
Maak van mijn hele tuin een verftuin
Mijn tuin staat alweer een paar jaar op de lijst: ‘hier moet ik iets mee’ De tegels zijn verdwenen onder een dikke laag mos, borders zijn zoek en de meest voorkomende plant in mijn voortuin is het zevenblad. Rozen groeien in onooglijke bochten en proberen je te grijpen als je naar de deur loopt. De Blauwe regen geeft je dan nog een tik na. Need I say more?
Ik heb, gedurende de vele jaren dat ik ondertussen een tuinbezitter ben, verschillende keren geprobeerd om mijn tuin te verbeteren en leuker te maken. Dan ging het een tijdje goed maar uiteindelijk glipte het weer uit mijn handen. Het onderhoud op de langere termijn nekt me steeds weer. Sommige plantjes groeien veel groter dan ik verwacht en anderen verdwijnen zo maar. En dat doen ze altijd als ik niet op let.
Hoor ik daar iemand zeggen: wat vind je van een tuinman of vrouw? Iets in mij vind dus dat ik dit zelf zou moeten kunnen. Vandaar dat ik het toch nog één keer zelf ga proberen. Het verftuintje aan de zijkant van het huis heeft me een beetje moed gegeven. Wat eigenlijk nergens op slaat, want zonder de hulp van de buurvrouw waren die planten waarschijnlijk veel eerder al overleden.
Het verven met natuurlijke verfstoffen heeft me echt wel gegrepen. Ik vind de kleuren erg mooi. Ze lijken te leven. En het is ook heel leuk om ze te combineren met allerlei gekregen of gevonden stoffen. De bak met zelf geverfde stoffen groeit. Om de paar weken dan probeer ik weer een nieuwe plant. Zo geeft Hibiscus een hele mooie kleur oudroze en Afrikaantjes nog weer een variatie van geel.
Op dit moment ruikt mijn atelier helemaal naar berkenbladeren. Het is alsof je door het bos loopt. Weer een andere gele tint. Door in een later stadium ijzersulfiet toe te voegen (of roestwater) wordt de stof groen. Die kleur had ik nog niet 😉 De wol wordt echt heel mooi helder groen, de stoffen wat meer olijfgroen of legergroen (je ziet het geel er zeker nog wel in terug). De laatste batch, die ik een nacht in de verf laat weken wordt best donker. Nice!


Dus nu is mijn plan om alle zevenblad te vervangen voor verfplanten. Die planten geven me een extra reden om ze goed voor ze te zorgen (reward aan het eind: verf voor mij). En dan het liefst inheemse verfplanten of planten die insecten leuk vinden. Hoewel ik graag weinig omkijken naar mijn tuin heb, vind ik het ook wel leuk om meerjarige en eenjarige planten af te wisselen.
Dan rest nog de belangrijkste vraag: WELKE planten dan? Voor Sinterklaas heb ik zaadjes gekregen van Avondviolier en Duifkruid, dus die heb ik van de week vóór gezaaid (ook iets wat ik nog nooit eerder gedaan heb) en die staan nu in de vensterbank. Ik ben als de dood dat ik ze vergeet water te geven. Avondviolier komt oorspronkelijk van rond het Middellandse zee gebied en is een eenjarige plant.
Duifkruid blijkt een vaste plant die in Nederland oorspronkelijk in Limburg voorkomt, maar ondertussen op de rode lijst staat. Dat betekent dat hij nu zeldzaam is en sterk in aantal teruggelopen. Misschien geen liefhebber van stikstof? Ik ben benieuwd of die het gaat doen in mijn tuin. Bijen en vlinders schijnen het een hele lekkere plant te vinden. Dus het zou leuk zijn als dit plantje het gaat doen in mijn tuin.
Bij het textielmuseum hebben ze buiten bakken staan met allemaal verschillende verfplanten. Ik heb verschillende namen opgeschreven: Aster (aster amellus), Driekleurig viooltje (viola tricolor), Glad parelzaad (lithospermum officinale), Verfbedstro (asperula tinctoria), Hondsdraf (glechoma hederacea), Mahonie (Mahonia aquifollum), Mansoor (Asarum europaeum), Meisjesogen (coreopsis tinctoria), Goudsbloem (calendula arvensis), Zaagblad (serratula tinctoria), Wolfspoot (lycopos europaeus) en Winterheide (Erica carnea). Een vrij arbitraire selectie gebaseerd op herkenning, namen die me aanspraken en het woord tinctoria in de Latijnse naam (dan weet je zeker dat ze goed verven).
Uit het boekje Eco-verf stalenboek: kleuren uit 65 lokale planten van Anja Schrik haal ik de volgende namen: Afrikaantjes, Duizendknoop, Goudsbloem, Guldenroede, Hibiscus, Kaasjeskruid, Kamille, Korenbloem, Meisjesogen, Oost-Indische kers, Rabarber, Riet, Salie, Sintjanskruid, Viooltje, Wede, Wouw en Zonnehoed (echinacea). Sommige van deze planten verdenk ik ervan onkruid te zijn…
Volgende stap lijkt me deze twee lijsten verder te onderzoeken en te checken op afmetingen en voorkeuren qua zon en schaduw. Misschien ook op wat voor kleuren ze opleveren (zodat ik niet alleen vijftig tinten geel heb straks). Een beetje een plan maken. En jullie op de hoogte houden. Ervaring leert, dat online doelen stellen me kan helpen om ook ergens te komen 😉
Hebben jullie advies? Welke planten zou ik absoluut WEL of NIET in mijn tuin zetten?


One Comment
M.J. Vermeulen
Mooi plan lieverd! De start van alles is zonlicht. Dus eerst die bomen achterin professioneel laten snoeien! Zevenblad kun je volgens mij ook mee verven en je kunt het ook eten dacht ik. Wel even werkjes dus! Maar… als je een doel hebt lukt het vast!❤️❤️