life,  mind

Hoe zeg ik NEE tegen AI?

AI schijnt een hele mooie uitvinding te zijn en allerlei mensen te ‘helpen’ met het schrijven van zijn of haar teksten. Maar dat doet het wel door zich te voeden met teksten die op internet staan, die eerder door iemand anders zijn geschreven. Teksten waar andere mensen hun best op gedaan hebben. Ook mijn teksten? Is dat fair?

Ik steek tijd in mijn blogs. Het zijn persoonlijke verhalen over mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik hoop dat andere mensen er van kunnen genieten en er wat van kunnen leren. Dat mijn ervaringen verder reiken dan mijn eigen hoofd. Ik schrijf ze niet om tech-reuzen te verrijken ZONDER dat ik er zelf ook maar iets aan verdien. Mijn blogs én de werken die ik erbij laat zien zijn mijn intellectueel eigendom.   

Altijd als ik het hierover heb met mensen, dan wordt mij gezegd: je kan er niets aan doen. Dat heb je maar gewoon te accepteren. Het hele principe maakt mij boos. Het is toch eigenlijk gewoon een soort stelen?

Dus toen ik in de BK Informatie (45e jaargang, nummer 8, 15 december 2023) een artikel – geschreven door Jet Hootsmans, advocaat van de Kunstenbond – zag met de titel: ‘Artificial intelligence (AI): hoe bescherm je je werk? Dacht ik EINDELIJK iemand die met mij meedenkt! Tegen iedereen die kunst maakt en de BK Informatie niet kent, zou ik zeggen check in ieder geval de website. Het is een blad met allemaal praktische tips voor kunstenaars, maar ook boekbesprekingen, open calls en oproepen voor artists in residence-plekken.

Uit het artikel blijkt dat ik niet de enige ben die het AI-concept frustrerend en oneerlijk vind. En met recht: ‘Het systeem wordt getraind met het werk van makers, wiens marktpositie zij hiermee vervolgens verzwakken. Dit heeft als absurd gevolg dat je als creatieve maker in feite gaat concurreren met jezelf. En dit zonder dat je daarvoor toestemming hebt gegeven of er überhaupt over bent geïnformeerd dat je werk wordt gebruikt.’

Jet Hootsmans legt uit dat het geen uitgemaakte zaak is, dat ik als auteur van mijn teksten toestemming hoor te geven voor het gebruik van mijn teksten voor AI. Daar wordt blijkbaar over gesteggeld. En ondertussen vullen de AI-systemen zich dus met zoveel mogelijk data. Want hé, daarna is het maar weer aan de echte eigenaar om dat te veranderen. Op haveibeentrained.com kun je checken of jouw website / werk is gebruikt.

Als ik daar liesleerttekenen, met en zonder .nl, invoer wordt er niets gevonden. Op Ingelies Vermeulen komt hij met de afbeeldingen van enkele boeken waar ik aan heb meegeschreven over Mondriaan en Maria Bilders – van Bosse. Dat deze kaften in het systeem zitten, vind ik geloof ik niet zo problematisch. Daarmee zouden mensen weer bij mij uit kunnen komen.

Het blijkt dat je op grond van de Auteurswet digitaal alleen auteursrechtelijke bescherming hebt als je je daar als maker uitdrukkelijk op beroept in de vorm van een opt-out. En deze opt-out moet machinaal leesbaar zijn.

Wat te doen?

  • Aangeven op haveibeentrained.com aangeven dat jouw gegevens niet gebruikt mogen worden.
  • Plaats een Robots.txt bestand in de backend-code van je website. Blijkbaar vertelt zo’n bestand webcrawlers dat ze je website niet kunnen gebruiken
  • Plaats een clausule op je site waarin je je op je auteursrecht beroept, bijvoorbeeld door ‘Copyright reserved. No automated text and data mining is permitted on this website.’
  • Je foto’s kun je beschermen door gebruik te maken van Glaze. Deze tool kan je afbeeldingen zodanig veranderen dat AI-systemen er geen bruikbare informatie uit kunnen halen.

Geen idee hoe ik al deze dingen moet doen, maar ik ga het uitzoeken, want het voelt goed om voor mezelf en mijn eigendommen op te komen. En hoe meer mensen dat doen, hoe groter de tegenstem. Vind jij, lieve lezer, persoonlijk iets in een blog dat je wilt delen met anderen, dan vind ik dat natuurlijk helemaal oké, zolang je maar aan bronvermelding doet. 😊

One Comment

  • Evianne

    Wat mooi dat je hier over schrijft. Ik vindt het een zorgwekkende verandering. Dat zowel je teksten maar ook de door jou gecreëerde beelden gebruikt worden door AI. Soms door zelfs nieuwe werken in jou stijl te genereren. Alle ziel gaat zo uit de kunst verloren. Alle intentie en emotie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *