inspiratie,  kunstgeschiedenis,  tentoonstellingen

Museum wish-list voor de komende maanden

Mijn vorige museumwensenlijstje stond zo vol dat ik bijna iedere week een museumbezoek gepland had… Dat werkte niet. Het is een goed idee om regelmatig naar een museum te gaan, maar zo vaak, dat gaat hem niet worden. Met het besef dat er altijd wel wat van het bordje valt, hier nog weer zes tentoonstellingen waar ik wel naartoe zou willen.

VAN GOGH IN AUVERS-SUR-OISE – ZIJN LAATSTE MAANDEN

Deze tentoonstelling, met veel bruiklenen uit musea en privécollecties, biedt voor het eerst een groots overzicht van Van Goghs oeuvre uit deze laatste twee maanden van zijn leven. Hij schijnt in deze periode ook nog erg veel werk gemaakt te hebben. Hij begon ‘hoopvol en met nieuwe ambities’ maar ‘gevoelens van mislukking, eenzaamheid en melancholie kregen de overhand’. Interessante periode waar ik wel wat meer van wil weten.

Van Gogh museum, Museumplein 6, Amsterdam, open dagelijks 10-18 uur, vr en za tot 22 uur, nog t/m 29 juli 2023, www.vangoghmuseum.com

BOTANICAL TALES

De liefde voor natuur en de nieuwsgierigheid naar het karakter, gedrag en het materiaal van planten en bomen, bracht de zes exposerende kunstenaars bij elkaar. Ieder onderzocht de verbinding met het thema en vertelt in deze expositie via verschillende toepassingen haar eigen verhaal én daarmee ook het verhaal van kasteel Groeneveld. Lekker dichtbij en goed met een wandeling in de tuinen te combineren. Goed voor een zondagmiddag.

Kasteel Groeneveld, Groeneveld 2, Baarn, open di-zo 11-17 uur, nog t/m 3 september 2023, www.kasteelgroeneveld.nl

FRIEDA HUNZIKER – EEN VLUCHT NAAR CURACAO

Frieda Hunziker (1908-1966) ken ik nog niet, terwijl ze werkte in een periode die mij als kunsthistoricus interesseert. Een reis naar Curaçao in 1951 zorgt voor vrijer kleurrijk werk. De blik van Frieda Hunziker, een passant op het eiland, wordt gecombineerd met het perspectief van kunstenaars die met een insider-blik naar het eiland kijken. Toen en vandaag. Ik ken niet veel kunstenaars van de eilanden. Goed idee om mezelf bij te scholen!

Stedelijk museum Schiedam, Hoogstraat 112, Schiedam, open di-zo 10-17 uur, nog t/m 3 september 2023, www.stedelijkmuseumschiedam.nl

KOOS BUSTER – EEN GLIMLACH VOOR HET ALLEDAAGSE

Ik luisterde een aflevering van de podcast Mister Motley met Koos Buster-Stroucken. Heel inspirerend. Geen idee waar Tegelen ligt, en ik ben bang dat het veel verder is dan ik prettig vind, maar ik zou het wel erg leuk vinden om zijn werk te gaan bekijken. Koos Buster-Stroucken maakt datgene van klei wat niemand een blik waardig keurt. Een schoonmaakwagen, een pinautomaat, een stopcontact of een volle asbak. Hij laat ons kijken naar het alledaagse en ontfutselt ons daarbij een brede glimlach.

Keramiekcentrum Tiendschuur, Kasteellaan 8, Tegelen, open di-zo 11-17 uur, nog t/m 10 september 2023,
www.tiendschuur.net

RAPHAELA VOGEL – KRAAAN

Dit is niet de eerste keer dat een tentoonstelling in De Pont op mijn verlanglijstje komt. Moet eerlijk zeggen dat ik Tilburg vaak niet haal. Reden te meer om het mezelf nog maar weer een keer voor te nemen! Dit keer is het het werk van de Duitse kunstenaars Raphaela Vogel (1988) dat me lokt. Zij opent ‘verrassende werelden die al je kennis en ideeën op losse schroeven zetten’. En dat doet ze met grootschalige installaties waarin sculptuur, schilderkunst, experimentele video’s en muziek samenvloeien tot theatrale beelden die prikkelende vragen oproepen.

De Pont, Museum voor hedendaagse kunst, Wilhelminapark 1, Tilburg, open di-zo 11-17, nog t/m 27 augustus 2023, www.depont.nl

TEKENEN GROOT

Dit vind ik cool! Enorme tekeningen. Hoe doe je dat? Wat zou ik daarin van mezelf kwijt kunnen? ‘De kijker wordt heen en weer geslingerd tussen zowel fysieke werken waarin het grote gebaar voelbaar wordt, als meer ingehouden werken waarin het kleinste detail belangrijk is.’ Daarnaast is in het werk van al de kunstenaars sprake van een zoeken hoe zij zich verhouden tot zowel natuur als cultuur. De deelnemende kunstenaars zijn Sigrid van Woudenberg, Tienke Zijlstra, Monica Aerden, Jeanne Rombouts, Bas Ketelaars en Geertrui van de Craats.

Pictura, Voorstraat 190-192, Dordrecht, Open wo-zo 13-17 uur, nog t/m 18 juni 2023, www.pictura.nl

Bijschrift:

Geertrui van de Craats: Stilte, gemengde techniek potlood met zilververf 180x260cm (2019-2020)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *