film & tv,  inspiratie,  kunstgeschiedenis

Vijf podcast over kunst (maken) die ik graag beluister

Ik moet van mezelf het zitten achter de laptop en het geconcentreerde tekenen & schilderen compenseren door te wandelen. Ik probeer iedere dag minimaal 6000 stappen te lopen. Dat vind ik niet altijd leuk: in mijn eentje wandelen vind ik saai. Wat mij helpt is om mijn koptelefoon op te zetten en onder het lopen naar een podcast te luisteren.

Hieronder een lijstje met de vijf podcasts die ik graag beluister:

Art Juice

Dit is mijn meest favoriete podcast. Abstracte schilders Louise Fletcher en Alice Sheridan vertellen waar ze mee bezig zijn w.b.t. hun werk (en je hoort dus gedurende de weken hun werk groeien en veranderen en af komen) en ze bespreken onderwerpen waar je als kunstenaar tegen aan loopt. Dat gaat van hoe kies je een titel voor je werk en wat kun je nu eigenlijk met instagram tot gebrek aan inspiratie of hoe om te gaan met prestatiedruk en stress. Ze hebben samen een fijne chemie, vullen elkaar goed aan met goede humor en relativeringsvermogen.

Jammer genoeg hebben ze besloten om niet meer structureel iedere dinsdag een podcast te posten. Ze maken nu af en toe een nieuwe aflevering, gewoon als ze er zin in hebben. Ik moet er echt aan wennen. Het was er ondertussen al zo ingesleten: dinsdag nieuwe aflevering Art Juice op mijn oren. Gelukkig zijn er nog meer leuke podcasts.

Learn to Paint

In deze maandelijkse podcast interviewt Kelly Ann Powers iedere aflevering een kunstenaar. Ze vraagt heel erg naar het proces. Je hoort hoe iemand zijn werk opbouwt en welke stappen hij daarin zet. Ze laat kunstenaars bepaalde begrippen uitleggen, zoals bijvoorbeeld toonwaarde of kleur gebruik, en vraagt dan hoe ze dat toepassen. Het zijn steeds verschillende soorten kunstenaars, van abstract tot realistisch en van aquarel tot olieverf.

Ik vind deze podcast erg leerzaam. Tijdens het luisteren heb ik het gevoeld dat ik steeds goede tips en tricks moet noteren. Dat gaat al lopende niet zo goed en dan vergeet ik weer van alles en vind dat dan weer super zonde. Ik kan hier niet te veel afleveringen van achter elkaar luisteren. Dan krijg ik een informatie overload. Daar waar je in Art Juice ook een prettige hoeveelheid chitchat mee krijgt is dit vanaf seconde één informatie.

The week in Art

Deze podcast heb ik nog maar net ontdekt. Hij komt iedere week uit op vrijdag en gaat over iets actueels in de kunstwereld. De eerste keer dat ik ernaar luisterde vertelde een conservator van het Koninklijk huis in Engeland over de band die Elisabeth met kunst had en in hoeverre Charles III een andere kunstsmaak heeft dan zijn moeder. Afgelopen vrijdag ging het alleen maar over Lucian Freud, die 100 jaar geleden geboren is en in Londen wordt geëerd met tal van tentoonstellingen.

Ik merk dat mijn gedachten bij deze podcast af en toe wegdwalen, maar dat er voldoende blijft hangen van wat er gezegd wordt om achteraf te kunnen doorvertellen. Wist je bijvoorbeeld dat Lucian Freud een ‘Golden Pass’ had voor The National Gallery? Hij mocht er dag en nacht in, zo vaak als hij maar wilde en hoefde niet te betalen. De mazzelaar! Hij noemde museumbezoek vergelijkbaar met doktersbezoek. Als er iets mis was met een schilderij ging hij in het museum op zoek naar een remedie.

Ik vind de interviewer een plezierige stem hebben en heb het gevoel dat deze podcast een makkelijke manier is om net wat meer bij te blijven bij wat er speelt in de internationale (Britse?) kunstgebied.

Creative Pep Talk

Voor de Creative Pep Talk moet ik echt in de stemming zijn. Andy J. Pizza (niet zijn echte naam) komt als een waterval over je heen gegolfd. Hij is duidelijk een enthousiasteling. Hij heeft ook de neiging om heel erg uit te wijden, grijpt graag terug op momenten uit zijn eigen jeugd, en zijn high school verhalen zijn talloos. MAAR hij heeft vaak een goede genuanceerde boodschap. Zijn motto is: ‘It’s easy to get lost on the creative journey, sometimes you just need a Creative peptalk’ en dat krijg je van hem zeker.

Kunst is Lang (en het leven is kort)

De titel van deze podcast, die een onderdeel is van het online kunsttijdschrift mister Motley en Luuk Heezen, vind ik een beetje vaag. Iedere week interviewt Luuk Heezen een kunstenaar, die hij bevraagd over diens inspiratiebronnen, drijfveren en over het werk waar die kunstenaar nu mee bezig is. Vergeleken Learn to paint gaat Luuk Heezen minder in op ‘hoe’ je iets maakt, maar vraagt meer door over het ‘waarom’ je iets maakt.

Eerst was ik zelf helemaal niet gefocust op het waarom, maar die vraag sluipt meer en meer mijn atelier binnen. Wat wil je overbrengen en waarom? Ik zal niet zeggen dat ik niet meer bezig ben met het hoe: hoe kan ik diepte schilderen, hoe krijg ik meer contrast? Maar waarom wil je contrast is ook interessant. Ik ben met deze podcast begonnen om dat het me een handige manier leek om meer hedendaagse kunstenaars te leren kennen. Ik ben pas net begonnen en heb dus nog ruim 200 afleveringen te gaan.

Ik luister al deze podcasts via Spotify, maar ze zijn ook online wel te vinden. Luister jij ook regelmatig naar podcasts die over kunst en creativiteit gaan? Heb je een aanvulling op mijn lijstje? Laat het me weten. Ik ben heel benieuwd!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *