inspiratie,  lezen

Ga schilderen! een stripboek vol schildertips

Ik vond een grappige cross-over in de vorm van een stripboek met schildertips. Het is geschreven door Jan Dirk van Exter en uitgegeven in 1977. De hele look-and-feel doet ook echt jaren zeventig aan, dus ik kan mijn hart ophalen. Hoewel ik de cover vooral een beetje seksistisch vind, heb ik er bruikbare tips in gevonden.

Over Jan Dirk van Exter (1915 – 1982) vind ik meer info op de site Lambiek.net, waar je veel kunt vinden over de geschiedenis van de Nederlandse strip. Van Exter begon zijn loopbaan in 1932 bij de Heldersche Courant. Vanaf 1934 was hij freelance tekstschrijver en illustrator voor bladen als De Tijd, Algemeen Handelsblad en de Waterkampioen. Nadat hij in de oorlog een boekje met moppen publiceerde, werd hij gearresteerd en getransporteerd naar een werkkamp bij Hannover. Hier werd hij bevrijd op 10 april 1945.

Na de oorlog ging hij werken voor het satirische tijdschrift Sic, waar hij illustraties, cartoons en de tekststrip Atomo voor maakte. Langlopende reeksen in verschillende kranten volgden. Het schijnt dat Brommy en Tommy in het Parool een van zijn succesvolle series was. Die heeft jaren in de krant gestaan. Naast Ga schilderen tekende hij ook Onder zeil een instructie-strip over zeilen.

In Ga Schilderen ontmoeten we Ankie, die graag zou kunnen schilderen, maar vind dat haar schilderij van een hondje te weinig lijkt. Haar vader stelt haar voor aan een kennis van hem – Jan – en die is kunstschilder. Ankie mag op zijn atelier op bezoek komen en dan zal hij haar wat vertellen over het vak. In verschillende hoofdstukken doceert Jan over hoe je een doek moet opspannen, materiaal, kleurenleer, aquarel, olieverf en acryl. Verschillende genres zoals portret, model en landschap komen aan bod. En Ankie stelt vragen.

Soms staat er erg veel tekst bij de plaatjes, Van Exter wil veel informatie in dit stripboek verwerken. De informatie dichtheid is hoog. Maar juist de striptekeningen voegen iets toe in vergelijking met een ‘gewoon’ schilderboek. Zo legt Jan bij het buiten schilderen ook de werking van perspectief uit. Als ze op een heuvel gaan staan om het zicht op het landschap te veranderen dan is dat heel verhelderend. Ook wordt in één tekening duidelijk uitgelegd hoe je een schets kunt overbrengen op een doek.

Ik kan me voorstellen dat je iedere keer als je erdoorheen bladert iets anders ziet, waarvan je denkt: hé dat is best handig. De algemeenheden worden afgewisseld met ineens heel duidelijke aanwijzingen. Zet nooit een donkere streep tussen de lippen bijvoorbeeld, of hoe meng je huidskleur. Wat ik ook een grappige hack vond: gebruik een stukje schuurpapier om je gum te schonen.

En ik vond een oplossing voor hoe je een nat olieverfdoek mee kunt nemen. Je moet twee doeken meenemen en dan tolpunaises gebruiken: een stukje kurk met daardoor een spijker met twee punten. Die bevestig je op de hoeken en dan leg je het tweede doek erop. Een stuk karton aan de buitenkant en een touwtje erom. Klaar voor vervoer.

Op boekwinkeltjes.nl wordt dit stripboek aangeboden voor 3 tot 9 euro (exclusief verzendkosten). Ik vond het de moeite waard.

One Comment

  • Marijke Hafkamp

    Hoi Ingelies, wat een leuke tip. Ik heb ‘m gelijk besteld. En je vakantiebingo geprint. Leuk om zo inspiratie kado te krijgen. Fijne vakantie in Italië!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *