inspiratie,  kunstgeschiedenis,  tentoonstellingen

Tentoonstellingen om te gaan zien de komende maanden

Iedere keer als ik de nieuwe agenda voor de ORIGINE maak, check ik met angst en beven het vorige blog over leuke tentoonstellingen. Waar ben ik wel geweest? Waar kan ik nog naartoe? Waarvoor is het te laat? Bij deze ORIGINE staan er twee tentoonstellingen waar ik al geweest ben: over de CODA Paper Art heb ik al een apart blog geschreven. Hannah van Bart heb ik hier voor mijn eigen statistieken nog toegevoegd 😉 ter compensatie maar liefst twee tentoonstellingen in Amersfoort.

KUNST & ZOO

De Amersfoortse musea staan deze zomer in het teken van het 75jarig bestaan van DierenPark Amersfoort. In Flehite vind je grappige, ontroerende en aangrijpende verhalen van medewerkers en bezoekers van DierenPark Amersfoort. Maar ik wil er vooral even binnenkijken vanwege de kunstenaars die ook meedoen. ´Zij onderzoeken de actuele kwetsbare balans tussen mens en dier.´ Op de zolder is een installatie van kunstenaarsduo A+B te zien. Dat wil ik graag zien, net als het werk van Marjan Jaspers, dat me raakte toen ik het bijgevoegd bij het persbericht zag.

Museum Flehite, Westsingel 50, open di-vrij 11-17 uur, za-zo 12-17 uur, nog t/m 19 november 2023
www.museumflehite.nl

WONDERBAARLIJKE WEZENS

Ook KAdE besteedt aandacht aan dieren in de kunst. In deze tentoonstelling draait alles om de eeuwenlange verwondering van mensen over dieren. Van oude teksten geschreven door Aristoteles tot mythische verhalen over het mysterieuze en onbekende dierenrijk. Veel videowerk en veel aandacht voor klimaatverandering. Ik ben wel benieuwd hoe kunstenaars dit aanpakken en hoe ze het randje tussen kunst en protest verbeelden.

Kunsthal KAdE, Eemplein 77, Amersfoort, open di t/m vr 11-17, za-zo 12-17 uur, nog t/m 3 september 2023, www.kunsthalkade.nl

FUCK THE DICTATOR

Het werk van Anne Wenzel vind ik interessant. Haar beelden zijn vaak een beetje creepy en duister. Ze kreeg (na het winnen van een bokswedstrijd nota bene) Carte Blanche en volledige vrijheid in vier zalen van het museum. ‘Ze toont indrukwekkende, speciaal voor de gelegenheid nieuw ontwikkelde installaties, als ook ouder werk, waaruit eenzelfde politiek engagement spreekt.’ Ik moet nog steeds ook de vorige tentoonstelling hier bekijken. Misschien lukt dat samen…

Stedelijk museum Schiedam, Hoogstraat 112, Schiedam, Open di-zo 10-17 uur, nog t/m 14 januari 2024
www.stedelijkmuseumschiedam.nl

EXTILE NOW – ELKE DRAAD EEN VERHAAL

Nu ik me zelf toesta om me ook in textiel te verdiepen, ben ik wel erg benieuwd naar deze tentoonstelling. In deze tentoonstelling zie je hoe verschillende kunstenaars textiel toepassen om verhalen te vertellen die ertoe doen. Actuele maatschappelijke thema’s worden vertaald in installaties en wandkleden vol poëzie en verbeeldingskracht.

Audax Textielmuseum, Goirkestraat 96, Tilburg, open di-vrij 10-17, za-zo 12-17 uur, nog t/m 1 oktober 2023
www.textielmuseum.nl

HANNAH VAN BART – SOLO

De Utrechtse kunstenaar Hannah van Bart (1963) schildert (vooral) portretten in een tekenachtig handschrift en gedempt kleurgebruik. Indringende, atmosferische werken, waarin schoonheid en onbehagen hand in hand gaan. Het oppervlak van de schilderijen toont een zoekend schilderproces: als je goed kijkt, ontdek je vele lagen verf. Al die lagen hebben wel wat weg van herinneringen. Voor mij een reminder dat alleen ‘snel en direct’ werken ook niet de enige oplossing is voor overwerken. En ik vind het tof hoe ze schilderachtig en tekenachtig combineert.

Landhuis Oud Amelisweerd, Koningslaan 9, Utrecht, open wo-zo 11-17 uur, nog t/m 20 augustus 2023
landhuisoudamelisweerd.nl

HET PORTRET

Deze tentoonstelling laat de beste portretten zien, die zijn ingestuurd voor de portretprijs 2023. Iedereen kan hier werk voor insturen en dan worden de vijftig beste door een jury gekozen, met natuurlijk ook een winnaar. Ik ben benieuwd wat voor portretten we (ik ga altijd met Erna) deze keer (is een tweejaarlijkse expositie) zullen zien. In mijn Facebook netwerk zag ik meerdere blije berichten van mensen die hier te zien zijn. even kijken of ik ze kan terugvinden.

Slot Zeist, Zinzendorflaan 1, Zeist, open di-zo 11-17 uur, nog t/m 3 september 2023, www.slotzeist.nl

bijschrift:

Marjan Jaspers, Nachtvlinder

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *