gebruiken. Net alleen potlood of houtskool, maar kroontjespen, rietpen of een stokje kunnen ook interessante lijnen geven. Het kan in zwart wit maar ook in kleurpotlood of met kleureninkt. Je kunt ook met gum of met typ-ex witte lijnen toevoegen. Leef je uit, probeer nieuwe dingen. Doe het nog een keer als je daar zin in hebt. Maak je tekening niet te groot, anders kost het best veel tijd om het gewenste effect te bereiken. Werk je met Siberisch krijt of houtskool, kun je weer beter net wat groter gaan werken.

Ik deel mijn bevindingen in de Facebookgroep. Altijd leuk als je mee doet en ook laat zien wat het wordt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *