olieverf

Leren van Rembrandt

We gaan in de komende lessen een kopie maken van een oude meester uit de zeventiende eeuw. Het moet een portret zijn met goede licht / donker effecten. Een echte klassieke opdracht. Vroeger deden alle studenten dat; het was een vast onderdeel van de academie.

Ik heb gekozen voor een portret van Henrickje Stoffels dat Rembrandt rond 1655 schilderde, vlak nadat ze zijn geliefde werd. Gekleed in een bontmantel en met dure sieraden beeldt Rembrandt haar af als een prinses plaats van als de ex-huishoudster. Rembrandt laat zien hoe belangrijk ze voor hem is. Het is een warm en liefdevol portret.

Het was – het begint nu al een terugkerend thema te worden – lastig een werk te kiezen. Het moest een schilderij uit de zeventiende eeuw zijn. Ik wilde geen al te bekend werk, ik wilde een vrouw, ik wilde iets met zachte overgangen en warme huid. En dat heeft dit werk allemaal.

In de eerste les legt de docent uit hoe we met behulp van een raster de lijnen kunnen overnemen op het doek. Ik voel me een beetje ingesnoerd door dat raster. Maar het helpt wel om alles precies op de juiste plek te krijgen. Ik schier van de weeromstuit in de pietluttige modus en begin lijnen na te rekenen. Waardoor ik alleen maar verder in de war raak.

Maar uiteindelijk ben ik redelijk tevreden, al ga ik gelijk twijfelen bij het uploaden van de foto. Volgende week verder.

Kopie van Rembrandts Henrickje Stoffels: houtskool ondertekening

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *