doen,  olieverf

Weerbarstige ballerina

Ik had bedacht dat ik de kerstvakantie goed zou kunnen gebruiken voor het afmaken van een hele berg halve en driekwart schilderijen die in huis rondzwerven. Dan kan ik 2021 met een schone lei beginnen. Ik had een mooi lijstje gemaakt, met daarop wel een stuk of vijftien projecten.

Maar nu – twee weken verder – moet ik bekennen dat er niet veel van terecht is gekomen. Dat afmaken van een schilderij gaat veel langzamer dan ik had ingecalculeerd. Het is ook veel meer denken dan doen. Je moet denken en kijken en nog maar denken. Wat vind ik er niet mooi aan? Wat kan ik daaraan doen? Hoe is dat te fixen?

Deze ballerina bijvoorbeeld. Ik vind de achtergrond te onduidelijk en te rommelig. De lijnen zijn niet recht en het licht is niet helemaal goed. Ik piel wat, probeer de lijnen rechter te maken, de scheiding tussen licht en donker op de voorgrond te vervagen, maar het wordt er niet veel beter op. Ik raak gefrustreerd en leg het weer aan de kant. Weg ermee.

Maar dan ga ik er weer naar kijken. En denken. En kijken.

Misschien moet ik het radicaler aanpakken, niet alleen voorzichtig een klein beetje verf erbij smeren, maar wat forser ingrijpen. Wat kan er gebeuren? Zo ben ik er toch ook niet echt tevreden over. En, ik moet weer even terug naar de foto, even goed kijken hoe het licht u in elkaar zit.

Toch maar niet afvinken?

Ik denk er nog even over…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *