inspiratie,  kunstgeschiedenis,  tentoonstellingen

Museum wensenlijstje voor de lente

Ben dit jaar goed begonnen met tot nu toe zes museums (of andere kunstexposities zoals de Art Rotterdam) op de teller en een aantal afspraken in mijn agenda. Vandaar dat ik het deze keer aandurf om maar liefst zes tentoonstellingen op mijn wish-list te zetten.

FOLKERT DE JONG

Nu ik bij de NAU zelf bezig ben met ruimtelijke projecten merk ik dat mijn oog ook blijft hangen bij exposities met 3D werk. De levensgrote beeldengroepen van Folkert de Jong (die blijkbaar ook dit jaar 50 wordt net als ik) spreken tot mijn verbeelding. Hij schept met materiaal dat normaal in de bouw wordt gebruikt complexe tableaux vivants van ‘groteske werelden, die macht, geweld, rampspoed en de ongemakkelijke kanten van de menselijke conditie tot onderwerp hebben’. Ik ben benieuwd.

Kunsthal KAdE, Eemplein 77, Amersfoort, open di t/m vr 11-17, za-zo 12-17 uur, nog t/m 7 mei 2023, www.kunsthalkade.nl

SAMUEL JESSURUN DE MESQUITA

In 2023 is het 125 jaar geleden dat Maurits Cornelis Escher (1898-1972) werd geboren. Escher heb ik naar mijn idee net nog gezien, toen er in Leeuwarden een grote Escher tentoonstelling was. Het werk van zijn leermeester en goede vriend Samuel Jessurun de Mesquita (1868-1944) vind ik dan nu interessanter. Ik weet dat hij veel houtsneden van dieren heeft gemaakt.

Escher in Het Paleis, Lange Voorhout 74, Den Haag, open di-zo 11-17 uur, nog t/m 1 oktober 2023, www.escherinhetpaleis.nl

HENRY MOORE – VORM EN MATERIAAL

Lange tijd was Henry Moore een van de weinige beeldhouwers die ik (naast Rodin en Barbara Hebworth) die ik kende. Nu er van hem een overzichtstentoonstelling is, vind ik dat ik er ook eigenlijk wel naartoe moet. Ik ben ook nog nooit bij Beelden aan Zee geweest en daar ben ik ook nieuwsgierig naar. Ik las dat Moore veel inspiratie in de natuur vond (en in het vrouwelijk lichaam) en dat wist hij om te zetten naar mooie organische vormen.

Museum Beelden aan zee, Harteveltstraat 1, Den Haag, open di-zo 11-17 uur, nog t/m 22 oktober 2023
www.beeldenaanzee.nl

SANJA MARUSIC – OUT OF THIS WORLD

Ik heb het idee dat de foto’s van de Kroatisch-Nederlandse kunstenaar Sanja Marušić (1991) me zouden kunnen inspireren. Als ik de beschrijving lees, zie ik een aantal thema’s die mee aanspreken. Haar werk is geworteld in analoge en digitale fotografie, waarbij technieken uit film, schilder- en collagetechnieken worden geïntegreerd in mixed mediakunst. Ze combineert verschillende technieken én ze combineert (een surrealistisch) landschap met een menselijk figuur. Twee dingen waar ik op mijn manier ook mee bezig ben.

Nederlands Fotomuseum, Wilhelminakade 332, Rotterdam, open di-vr 10-17, za-zo 11-17 uur, nog t/m 18 juni 2023, www.nederlandsfotomuseum.nl

RINUS VAN DE VELDE

Ik kende al de grote houtskooltekeningen van Rinus Van de Velde (1983), maar blijkbaar maakt hij ook sculpturen, installaties en bewegend beeld waarmee hij ‘elementen uit onze realiteit en zijn verbeelding laat samenvloeien’. Dat wil ik wel zien. Ik ben ook benieuwd of die tekeningen aan kracht winnen als je er meer bij elkaar ziet of dat het dan juist een beetje saai wordt.

Museum Voorlinden, Buurtweg 90, Wassenaar, Open dagelijks 11-17 uur, nog t/m 29 mei 2023
www.voorlinden.nl

BRAVE NEW WORLD – 16 SCHILDERS VOOR DE 21E EEUW

Naar deze tentoonstelling ben ik echt heel nieuwgierig. Schreef ik in mijn blog over het boek Verf van Hans den Hartog Jager dat ik wel een update zou willen met kunstenaars die NU met verf werken. Wat lees ik? Hij cureert een tentoonstelling met precies dat onderwerp! ‘Schilders van nu combineren eeuwenoude technieken met hedendaagse thema’s, verhalen en motieven en laten zien dat de schilderkunst in onze tijd het perfecte paard van Troje kan zijn; aantrekkelijk en verleidelijk, maar vaak met een vlijmscherpe boodschap.’ Van deze zes tentoonstellingen is dit degene die ik echt niet wil missen.

Museum de Fundatie, Blijmarkt 20, Zwolle, open di-zo 11-17 uur, nog t/m 11 juni 2023, www.museumdefundatie.nl

bijschrift: Neo Matloga, Dikarata, 2021, collage, houtskool, vloeibare houtskool, inkt, zachte pastel en acryl op canvas, 175 x 250 cm, bruikleen van de kunstenaar.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *