doen,  landschap,  modeltekenen,  portret

Plannen voor de komende twee maanden

Na een weekje rust, waar ik echt even aan toe was, begint het toch steeds meer te kriebelen. Ik ben gisteren weer naar De Toets geweest, heb wat kleine dingetjes afgemaakt. Tijd om eens voor mezelf een paar piketpaaltjes voor de lente neer te zetten. Waar ga ik me de komende twee maanden op richten?

Modeltekenen
De Toets geeft nog tot 6 juni sessies. Dat betekent nog vier keer model. Die ga ik volgen. Ik wil proberen het formaat van mijn schetsen te vergroten. Op A4 gaat het nu goed, nu door naar A3. Gisteren heb ik het al even uitgeprobeerd, maar raakte gelijk een beetje in de knoop. Waar ik op A4 de figuren redelijk op de pagina krijg, moest ik nu zoeken naar de juiste verhoudingen. Even bij de Action kijken naar een groot goedkoop schetsboek en dan doorwerken!

Daarnaast wil ik me wat meer gaan verdiepen in de anatomische correctheid van mijn tekeningen. Ik heb hier ondertussen een hele bibliotheek met boeken over het tekenen van het menselijk lichaam, menselijke anatomie voor de kunstenaar. Het lijkt me goed om wat meer te bekijken hoe bijvoorbeeld een hand in elkaar zit of de schouderpartij en dat apart te oefenen. Met aandacht.

Landschappen
Ik heb echt zin om weer naar buiten te gaan en lekker buiten te gaan tekenen en schilderen. Heb ook al met verschillende mensen halve afspraken om dat samen te gaan doen. Ik wil tekeningen maken en die dan daarna in de verf zetten. Dat kan ter plekke maar ook thuis. Het idee om verder te werken vanaf een tekening bevalt me en dat wil ik meer gaan doen.

Ik wil rustig verder werken aan het ontwikkelen van mijn eigen manier om het landschap te verbeelden. Ik heb verschillende ideeën die ik wil uitproberen. In olieverf, maar ook in aquarel. Belangrijke vraag voor mij is in hoeverre het landschap dat ik schilder nog op de plek moet lijken waar het is begonnen, hoe herinneringen en emoties die verbonden zijn aan een plek een onderdeel kunnen worden van het werk en wat laat je weg, wat moet blijven.

Portretten
Het wordt tijd om ook daadwerkelijk iets te gaan doen met de mooie foto’s die Nettie eind vorig jaar van mij gemaakt heeft. Het hele Eos project ligt al veel te lang stil. De eerste houtskoollijnen staan ondertussen op een doek en ik ga hier mee verder. Ondertussen heb ik ook een tweede idee voor een zelfportret, geïnspireerd op Abram Archipov die we bij het kunstenhuis hebben bestudeerd. Die wordt wat losser en kleurrijker dan de eerste. Is Eos lente, dan is dit tweede portret meer de zomer.

Nu denk ik dat ik aan alle twee tegelijk ga werken. Als ik dan niet meer weet hoe ik met de een verder moet, dan kan ik met de ander verder.

Genoeg ideeën en goede voornemens dus. Tijd om aan de slag te gaan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *