inspiratie,  life,  online les

Nicolas Wilton en het belang van contrasten

Vorige week heb ik nog een poging gedaan om de Art2Life week van Nicolas Wilton te volgen. Wilton is het grote voorbeeld van Louise Fletcher van ArtJuice (die ik dan weer als voorbeeld heb) dus ik was wel benieuwd. Zijn grote buzzword is ‘differences’ ofwel: verschillen en contrasten.

Nicolas Wilton is een abstracte schilder die zijn werk ziet als ‘visuele gedichten, gebaseerd op de natuur en persoonlijke ervaringen’. Hij doet het heel goed als docent. Hij startte de Art2Life communitiy met creativity workshops, een goed beluisterde podcast en een youtube kanaal. Hij is niet mijn favo podcaster, wat voornamelijk komt door zijn stem – net een beetje te zijig – en zijn Amerikaanse aanpak, maar zijn onderwerpen zijn soms best interessant.  

Vorige week deden 46.722 mensen mee aan zijn free cours in de bijbehorende Facebookgroep. Er waren vier voorbereidende video’s, dan vier ochtenden een inleidende video en dan één keer per dag een zoom, waarin je live met Wilton kon mee schilderen. Aan het einde maakte hij natuurlijk reclame voor zijn ‘Art2Life Creative Visionary Program (CVP)’.

Ik scrolde net even de cursus informatie door. Ik wil namelijk voor jullie opzoeken hoe duur het is, zodat we kunnen kijken hoeveel zo’n gratis week kan opleveren. ‘Learn the totally new approach to making personal, powerful, stunningly authentic art.’ Twaalf weken en je bent een ‘whole New You’ met hoofdletters. Iets in mij gaat er toch even serieuzer over nadenken, kan ik dit niet toch… Oh 2397 dollar. Ik weet niet waar die op staat op het moment. Maar nee. Dat geld houd ik in mijn zak. Ik vaar mijn eigen koers en twaalf weken Wilton past daar niet in.

Toch heb ik vorige week zijn videootjes met plezier bekeken. De Bottom line van Wiltons boodschap is dat je moet schilderen (maken) waar je van nature naartoe getrokken wordt. Wat jij bij het onderwerp, bij het kunst maken voelt, komt in je werk terecht en dat maakt het uniek, persoonlijk én aantrekkelijk voor anderen. Kunst maken is een kwestie van jezelf leren kennen. Dat sluit helemaal aan bij mijn eigen ervaringen. Luister naar je intuïtie, ‘feel what you want and listen to it.’ Top.

Contrasten

In de video’s gaat Wilton verder in op het ‘hoe’ te schilderen. Ontwerp, kleur en toon krijgen allemaal een eigen dag. Maar de boodschap is eigenlijk iedere dag min of meer hetzelfde. Het gaat erom dat je zorgt voor voldoende ‘differences’ in je werk. Zorg dat de vormen niet allemaal hetzelfde zijn, zorg dat de kleuren niet allemaal dezelfde sterkte hebben, dat de tonen van elkaar verschillen (en je dus zowel licht als donker in je werk hebt).

Wat losse opmerkingen die ik genoteerd heb:

  • Design is eigenlijk niets meer dan hoe de vormen over het blad zijn verdeeld. Voor een sterk ontwerp maak je de vormen extra verschillend.
  • Zorg dat er meer te zien is als mensen dichterbij gaan kijken. Hij noemt dat de loud conversation en de quiet conversation. De eerste zie je van verre en trekt je aandacht, de tweede zorgt dat je blijft kijken.
  • Het oog trekt naar het sterkste licht/donker contrast. Zorg voor sterk contrast in je werk, maar balanceer dat met andere delen die veel subtieler zijn (zie ook het punt hierboven).
  • Laat de meerdere kanten van je persoonlijkheid zien in je werk. Dat maakt het gelaagder.
  • Harmonie in kleur is (naast contrasten) ook belangrijk. Meng van alle kleuren een beetje door elkaar en meng dan door alle kleuren een beetje van dit mengsel. Dan passen alle kleuren bij elkaar.
  • Kleuren kun je van elkaar laten verschillen in toon en saturatie.
  • Laat zien wat je wilt dat de kijker opvalt.

Het klinkt allemaal net wat te simplistisch. Ik ga niet beginnen met naast een rondje een groot vierkant te zetten omdat dat een leuk contrast geeft. Dat past niet bij me. MAAR deze informatie kan je wel helpen om je werk te evalueren. Als je je werk wat vlak of weinig sprekend vind, kun je naar de contrasten kijken. Heb je veel dezelfde vormen gebruikt? Kan je dat ergens doorbreken? En dat geldt niet alleen voor vormen, maar ook voor kleur en toon.

Ben wel benieuwd of er lezers zijn die CVP gevolgd hebben (of het van plan zijn) en wat ze ervan vonden. Laat het me weten in de reacties onder dit blog.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *