doen

Nog een keer proberen

Ik maak graag meerdere tekeningen van dezelfde foto. Met ander materiaal of een andere uitsnede krijg je weer een heel ander resultaat. Soms blijf ik nieuwsgierig naar wat ik met een bepaalde foto kan en popt hij een paar weken of zelfs maanden later weer opnieuw op.

Deze week was het een foto van een vakantie in Italië van een tijdje terug (heel wat jaren zie het flesje op de achtergrond). Ik zie mijn moeders vakantietafelkleed, meloen met ham, glazen wijn. Maar waarom staat er een klok op tafel? De rommeligheid van het moment spreekt me aan.

Vaker met dezelfde foto werken geeft me:

Minder prestatiedruk
Ik kan tegen mezelf zeggen: leuk geprobeerd en die klok ziet er goed uit, maar de glazen zijn bagger. Probeer bij een volgende ook wat met die glazen te doen. Omdat ik toch geen samengebalde perfectie van mezelf verwacht, kan ik gewoon genieten van wat gelukt is en denk ik bij de rest: lekker geoefend!

Meer vrijheid om dingen uit te proberen
Wat als ik het nu eens met een kroontjespen probeer? Wat geeft dat voor resultaat? En misschien eens met een ander soort penseel? Eerst aquarel op de achtergrond en daarna eroverheen tekenen? Of juist andersom?  Je kunt ze naast elkaar leggen en bekijken wat je het meest bevalt en waarom. Of waarom toch maar niet.

Onverwachte resultaten
Ik heb al een tijdje een sleper (penseel met een lange dunne punt) , maar nog nooit wat mee gedaan. Ik had gelezen dat je daarmee rechte lijnen kon zetten, maar ja dat kun je overal mee, zolang je hand maar meewerkt. Toen zag ik iemand er schetsmatig mee werken en dat heb ik ook op het stilleven uitgeprobeerd. De lijnen die er ontstonden, het gevoel over het papier. Ik vond het erg lekker. De ontdekking van de sleper was zeker een onverwacht resultaat. 😉

Voorwerk voor iets groters
Ik merk dat ik nog niet klaar ben met dit stilleven. De compositie heeft een mooie S-lijn, de verrassende combinatie van voorwerpen en de half open vormen spreken me aan. Al de eerdere tekeningen kan ik gebruiken om iets groters te maken. Maar ook daar blijf ik tegen mezelf zeggen: je kunt er nog een maken als je wilt. Bevalt de aquarel je niet, doe je er nog een, bevalt het schilderij je niet, dan verf je erover heen.

Twee keer hetzelfde stilleven links met aquarel en sleper, rechts met acryl inkt en kroontjespen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *