doen,  online les

Schilderen met een tandenborstel

Week twee van de Find Your Joy course geeft me een interessante opdracht: werk met zoveel mogelijk verschillende materialen. Ga je hele huis door en zoek dingen waarmee je verf op een papier kunt krijgen. Probeer het uit en NOTICE -het buzz woord van Louise Fletcher – wat je ervan vindt.

Als je begint met schilderen dan grijp je automatisch naar een penseel om verf mee op het papier over te brengen, maar er is nog zoveel meer mogelijk. Ik vind alleen al in mijn eigen materialen kast zoveel dingen om uit te proberen: een spons, dat paletmes (waar ik al goed ervaringen mee heb), een hele brede kwast. Een Conté potlood (wist niet dat ik die had, potloden die je nat kunt maken en die dan uitvloeien (COOL) en oliepastels (wel erg fel).

Ik mag wel wat meer out-of the box (of uit de kast). Ik schilder met stokjes (mooie lijnen, onhandig als je een vlak wilt maken), met mijn rechterhand (ik ben links) en met twee penselen aan elkaar gebonden (I like!) Ik schrijf hele onleesbare verhalen over mijn aquarellen, druk verschillende dingen over elkaar met een monoprint techniek en maak mijn eigen stempel van een aardappel. Stempelen met een tandenborstel geeft ook grappige effecten. Echt super inspirerend.

Hier een lijstje van dingen die ik zeker nog vaker ga gebruiken / uitproberen:

 • Verschillende voorstellingen over elkaar zetten
 • Mijn handschrift
 • Krassen / strepen maken in de verf
 • Druktechnieken (maar waarschijnlijk niet met acryl)
 • Die potloden die je kunt laten uitlopen: je kunt er een lijn én een vlak mee maken!
 • Spons, paletmes, vingers, stokjes voor het opbrengen van verf waar het effect dat ze geven van pas komt
 • Schilderen op groter afstand van het papier
 • Verschillende materialen door elkaar vooral als je dan een contrast in lijn en vlak kunt krijgen
 • Losse lijnen, maar niet te rommelig

Wat valt me verder op?

 • Ik durf steeds meer
 • Mijn toets wordt losser
 • Acryl vind ik nog steeds niet echt prettig. Drukken met Acryl vond ik ook niet leuk
 • Vaak vind ik kleuren uit de tube te hard
 • Bij anderen vind ik random stempels en grafische vormen leuk, bij mezelf denk ik snel: wat doet dat daar?
 • Ik houd van mijn lijnen als ik ze wat minder controleer
 • Met allemaal dingen door en over elkaar moet je wel uitkijken dat het niet te rommelig wordt
 • Het hoeft niet realistisch, maar wel herkenbaar
 • Ik vond stift en oliepastels snel overheersen, maar beter als ik ze zo los mogelijk gebruik
 • Niet te snel stoppen

Of te wel: veel geleerd deze week!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *