doen

Weer beginnen met tekenen

Sinds ik als een echte cheerleader overal verkondig dat ik zoveel plezier uit het tekenen haal, krijg ik wel eens de vraag: hoe doe je dat nu? Weer beginnen met tekenen?

Het antwoord is eigenlijk super simpel: gewoon doen. Maak het niet te moeilijk en verwacht niet te veel. Neem gewoon een papiertje en een potlood of een pen, wat je ook in huis hebt liggen. Zet een lijn op het papier en je bent begonnen. Welkom bij de club!

Handletteren
Bij mij is het ook heel voorzichtig begonnen. Mijn jongste dochter was met handletteren begonnen en dat vond ik wel leuk Dus ik deed mee. In voorbeelden zie je vaak kleine plaatjes bij de teksten. Dus dat begon ik ook te doen. De teksten werden kleiner, de plaatjes groter.

Tijdens een vakantie in Frankrijk werden de tekeningen steeds groter – de teksten kleiner – en besefte ik dat ik met het tekenen de meeste lol had. En voor ik het wist zat ik iedere dag te tekenen en besloot ik een cursus te gaan volgen. Mijn docent, Erica Nussbaum, heeft met haar persoonlijke en constructieve aanwijzingen het vuurtje verder aangewakkerd.

Hier moet je nog echt zoeken naar de tekeningen

Bezwaren
Ik weet dat in je hoofd allemaal bezwaren klinken: kan ik het (nog) wel? Heb ik wel de juiste spullen? Wat als het mislukt? Wat als … (vul een eigen reden in). Luister niet meer naar die gedachtes – negeren die hap – want ja, je gaat niet direct een meesterwerk maken. En misschien ben je een beetje roestig: dat komt vanzelf wel goed. Zet gewoon die eerste lijn en reken erop dat je eerste werken voor de prullenbak zijn. Geeft niets, had ik ook.

Wat je moet tekenen? Dat kan ook wel echt een drempel zijn. Denk aan wat je graag doet. Houd je van bloemen en tuinieren, kun je dat tekenen of zoek oude foto’s van toen we nog op vakantie konden en neem die dan als uitgangspunt. Denk niet te groot: een ui of een paar schoenen zijn ook interessant.

Je kunt je ook aanhaken bij een van de vele teken challenges, die iedere dag een tekenopdrachtje geven. Zie bijvoorbeeld #tekenchallenge of #inktober op instagram. Of ga het alfabet af en zoek iedere letter in je omgeving naar een onderwerp: appels, boekenkast, chocolaatje bij de thee, donkere hoekje onder de trap, een eitje, glaasje wijn en ga zo maar door.

Succes!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *