landschap,  life,  mind,  potlood

Tekenen in de vakantie: ideaal of juist een gedoe?

Het lijkt zo romantisch. Heerlijk relaxen op vakantie, potloodje erbij en tekenen maar. Tijd om creatief helemaal los te gaan. Afgelopen week nog heerlijk naar Mallorca met familie. Toch merk ik dat ik op vakantie minder teken dan ik van te voren had gedacht. En dit hoor ik ook regelmatig van andere tekenaars. Waar ligt dat aan?

Overspannen verwachtingen
Tijdens de voorpret kan ik in mijn hoofd van alles verzinnen, zie ik mezelf – met zonnehoed en fladderende jurk – achter een ezel staan om het Middellandse Zee landschap vast te leggen. Ik zie mezelf de hele dag de mooiste schetsen en aquarellen maken. Een romantisch beeld van de kunstenaar die al dwalend door de natuur het ene na het andere meesterwerk produceert.

Maar ik heb nog mijn zonnehoed, nog mijn ezel mee op vakantie genomen. Dat paste niet in de koffer (die toch al te zwaar bleek bij het inchecken). Ter plekke blijk ik toch ook graag andere dingen te doen. Zoals kletsen met mijn medereisgenoten, lezen, zwemmen, wandelen en vooral veel en lekker eten. Het is maar goed dat die ezel thuis gebleven is, want ik geloof niet dat ik er aan toe gekomen zou zijn.

De wet van Murphy
Neem je wel of niet je tekenspullen mee als je er een dag op uit trekt? Het is gokken of je die dag tijd heb om te tekenen. Wij gaan vaak ergens aan het einde van de ochtend op stap, doen dan een wandeling of bezoeken een stadje. Soms is daarin ruimte om even ergens wat te zitten. Ralph sleept een rugzak mee vol spullen, die we nodig denken te hebben: van zuurtjes, brood en flessen water tot leesvoer.

De ene dag steek ik mijn schetsboek in die rugtas en dan draagt hij mijn schetsboek over een bergrug en doe ik er niets mee. Als ik even ga zitten, ben ik totaal niet met tekenen bezig. De volgende dag laat ik mijn schetsboek thuis: prompt zitten we wel een uur ergens aan de waterkant op een heel mooi plekje, waar ik goed had kunnen tekenen. En zo lijk ik altijd om het verkeerde moment mijn spullen mee te nemen (of dus eigenlijk mijn man…) Ik maak maar weer vooral foto’s die ik dan later kan gebruiken.

Relax!
Vakantie is bedoeld om te ontspannen. Ik hoef niet te tekenen! Er is niets mis met iets anders doen. Het hoeft geen ‘moeten’ te worden toch? En als ik nu kijk in mijn schetsboek, dan blijk ik toch zes tekeningen gemaakt te hebben, waaronder eentje naar een foto. En dat in één week. Ik heb met mijn vader zitten schetsen en met mijn zusje. Alle tekeningen zijn gemaakt bij het vakantiehuis en niet onderweg. Maar tekenen is tekenen!

Wat is jullie ervaring? Vind je het makkelijk om tijdens een wandeling even tijd te maken om te tekenen? En wat zijn dan je tips? Of ben je net als ik meer een ‘bij het vakantiehuisje’ tekenaar?

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *