challenge,  community,  potlood

Teken mee: vakantie challenge

De challenge van juni is alweer afgelopen: twintig objecten en situaties in het echt natekenen. Alledaagse voorwerpen zoals een waterkoker, je theepot, een paprika, je eigen hand en dat plantje dat al tijden staat te verpieteren in je vensterbank. Het was een leuke compacte challenge die aansloeg in de Facebookgroep.

Ik vond het erg prettig dat de challenge niet veel tijd in beslag hoefde te nemen. Ik hield in het begin een maximale tijd van (ongeveer) 5 minuten aan. Dan is het niet veel werk en ben je toch steeds even bezig met het tekenen naar de werkelijkheid. Als ik zin had of wanneer het voorwerp me voor te veel raadsels zette, nam ik meer tijd. Ik noteerde ook hoe lang ik erover gedaan had. Bij de laatste paar objecten heb ik de tijd losgelaten en gewoon getekend tot ik tevreden was.

Wanneer ik meer tijd neem, ga ik meer naar de schaduwen kijken en met meer precisie tekenen. Dat is niet altijd een verbetering. Soms worden de tekeningen daar een beetje stijf en te doorwerkt van. Ook een beetje te realistisch soms. De ellips, die je in ronde voorwerpen steeds moet tekenen, gaat me nog niet altijd even natuurlijk af. Reden om af en toe wat extra te oefenen.

Van te voren had ik gedacht dat ik verschillende materialen zou gaan gebruiken. Ook aquarelverf en misschien zelfs olieverf maar ik heb voor alle tekeningen (kleur)potlood gebruikt. De meeste zijn in zwart wit. Dat was niet direct een bewuste keuze. Komt denk ik vooral door het moment waarop ik de meeste tekeningen gemaakt heb: beneden en in gezelschap van de rest van het gezin.

Ik vond dit goede oefeningen. Het voelt basic maar wel erg nuttig. Ik wil meer. Ik vond het ook heel leuk om te zien dat de challenge aansloeg in de Facebookgroep en dat meerdere mensen fanatiek mee tekende. Blijkbaar ben ik niet de enige die dit nuttig vind om te oefenen. We leerden elkaar ook wat beter kennen. Dat vond ik ook leuk.

Zomerbingo
Dat brengt me tot de volgende challenge. Nu het zomer is en veel mensen ook een paar weken op vakantie gaan, leek het me leuk om dat ook in de challenge te verwerken. Ik heb een bingo kaart gemaakt met twintig onderwerpen die gaan over vrije tijd en vakantie. Je hoeft er niet voor het land uit: je kunt ze ook gewoon in je eigen omgeving vinden of opzoeken.

Omdat het een bingo is leek het me leuk om er ook een prijs aan te hangen. De eerste die een volle kaart heeft en mij alle tekeningen heeft laten zien, krijg een bon van Gerstacker ter waarde van 10 euro. Nummer twee en drie krijgen allebei een bon van 7,50. Mocht je liever een bon van Bol hebben, dan kan dat ook.

Je kunt via de  Facebookgroep je twintig tekeningen delen of alles naar mij sturen via lies@leerttekenen.nl. Zelf deel ik de tekeningen die ik maak via de Facebookgroep. De challenge loopt tot eind augustus zodat we ook een beetje de tijd hebben om de tekeningen (of schilderijen: leef je uit) te maken. Dus de uiterlijke datum om alles in te zenden is woensdag 31 augustus 2022. Benieuwd naar je ervaringen!  

De bingokaart:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *