doen,  les,  life,  olieverf,  portret

Wat zijn mijn plannen voor de komende maanden?

De zomer is voorbij, mijn expositie hangt, het cursusseizoen begint weer. Tijd om na te denken waar mijn focus de komende maanden gaat liggen. Zaterdag heb ik mijn eerste les op de Nieuwe Akademie Utrecht (NAU). Ik heb er heel veel zin in, maar waar zal ik verder nog tijd voor hebben? Tijd voor een prioriteiten lijstje.

De vorige keer dat ik een overzichtje maakte met aandachtspunten was in april. Ik wilde me richten op landschappen, proberen bij het modeltekenen mijn formaat te vergroten en verder te werken met de twee zelfportretten. Vooral landschappen – zowel buiten als naar een foto – hebben de zomer beheerst. Ik heb bij het modeltekenen wel mijn formaat weten te vergroten, maar de zelfportretten staan te stof te vangen.

Wat verwacht ik van mezelf de komende maanden?  

Nieuwe Akademie Utrecht

Dit jaar krijg ik twee vakken: ruimtelijk en tekenen. Tekenen heb ik heel veel zin in, ruimtelijk jaagt me een beetje angst aan. Ik ben wat dat betreft nooit boven het niveau van de Sinterklaas surprise uitgegroeid. Ik ben wel erg benieuwd wat het me gaat brengen. Juist daar valt er nog veel te leren toch? Straks word ik nog een beeldhouwer (kan ik me niet voorstellen).

Ik heb nog weinig gevoel bij hoeveel werk de NAU me gaat bezorgen buiten de dertien zaterdagen die door het jaar heen al in mijn agenda geschreven staan. Op de dag van de intake waren er ook studenten aanwezig. Met één heb ik een tijdje staan praten. Zij vertelde me dat ze ongeveer één dag per week aan haar projecten voor de NAU werkt. Ik kan me voorstellen dat dat heel persoonlijk is én dat het ook afhangt van de flow (of het ontbreken daarvan).

We zullen zien. De NAU staat natuurlijk op nummer één. Andere projecten zullen hiervoor moeten wijken als ik in tijdnood kom.

De Toets

Deze week zijn de sessies bij De Toets weer begonnen. Ik heb zin om weer naar model te schilderen. Vanmorgen ben ik zelfs naar een stilleven les geweest. De Toets is ook een manier om op een fijne manier samen te zijn met mensen die hetzelfde leuk vinden als ik. Ik wil de komende tijd steeds olieverf op waterbasis als materiaal mee nemen. Ik heb de hele zomer voornamelijk hiermee landschappen geschilderd. Ik wil dit materiaal verder doorgronden, dus moet ik blijven oefenen.

Aan het einde van de zomervakantie heb ik de vrijdagochtend bij De Toets ontdekt. Daar kun je gewoon het werk waar je zelf mee bezig bent meenemen en verder werken. Het is erg fijn om een paar uur geconcentreerd door te werken. Nu mijn atelier thuis af is, zal het wellicht thuis ook wel weer lukken, maar voor de afwisseling ben ik wel van plan om naar het open atelier te blijven gaan. Prettig is ook dat feedback kunt vragen aan je collega-schilders (en gezellige koffiepauzes).

Portretten

Ik had me voorgenomen om dit jaar in ieder geval één zelfportret te maken (Eos) en dat is nog lang niet af. Dus ik zal daar de komende maanden ook tijd en energie in moeten steken, anders haal ik deze – zelfbepaalde – deadline niet. Ik kan het portret meenemen naar de vrijdagochtend op De Toets als het thuis niet lukt. Maar ik heb er eigenlijk wel weer zin in. Ik houd erg van landschappen, maar het voelt goed om af en toe wat anders te schilderen.

Naast Eos, heb ik zin om nog wat meer te experimenteren met verschillende manieren waarop je een portret kunt schilderen. Maar of ik daar aan toe kom, durf ik niet te zeggen. Het bungelt helemaal onderaan mijn prioriteitenlijstje.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *