doen

Schrobben en boenen of: wat te doen met een stapel uitgedroogde paletten?

Iedere ochtend als ik mijn tien vierkante meter werkkamer / kantoor / atelier binnenstap, lijkt het alsof er een bom ontploft is. Voordat ik achter mijn toetsenbord kan gaan zitten schrijven, moet ik eerst opruimen. Er ligt een tandenborstel met verf tussen mijn aantekeningen en het bakje met vies water staat er nog. Iedere morgen stop ik weer de stapels tekenpapier terug op hun plek, doe ik verf in doosjes, zet inktpotjes op hun plek en negeer nadrukkelijk een stapel vieze mengbordjes.

Na het schilderen ben ik moe. Ik maak nog net mijn penselen schoon en ga dan naar beneden. Ik zet mijn palet of mengbordje in de boekenkast zodat niemand er per ongeluk in kan stappen. Misschien dat ik de overgebleven verf morgen nog voor iets anders gebruiken. Dat gebeurt meestal niet, alles droogt uit en dan neem ik een nieuw bordje. Die ander was ik nog wel eens af. Ooit.

Ik heb zelfs al een keer nieuwe oude bordjes gekocht bij de Kringloop, zodat ik niet hoefde schoon te maken wat ik al had vuil gemaakt. En nu heb ik dus een scheve stapel bordjes, plankjes en paletten in verschillende groottes in deze kamer staan. En bordjes met half droge Cobraverf opstapelen is ook niet slim: moet nu zowel de onder- als de bovenkant schoon zien te krijgen. Zo kan het niet langer, geef ik mezelf een schop onder mijn kont. Opruimen, schoonmaken. Doe er iets aan!

Interventie

Maar dan komt de grote vraag: hoe krijg ik eigenlijk alles weer schoon? In het Nieuw handboek voor de kunstenaar van Ray Smith, waar je allerlei handige technische dingen in kunt vinden staat niets over schoonmaken van je materiaal staat alleen dat je van een porseleinen schaaltje zelfs acryl kunt wassen met warm water. En als het plastic is? En als het olieverf is?

Wiki zegt: schraap de overgebleven verf eraf met een palet mes, dan met een doekje erover tot het schoon genoeg is. Fun fact: dat werkt dus niet als het al uitgedroogd is. Ik krijg van Evianne de tip om een glasschraper te kopen. Dus daarmee ben ik nu gewapend. En met extra sterke schuursponsjes én een bak heet water.

Een half uur boenen en schrobben later, zijn de bordjes aanmerkelijk schoner. De gouache en tempera (kijk zelf maar terug hoe lang geleden het was dat ik die Degas met ei gemaakt had, is mij te confronterend) gaan met heet water schoon. Die met cobraverf behandel ik met de glasschraper. Dat helpt zeker. Alleen bij de randjes van mijn borden lukt het niet. Die bocht kan de glasschraper niet maken. En ik hak een stuk uit mijn houten palet. Dat blijkt echt waaibomenhout.

In heet water, weer met de schuurspons eroverheen. Boenen, boenen, weer in het water. Het eerste bord wordt schoon. Ik ben trots en baal tegelijkertijd want deze ene is nu schoon, maar ik moet er nog twee. Het lijkt me beter om de volgende keer de restjes gewoon met een keukenrolpapiertje weg te vegen. Gelijk of de volgende dag. Goede voornemens, we zullen zien of het me gaat lukken. Nu eerst nog even verder boenen!

Heb jij een goede tip over hoe je paletten kunt schoonmaken, laat het me hieronder weten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *