kleur,  textiel

Mijn mislukte poging om met bietjes te verven

Van de week kregen we in het groentepakket, waar we een abonnement op hebben, een portie bietjes. Er ligt nog een kleine portie in mijn koelkast van een vorig pakket. Dat leek me een teken van het universum. Nu heb ik zoveel, dat ik wel MOET gaan uitproberen hoe je er stof mee kunt verven. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk…

Tegenvaller 1

Het wemelt van de recepten op internet, maar allemaal zeggen ze wat anders. De een zegt de stof voorbewerken, de ander niet. En hoe dan? Een uur – veel langer zegt de volgende – in water en een kwart azijn, een kopje is genoeg, maar voeg ook zout toe schrijft de volgende. Gebruik half lauw water, maar het hoeft niet warm te blijven, houdt het water verwarmd op een pitje…

Ja? Euh?

Ik ga maar voor half warm water, gewoon in een bakje met een kop azijn en een flinke scheut zout. Nu begrijp ik ook waarom overal staat: schrijf goed op wat je gedaan hebt, zodat je weet wat voor effect het heeft. Ik interpreteer dit allemaal maar als dat het niet zo nauw komt en dat ik straks gewoon mijn eigen recept heb ontwikkelt.

Tegenvaller 2

Die bietjes, die zijn helemaal niet rood!!! Het zijn van die schattige chioggia bietjes: wit met rode vlekken. Voor de smaak maakt dat niet uit (ben van plan de bietjes als avondeten op te eten straks, maar wat zal het met de kleur doen? Kan me niet voorstellen dat dit in het eindresultaat even rood gaat zijn als bij ‘echte’ bietjes.

Ik zal het er mee moeten doen.

Tegenvaller 3

Als ik na driekwartier in de pan met bietjes kijk is het water alles behalve ROOD. Ik zou het eerder pies-geel noemen…

Tegenvaller 4

Als de bietjes na anderhalf uur gaar zijn, is er nog maar vrij weinig water over in de pan. Er is veel verdampt. Daar had ik geen rekening mee gehouden. Als ik het over de voorbewerkte stof giet, komt de stof niet helemaal onder water. Mijn bietjes zijn nu trouwens vaal geel. Hoort dat? Ze smaken wel lekker.

Ik besluit een beetje water bij te koken en het verfbad aan te lengen. Pas NAdat ik dat gedaan heb, denk ik: verdunnen… dat gaat het kleuren vast niet helpen. Ik gooi de schillen van de bietjes ook maar in de pan. Kan me ondertussen niet echt voorstellen dat dit nog iets gaat worden.

Ook nu weer tegenstrijdige aanwijzingen: wel of niet laten koken van het verfbad, verschillende tijden voor het intrekken. Het licht gekleurde water dat ik zelf nog verder heb aangelengd zal wel wat tijd nodig hebben. Ik kijk later wel weer.

Meevaller 1

Na een uurtje in het bietenwater met schillen krijgen mijn stofjes een mooie zachtroze kleur. De ene lijkt wat meer oudroze, de ander meer sakura roze. Ik krijg zoveel moed dat ik de drie stukken stof die er niet in paste ook in de pan duw. Voor mij hoeft de stof niet effen uit het verfbad te komen. Liever niet zelfs. Ik hoop op kleurverschillen en oneffenheden, dat maakt de stof in mijn ogen juist mooier en geschikter om te verwerken.

Na anderhalf uur extra zie ik eigenlijk geen verschillen meer ontstaan. Uitspoelen met koud water. Ik ben bang om de kleur weer uit te spoelen, dat zou dan tegenvaller nummer vijf worden. Het eerste stukje stof dat ik uitspoel wordt grijs. Ik besluit de rest van de stukjes stof niet na te spoelen (het hoeft toch niet gewassen te kunnen worden) en hang alles aan de waslijn.

Resultaat

Als ik de volgende morgen de stofjes aan de waslijn bekijk, zijn de stoffen niet meer wit maar echt veel kleur hebben ze ook niet. Een beetje bleekroze is het beste wat ik ervan kan maken. Ik houd de geverfde stof voor de zekerheid nog even naast een stukje ongeverfde stof. Ja, er is kleurverschil (maar je moet wel goed kijken).

Ik heb geleerd dat je niet te veel water bij de bietjes moet doen, dat er kleurstof in de schillen zit en dat ik niet te veel stof moet willen verven in één keer. Verder viel het me mee hoeveel tijd het kostte. Ja het koken en intrekken kost tijd, maar dan kan je ondertussen gewoon wat anders doen. Misschien de volgende keer uienschillen proberen?

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *