houtskool,  inspiratie,  online les,  toonwaarde

Spelen met zwart poeder en aceton

Gisteren samen met Evianne zelfportretten gemaakt, gebaseerd op een les van Kara Bullock Art School. Daarvoor gebruikten we van houtskoolpoeder. Dat was voor het eerst. Ik vond het een erg leuk materiaal: het is lekker los en je kunt het goed vegen. Voor het effect gingen we ook nog met aceton aan de slag.

Kara Bullock Art School vond ik van de zomer op internet. De enorme toename aan online cursussen en workshops vind ik persoonlijk een positief bijeffect van corona: zelfs het Rijksmuseum geeft tegenwoordig online cursussen. Je kunt kiezen uit een wereldwijd aanbod (hoewel ik random dingen doe die mijn socials me voorschotelen). Kara Bullock Art School is bijvoorbeeld Amerikaans. Ze geven ook irl cursussen in Tustin Californië. Nadeel is dat je niet altijd weet hoe goed de workshop is   

Evianne en ik kochten na lang overleg Let’s Face it 2022. Dit bestaat uit 50 lessen in het maken van portretten. De lessen worden gegeven door verschillende kunstenaars in verschillende stijlen, met verschillende materiaal en verschillende uitgangspunten. Het leek interessant om op deze manier een portret ook eens op een andere manier te maken. Wat wil ik daarvan meer proberen en wat vind ik niets (ook altijd fijn).

De lessen bleken te bestaan hele lange tutorials waarin je de kunstenaar kunt volgen terwijl hij helemaal precies verteld wat hij (of zij) aan het doen is. Daarnaast vind je een lijst met benodigde materialen (heel veel verschillende dingen), een pdf met kort de belangrijkste stappen en een referentiefoto. Ik heb liever wat kortere filmfragmenten. Tien minuten oké, maar drie keer een half uur is too much information.

Dat vond ik eigenlijk wel een tegenvaller. Maar goed: gekocht is gekocht, dan kun je maar het beste wat mee doen. We besloten al snel om alleen de lessen te doen, waarvan de stijl ons inspireert en het dan alleen met de pdf te doen en onze eigen foto’s te gebruiken, waar mogelijk. Wat de cursus een vrij dure inspiratiebron maakt…

Gisteren hebben we voor het eerst een les als uitgangspunt genomen. In het voorbeeld bouwt de kunstenaar zijn portret met houtkoolpoeder op. En als het bijna klaar is, sprayt hij de achtergrond met aceton. Twee nieuwe dingen: houtskoolpoeder en aceton effect. Dat we willen we wel uitproberen. Dus ik heb netjes voor houtskoolpoeder en aceton gezorgd, waar Evianne haar huiskamer en stofzuiger ter beschikking stelde.

Wat vind ik ervan?

Houtskoolpoeder stuift. Je kunt een beetje op een watje doen en daarmee op het papier wrijven. Je krijgt dan gelijk een bredere veeg die lichter van kleur is, dan wanneer je een houtskoolstaafje op zijn kant over het papier haalt. De veeg is ook egaler. Het poeder blijft een beetje op het papier liggen. Een voordeel daarvan is dat je het makkelijk lichter kan maken, een nadeel dat je het minder makkelijk echt donker krijgt. Voor je het weet, heb je weggeveegd wat er al zat.

Ik vond het leuk spul. Je kunt er overgangen heel zacht mee maken. Je kunt niet super gedetailleerd werken en wordt op die manier meer gedwongen om in vlakken te denken. Ik had wel de behoefte om ook wat lijnen toe te voegen. Rond de ogen is het donkerder geworden omdat ik het oog meerdere keren opnieuw heb gedaan en daardoor het papier meer verzadigd is geraakt.

Toen de aceton. Ik heb een klein sprayflesje mee en daarmee sprayen we eerst op een oefenblaadje: weinig effect. Evianne spuit bijna haar hele portret onder… nog steeds weinig effect. Alleen als ze het er van heel dichtbij op knalt, ontstaat er een kring. Op mijn tekening heeft de aceton meer effect: er ontstaan kleine ronde spetters waar de houtskool wegtrekt. Wat voor effect moet er eigenlijk ontstaan? Is dit het moment dat je denkt: had ik nu toch maar de bijbehorende films bekeken?

Ik luister toch nog even naar het stukje uitleg over de aceton. Op het filmpje spuit de kunstenaar met een plantenspuit, dat geeft waarschijnlijk grotere druppels en daarmee meer resultaat? Hij zegt ook dat aceton meer effect heeft als er meer houtskool op het papier zit. Al googelend lees ik dat het effect kleiner is als je de houtskool flink hebt ingewreven. In plaats van een spuit, kun je ook met een penseel spetteren.

Voor het experiment heb ik nog wat extra aceton met een penseel over mijn tekening gegooid. Grote spetters geeft inderdaad meer effect. Ik weet niet goed wat ik van het effect vind: het doet wel erg jaren negentig aan. Het doet me denken aan aquarellen waar mensen op het laatst nog een waas van druppels overheen gooien omdat het er zo leuk (NIET mijn mening) uitziet.

Dus: houtskool poeder duimpje omhoog, aceton: kan weer gewoon gebruikt worden om nagellak te verwijderen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *