challenge,  community,  doen,  potlood,  tekenen

Honderd figuren in één week!

Na mijn ervaringen met het schetsen van mensen in de trein (lastig om over de tekenschaamte heen te stappen) was ik vast van plan om vaker mezelf te pushen om ‘in het wild’ mensen te tekenen. Dus toen ik vorig jaar stuitte om de internationale challenge #OneWeek100People, dacht ik: I’m in!

Deze challenge is bedacht door Urban Sketchers Marc Taro Holmes (Montreal, CA) en Liz Steel (Sydney, AUS) en bestaat al een tijdje. Er is een speciale Facebookgroep waar mensen van over de hele wereld hun figuren met elkaar delen. Start is altijd op de eerste maandag van maart. Of te wel: dit jaar begint het op 6 maart (als in aanstaande maandag).  Het moet een challenge zijn, maar ook weer niet al te lang duren. Vandaar 5 dagen (dus een midweek) voor die 100 mensen. Gemiddeld twintig mensen per dag.

Mensen in het wild hebben de neiging om in beweging te zijn. Ze lopen voorbij met een hondje, zitten in het park even op een bankje te kletsen met een vriendin, staan te wachten in een rij of fietsen voorbij. Je moet dus snel zijn om er iets van te vangen. Dat is natuurlijk ook gelijk de challenge. En als je het leuk vind om buiten te tekenen, dan is het eigenlijk best wel een goed idee om mensen vastleggen ook wat te oefenen.

Als je bewegende mensen wilt gaan tekenen is het goed om eerst even een beetje te observeren wat voor patronen je kunt herkennen. Als je bijvoorbeeld naast het hockeyveld staat, dan zie je bepaalde bewegingen steeds terugkomen. Kies daar dan eentje van uit. Je begint met één hockeyer in die stand, maar als die dan weer van houding verandert, volg je een ander in dezelfde stand. Het resultaat is dan dus eigenlijk een samengesteld geheel van een aantal verschillende spelers.

Het helpt ook erg als je een beetje de proporties van de mens in het algemeen in je achterhoofd houdt. Een mens is ongeveer 7.5 tot 8 keer de hoogte van het hoofd. De onderkant van het bekken zit op de helft. En wat ook helpt is om mensen uit te kiezen die even niets aan het doen zijn. Die verdiept in een boek of hun telefoon van het zonnetje of een kopje koffie aan het genieten zijn. Dan heb je meer tijd om ze te tekenen 😉

Ik ben natuurlijk even gaan googelen naar wat ervaringstips. Hieronder een lijstje:

 • Neem overal een schetsboekje mee naartoe en beperk je tot een pen of een potlood zodat je overal en altijd snel kunt schetsen.
 • Probeer niet om al die figuren precies en perfect te tekenen. Dat gaat niet lukken daar is geen tijd voor. Focus je op de contouren. Een blinde contourtekening kun je in een minuutje neerzetten. Je kunt altijd thuis nog wat kleur toevoegen als je dat leuk vind, maar denk niet dat dat allemaal moet lukken op straat of in het park.
 • Zoek iemand om mee samen te schetsen. Samen voel je je minder awkward en is het ook gezelliger. En het is ook nog eens een stok achter de deur.
 • Maak een realistische inschatting van de tijd die je eraan kunt en wilt besteden. Heb je maar twintig minuten per dag beschikbaar in je lunchpauze? Dan kun je dus per figuur niet meer dan 1 minuut besteden.
 • Zoek naar plekken waar veel mensen zijn. Denk aan een park, een voorstelling, een museum, een winkelstraat, een café of een restaurant.
 • Maak voor jezelf een planning zodat je weet hoe je het gaat aanpakken. Maak een lijstje met plekken die geschikt zijn, kijk of je partners kunt vinden, zorg dat je materiaal klaar hebt.

Ik ga proberen zoveel mogelijk figuren in deze vijf dagen te tekenen, maar geef mezelf de hele maand om ook het aantal van honderd te bereiken. Daarmee is het dan dus ook mijn challenge voor maart. Ik zal mijn tekeningen delen via mijn Facebookgroep, Instagram (de betere) en sommigen ook via de officiële Facebookgroep.

Zowel op de site van Marc Taro Holmes als die van Liz Steel vindt je ng veel meer informatie over figuren schetsen en de One Week 100 people challenge. Marc Taro Holmes heeft zelfs een pdfje op zijn site met wat instructies. Voor op Instagram zijn de hashtags #OneWeek100People en #OneWeek100People2023 verzonnen.

Heb je zin om ook mee te doen of heb je wel eens eerder aan deze challenge meegedaan? Ik ben benieuwd wat je ervaringen zijn en of je misschien nog tips en tricks hebt.

2 Comments

  • uiltje48

   Wat leuk dat je enthousiast bent!
   Je kunt zelf kiezen hoe en waar je je tekeningen wilt delen. Er is een speciale Facebook groep waar je lid van kunt worden. En ik denk dat je je tekeningen ook wel zou kunnen delen via de Urban Sketching Facebook groep Nederland of natuurlijk die van Liesleerttekenen ;). En via instagram (als je een account hebt) kan ook. Maar het hoeft niet he, je kunt het ook gewoon lekker alleen voor jezelf doen. Succes!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *