challenge,  conté

Teken mee: comfortabel worden op groter formaat

Volgende week werkbespreking, dus ik zit nog eens te lezen wat ik de vorige keer voor commentaar had gekregen. Mijn oog valt op: ‘varieer meer met de maten van je werk.’ Ik kijk naar wat ik gemaakt heb en zie voornamelijk hetzelfde maatje papier. Tijd voor een challenge!

Veel van wat ik maak is op A4 of op A3 formaat. Dat zijn formaten waar ik me comfortabel bij voel. Ik weet ondertussen hoe groot mijn bewegingen moeten zijn om de dingen in de (ongeveer) juiste verhoudingen op dat papier te krijgen. En ik heb ook gewoon veel papier van dat formaat. Dat gebruiken ligt voor de hand (ons ben zuunig).

Ik laat wat ik maak afhangen van het formaat van het papier, waar het juist zou moeten zijn dat ik het formaat papier laat afhangen van wat ik wil maken. Wil je iets schilderen wat groots en overweldigend moet overkomen, kun je maar beter een groter doek of papier nemen. Een postzegel zal nooit groots en overweldigend ogen…

Het formaat kan een veel grotere rol spelen in mijn composities dan dat het nu doet. Ik vind klein werk niet erg, maar dan moet dat wel een bewuste keuze zijn en niet ingegeven door spaarzaamheid of angst. Ik heb de afgelopen tijd wel geprobeerd om op een groter vel te schilderen. Dat voelde ongemakkelijk en ik ben er niet echt tevreden over. Ik word te bewust van wat ik doe. Het kost meer tijd, meer materiaal en voelt dus ook alsof het direct goed moet zijn. Dus tijd om dit aan te pakken!

Ik ging ‘spontaan’ even lekker naar de Kringloop toen ik mezelf voornam om op een groot vel te werken. Ik was knorrig en mopperde over mensen die vinden dat altijd alles groter moet. Wat een onzin! Groter is echt niet altijd beter. Hmpf! Ja ja, als dat geen uitstelgedrag is 😉

Toen ik al mijn werk van de afgelopen maanden voor me uitgestald had, zag ik de conté tekeningen van de Uncanny Bodies tekensessie liggen. Toen dacht ik: ‘Waarom probeer ik een groter formaat niet met conté?’ Met conté krijg ik vanzelf al grotere bewegingen. Ik hoef niet te beginnen met olieverf, het kunnen ook tekeningen zijn. Maak het voor jezelf ook niet moeilijker dan nodig.

De challenge

Ik wil dertig werken op groot formaat maken. Ik kies voor dertig werken omdat dat als ‘veel’ voelt. Met één of twee tekeningen ben ik vast nog niet comfortabel met groot. zo dat formaat wat meer eigen te maken. Ik twijfel nog een beetje hoeveel tijdsdruk ik er op zal zetten. Een maand lang iedere dag een grote tekening is ook dertig. Een deel van mij heeft daar zin in, het andere deel wil meer speelruimte. Zes weken?

Daar mijn normale formaat ongeveer A3 is, ga ik nu voor ongeveer 50×70 of groter (misschien vinden sommigen van jullie dat nog steeds klein:)). Ik heb mijn stapel papier bekeken en daar liggen nog best wel wat vellen op die ik kan gebruiken. Van ooit gekochte grote tekenvellen tot knutselpapier van de kinderen van vroeger. Het materiaal is vrij. Ik begin met conté en soft pastel, maar ik mag ook best wel verven als ik daar zin in krijg. De tekeningen hoeven niet goed te zijn, ze moeten gewoon zijn.

Doe je mee? Bekijk je eigen werk. Wat voor formaat kies je meestal? Neem je dan voor om een aantal werken in een heel ander formaat te maken. Werk je altijd op A4, neem dan A3 en ben je daar al aan gewend, neem dan iets groters. Werk je juist altijd groot, probeer dan eens een serie werkjes te maken op een heel klein formaat, een half A4tje bijvoorbeeld. Kijk wat je daarmee kan.

Ik zou het leuk vinden je werken te zien. Je kunt je werken hieronder toevoegen, naar me mailen via lies@leerttekenen.nl of delen in de Facebookgroep. Zelf deel ik mijn werk in deze groep. Veel succes!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *