challenge,  community,  doen,  kleur

Teken mee: voorbedachte kleurenschema’s

Ik zucht en steun nogal eens over kleur: wat past er nu bij elkaar? Hoe meng je verschillende kleuren? Hoe zorg je voor harmonie? Maar ook: hoe zorg je dat het niet te veel voor de hand ligt? Er is over kleur nog zoveel te leren! Een goed onderwerp voor de volgende challenge dus 😉

Een tijdje terug stuurde Evianne me een tiktok filmpje van beeldend kunstenaar en illustratrice Yoshi Yoshitani. Yoshitani vertelt daarin dat ze in het begin zo graag kleuren wilde gebruiken dat ze zo veel mogelijk kleuren toevoegde. Met als gevolg een kakofonie van kleuren. Toen is ze voorbedachte kleurenschema gaan gebruiken. Door daar veel en vaak mee te oefenen heeft ze haar kleurgebruik verbeterd. Ze ontwierp steeds drie werken met hetzelfde palet om dan te kunnen zien hoe het bij verschillende voorstellingen werkte.

Kleurenschema’s zie je ook vaak in tijdschriften zoals de VT wonen of de Ariadne At Home. Je ziet dan een artikel over een bepaalde inrichting en aan het einde geven ze je dan een aantal kleuren die mooi bij elkaar staan om je huis mee in te richten, geïnspireerd op wat je net gezien hebt. Dat soort kleurenschema’s of kleurenpaletten worden hier bedoeld. Als je op google zoekt of op Pinterest, dan komt er gelijk van alles boven.

Op de site van Yoshitani vond ik nog een interessant filmpje. Hierin koppelt ze het gebruik van een kleurenpalet aan de wet van Zipf (what’s in a name?). George Zipf was een taalkundige die erachter kwam dat in de natuurlijke taal het meest frequente woord ongeveer twee keer zo vaak voorkomt als het op een na frequentste woord, drie keer zo vaak als het derde frequentste en ga zo maar door. Deze wet wordt in de kansberekening gebruikt.

Yoshi Yoshitani laat deze wetmatigheid los op kleurgebruik. De belangrijkste kleur wordt dan twee keer zoveel gebruikt als kleur nummer twee, die weer twee keer zoveel wordt gebruikt als kleur nummer drie, enzovoort. Een interessante gedachte, die je zou kunnen uitproberen bij de challenge van deze maand.

Wat is de challenge?

Zoek op internet een kleurenpalet dat je aanspreekt, met minimaal vier en maximaal zes kleuren. Kies drie verschillende afbeeldingen om na te schilderen. Schilder deze afbeeldingen na in het palet dat je gekozen hebt. Je kunt dat achter elkaar doen, maar ook één per dag. Het gaat erom dat je kijkt wat je ervan vind om een beperkt palet te gebruiken en wat het je oplevert aan inzichten.

Kies daarna een ander kleurpalet. Eentje met echt andere kleuren. Herhaal de opdracht. Welke kleuren combinatie sprak je meer aan en waarom? Er zit niet echt een tijdsdruk op deze challenge, maar ik raad je (en mezelf) aan om niet te lang met één werk bezig te zijn. Een maximum van een kwartier tot vijfentwintig minuten per foto lijkt me wel goed om in je achterhoofd te houden (of gewoon af te klokken). En een korte opwarmoefening kan ook nooit kwaad.

Je hoeft natuurlijk niet te stoppen bij twee keer drie werken. Experimenteer, vergelijk en onderzoek. Ik zou het leuk vinden de werken die je maakt te zien. Je kunt je tekeningen hieronder toevoegen, naar me mailen via lies@leerttekenen.nl of delen in de Facebookgroep. Zelf deel ik ook de tekeningen die ik maak in deze groep. In de groep staan ook de foto’s die Evianne en ik gebruiken. Benieuwd naar je ervaringen!  

@yoshiyoshitani

Reply to @strawbirri Rules are meant to be broken, but training wheels are helpful to growth! #colortheoryart #artisttipsandtricks #colorhelp #palettetrio #zipfslaw #seehearspeaknoevil

♬ LoFi(860862) – skollbeats

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *