mijn schetsboeken
aquarel,  doen,  potlood

Mijn schetsboekencollectie

Vroeger als ik op vakantie ging kreeg ik altijd nieuwe stiften én een nieuw tekenboek. Dat was het eerste hoogtepunt van de vakantie. Weinig is zo prikkelend als een leeg schrift dat je kunt vullen met wat je maar wilt. Tegenwoordig ga ik nergens heen zonder schetsboek. Ik werk op dit moment in maar liefst NEGEN schetsboeken tegelijkertijd. Waar gebruik ik ze voor?

Negen komt vooral omdat ik geen maat kan houden. Het liefste begin ik ieder nieuw project in een nieuw schetsboek. Ik heb er eentje die ik meeneem als ik buiten ga tekenen, eentje voor ‘speciale experimenten’ en eentje die ik alleen meeneem op vakantie. Er zijn er verschillende voor aquarel, waaronder eentje speciaal voor een fruit project (bevat na drie maanden drie appels en een paar abrikozen).

De belangrijkste zijn:

Mijn A4 schetsboeken
Deze schetsboeken vormen de ruggengraat van mijn tekenactiviteiten. De eerste ben ik in september 2018 begonnen, tijdens mijn eerste teken- en schildercursus. Ondertussen ben ik bij nummer zeven. Ik schets, zet er mijn bevindingen over de lessen in, schrijf op wat ik leer en wil onthouden. Van de werken die ik maak neem ik foto’s en die plak ik erbij. Vaak schrijf ik er dan ook bij wat ik er goed aan vind en wat beter kan.

Sinds corona is mijn schetsboek af en toe ook meer een dagboek. Er is steeds meer tekst bij gekomen. Als je erdoorheen bladert zie je waar ik mee bezig ben geweest en vaak ook waar ik ben geweest. Het lijkt een beetje op een dagboek, maar dan voor 95% gericht op mijn tekenactiviteiten. Als er nu brand zou uitbreken en ik kon nog wat spullen redden, dan zou ik zeker naar deze stapel grijpen. Ze vertellen over mijn ontwikkeling van de afgelopen jaren.

Find Your Joy schetsboeken
Een belangrijk onderdeel van de Find Your Joy cursus is het bijhouden wat je doet en wat je ‘noticed’. We moeten er niet alleen plaatjes inplakken van werken die je mooi of goed vind, maar ook bijhouden waar je tegenaan loopt, hoe je je voelt bij het maken van de verschillende opdrachten. Wat werkt voor jou wel en wat niet. Je moet ook voor jezelf achterhalen wat je soms tegenhoud en wat je daar aan kan doen. Om de bevindingen van deze cursus los te kunnen lezen van mijn andere tekenactiveiten, heb ik hier een apart boek voor genomen.

Dagboek schrijven heb ik in mijn leven veel gedaan – daar heb ik ook een stapel van te redden bij brand – en het lijkt wel alsof ik meer schrijf dan schilder tijdens deze cursus. Het gaat nog sneller vol omdat ik ook al mijn aantekeningen van de verschillende filmpjes opschrijf in dit boekje. In een los aquarel schetsboek maak ik sommige oefeningen en experimenteer ik met dingen die ik bedenk nav de opdrachten.  

Kleurenboekje
Het laatste schetsboek dat ik veel gebruik is een kleintje. Ik doe er kleurenexperimenten in met aquarelverf. Welke kleuren krijg je van de verschillende soorten combinaties van blauw, geen en rood? Welke kleurenpalet spreekt me nu eigenlijk het meest aan? Welke past het beste bij wat ik wil schilderen? Ik combineer ook wel eens één kleur (bijvoorbeeld) rood met alle kleuren blauw(achtigen) in mijn aquareldoos  zodat ik kan zien wat dat oplevert. Ik hoop zo meer gevoel te krijgen voor het mengen van kleuren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *