
Doe mee: maak een monochroom
Als puber was ik gek op het impressionisme en in het bijzonder het werk van Claude Monet. Hij heeft me laten zien dat hetzelfde onderwerp er totaal anders uit kan zien als je de kleuren veranderd. Ondertussen valt zijn werk onder guilty pleasure maar zijn kleurgebruik vind ik nog steeds inspirerend. Hoe hij met weinig verschillende kleuren de Houses of Parliament neerzet is bijzonder. Ben heel benieuwd wat ik zelf met monochroom kan doen.
Monochroom betekent dat alles in één kleurtint of -toon is neergezet. Het woord komt van het Griekse woord monochromos waarbij ‘mono’ enkel en ‘chromos’ kleur betekent 😉 Dus monochroom schilderen is schilderen met maar één kleur. Door het aanbrengen van structuur en het bijmengen van wit, kun je toch verschillen aanbrengen. En dat kun je natuurlijk een beetje oprekken door naast wit ook een piepklein beetje van een andere kleur toe te voegen en de kleurnuances nog wat te vergroten.
Monochrome werken kom je trouwens niet alleen in de schilderkunst tegen. Je kunt ook met textiel (alleen maar witte stoffen) of met borduren (wit op wit borduren) hetzelfde effect bereiken. En met weven! Eind maart was ik op een tentoonstelling van Sheila Hicks in Bottrop en ik ben helemaal verliefd geworden op haar kleine – vaak – éénkleurige weefwerkjes!
Wat gaan we doen?
Eigenlijk is de opdracht heel simpel: maak een monochroom werk. Dat kan door schilderen in olieverf, acryl of aquarel, maar ook met pastel, borduurdraad of monoprinten. Kies je materiaal en je kleur en je onderwerp en beginnen maar!
Als je schildert, lijkt het me verstandig om even een beetje uit te proberen wat voor kleuren je alleen met je gekozen kleur en wit kunt maken. Voeg maximaal één kleur toe, maar ALLEEN een heel klein beetje, voor net wat meer twist in je kleurenpalet. Probeer te voelen hoe je daarmee binnen de term monochroom kunt blijven. Met schilderen is het misschien ook interessant om te kijken of je door het anders opbrengen van de verf (met spons, doekje, tak, paletmes etc) kan zorgen dat er verschillen ontstaan.
Als je met stof en of wol werkt, bedenk dan dat je veel kunt bereiken met verschillende diktes aan draad en verschillende soorten stof. Structuur gaat helpen om er iets moois van te maken. Omring je met alle variëteiten en kijk wat er kan ontstaan. Je kunt met een ontwerp werken, maar ook je handen de vrij loop laten en kijken wat er ontstaat.
Ik werk zelf altijd graag met een klein kleurenpalet (vaak kies ik twee of drie kleuren om mee te mengen), maar me helemaal houden bij één kleur dat heb ik tot nu toe niet vaak gedaan. Ik ben heel benieuwd wat deze beperking me kan opleveren.
Ik zou het leuk vinden te zien wat je hebt gemaakt. Je kunt je studies hieronder toevoegen, naar me mailen via lies@leerttekenen.nl of delen in de Facebookgroep. Mijn eigen studies zal ik in deze groep delen. Succes!
bijschrift: Claude Monet Houses of Parliament, London, olieverf op doek, 1900/01

