inspiratie,  kunstgeschiedenis,  tentoonstellingen

Mijn museum-wensenlijstje voor de herfst

Nu ik zoveel inspiratie en plezier vond bij Golden Boy in het Van Gogh Museum neem ik me weer eens voor om meer tentoonstellingen te gaan bezoeken. Net weer de agenda voor de ORIGINE in elkaar gezet en daarbij viel mijn oog op de volgende tentoonstellingen. Zal het me lukken deze tentoonstellingen ook echt te bezoeken?

MIRAGES

Het Coda Museum, om de hoek bij mijn ouders, zou toch haalbaar moeten zijn. Daar is nu een tentoonstelling van beeldend kunstenaar Lieven Hendriks (1970). Hij neemt alledaagse onderwerpen waarin de menselijke hand zichtbaar is als uitgangspunt voor zijn werk. Het persbericht belooft me dat zijn beelden in eerste instantie glashelder lijken maar daarna de kijker juist aan het twijfelen vanwege het gebrek aan eenduidigheid. Ik ben benieuwd hoe hij dat doet.

Coda Museum, Vosselmanstraat 299, Open di-za 10-17.30, do tot 20.30, zo 13-17 uur, nog t/m 15 januari 2023, www.coda-apeldoorn.nl

MARINETTI EN HET FUTURISME

Het futurisme is zo’n kunststroming waar je altijd over leest, maar niet echt naar kijkt. Op 20 februari 1909 bezingt de Italiaanse dichter Filippo Tommaso Marinetti met zijn futuristisch manifest snelheid, de toekomst, agressiviteit en activisme, en wijst hij het verleden resoluut af. Deze energieke uitgangspunten spraken veel jonge kunstenaars en intellectuelen aan. In de drie decennia die volgden gebruiken de futuristen hun verbeeldingskracht om een radicale nieuwe toekomst vorm te geven.

Rijksmuseum Twenthe, Lasondersingel 129 – 131, Open di-zo 11-17 uur, nog t/m 19 februari 2023, www.rijksmuseumtwenthe.nl

HOCKNEY’S EYE

Hoe vaak kun je in Nederland werk van David Hockney zien? Dus nu het er is, vind ik dat ik er wel naar toe moet. Ook al is de insteek best technisch of misschien ‘juist’ omdat het zo technisch is ingestoken. “Maak kennis met Hockneys eigenzinnige theorieën over perspectief en het gebruik van optische hulpmiddelen. Ontdek hoe hij hiermee experimenteert en kijk door zijn ogen naar het werk van oude meesters.” Wat kan ik daarvan leren?

Teylers Museum, Spaarne 16, di-za 10-17 uur, zo 12-17 uur, nog t/m 29 januari 2023, www.teylersmuseum.nl

ANNI & JOSEF ALBERTS

Naar deze tentoonstelling ben ik ook erg nieuwsgierig. Met meer dan 200 werken, waaronder textiel, schilderijen, grafiek, foto’s, meubels en tekeningen, laat de tentoonstelling zien hoe Anni Albers (1899 -1994) uitgroeit tot een ware pionier van de moderne textielkunst en Josef Albers (1888-1976) een artistieke ontwikkeling doormaakt die uitmondt in zijn wereldberoemde reeks Homage to the Square, een serie van ontelbaar veel kleurenstudies in een vierkant vlak.

Kunstmuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Open di-zo 11-17 uur, nog t/m 15 januari 2023
www.kunstmuseum.nl

RAGNAR KJARTANSSON

Ik las in de NRC een interview met deze kunstenaar. Hij maakt o.a. hele lange video’s waarin iets eindeloos vaak herhaalt wordt. Wat doet dat met je als je ernaar kijkt? De Pont toont de eerste Nederlandse solo van deze internationaal gerenommeerde de IJslandse kunstenaar Ragnar Kjartansson (1976). De diversiteit van media in Kjartanssons oeuvre wordt in de volle breedte getoond met zowel bekende werken als nieuwe installaties. Dit lijkt me het soort tentoonstelling dat me onverwachte inzichten kan geven.

De Pont, Museum voor hedendaagse kunst, Wilhelminapark 1, Open di-zo 11-17, nog t/m 29 januari 2023
www.depont.nl

bijschrift:

Josef en Anni Albers, Asheville, North Carolina, ca. 1935. Fotograaf onbekend

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *