teken mee

Teken mee: tekenen naar je fantasie

Ik voel een blokkade om dingen uit mijn fantasie te tekenen. Ik denk dat ik dat niet kan. Hoe teken je nu een mens zonder voorbeeld? Hoe zorg ik dan dat het klopt? Maar SPOILER: het hoeft helemaal niet te kloppen. Het gaat erom dat je jouw visie geeft. En dat kan natuurlijk realistisch worden, maar dat hoeft niet. Dus ik dacht: dit moet ik gewoon gaan doen… een goede voor een teken mee.

Tekenen naar waarheid of tekenen uit je fantasie: het lijkt bijna een strijd tussen twee stammen. Of je probeert zo goed mogelijk na te tekenen wat je ziet óf je gaat vanuit je innerlijke gevoel intuïtief te werk zonder je ook maar iets van  welke regels dan ook aan te trekken. Amateurkunstenaars behoren meestal tot één van deze twee groepen.

Maar het is natuurlijk de kunst om je eigen pad tussen deze twee uiterste te vinden. Daarvoor is het niet alleen goed om te kijken naar de wereld om je heen, maar ook naar de wereld in jezelf. Het eerste heb ik de afgelopen jaren veel gedaan, maar de wereld in mezelf vind ik een stuk lastiger. Ik weet niet goed hoe ik daar vorm aan kan geven. Maar dat is natuurlijk geen goede reden om het ook niet te proberen.

Merk wel dat ik steeds meer behoefte krijg om die binnenwereld vast te leggen. Ik lees dingen en zie dan in mijn hoofd beelden ontstaan, of ik voel iets / vind iets en denk: hoe zou ik dit kunnen verbeelden? Het zijn vaak zinnen of beschrijvingen die mijn fantasie ‘aan’ zetten. Of het zijn situaties in mijn leven (of dat van anderen) waarbij ik dan denk: ‘hoe zou ik dit kunnen verbeelden?’

In plaats van hier alleen maar over na te denken, lijkt het me goed om het gewoon te gaan doen. Niet denken maar doen is in het algemeen voor mij een goed advies 😉

tekenen vanuit je fantasie

Misschien herken je deze overpeinzingen van mij en heb je zin om mee te doen. Ik moet zeggen dat ik al een paar ideeën heb, die ik op papier wil zetten. Heb jij zelf ook al een bepaalde inspirerende zin in je hoofd of een situatie / gevoel dat je wilt verbeelden, dan kun je daarmee aan de slag. Anders heb ik hier een paar zinnen en woorden verzameld ter inspiratie.

Misschien kun je iets met de volgende ideeën:

  • Vraag drie mensen om een willekeurig woord en combineer die in een beeld
  • Wat heb je gedroomd?
  • Een regel uit je lievelingsliedje
  • Waar ben je bang voor?

En dan? Ja, daar ben ik ook wel erg nieuwsgierig naar. Laten we maar gewoon aan de slag gaan en iets tekenen. Het lijkt waarschijnlijk nergens op (is ook de bedoeling, want je gaat iets maken dat er nog niet is) en misschien vind je het lelijk (ook niet erg, misschien heeft dat te maken met je verwachtingen) Het eerste dat je tekent hoeft ook niet te eindproduct te zijn. Kijk wat je mooi vind en wat niet en ga daar dan op doorwerken.

Ik schrijf nu tekenen, maar je kunt natuurlijk ieder materiaal kiezen wat je fijn vindt. het kan met (kleur)potloden, maar ook met krijt, stift, aquarel of acryl of wat dan ook. kies waar je behoefte en zin in hebt.

Bedenk (zeg ik ook tegen mezelf) dat als je dit gaat proberen, het niet direct gaat zijn zoals je zou willen of misschien ook wel verwacht. Nieuwe dingen kosten altijd tijd en aandacht. Laat het even liggen, probeer het nog eens, maak nog een tweede of een derde versie. Kraak jezelf niet af, maar geef jezelf ruimte om te groeien. Ik ben heel benieuwd wat er dan ontstaat.

Ik zou het leuk vinden het werk dat je maakt te zien. Je kunt je tekeningen van de lente hieronder toevoegen, naar me mailen via lies@leerttekenen.nl of delen in de Facebookgroep. Mijn eigen tekeningen zal ik in deze groep delen. Succes!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *